Chefsekonom om Riksbanken: "Tänk på mannen och kvinnan på gatan"

Inflationen faller, hushållen tvivlar och osäkerheten breder ut sig. Riksbanken väntas lämna räntan orörd på torsdag, men trycket ökar inför juni. ”Det kan behövas lite lägre ränta framöver”, säger SEB:s chefsekonom Jens Magnusson.

Dz6b1y47
Jens Magnusson är chefsekonom på SEB. Foto: SEB

Igår, 12:30

Det är en fullsmockad makrovecka. Under onsdagen kom svenskt inflationsbeskedet som visade att KPIF ligger kvar på 2,3%, under förväntningarna på 2,4%. På onsdagskvällen får vi veta hur Federal Reserve styr skutan framåt - och så kröns allt med Riksbankens räntebesked på torsdag.

Här i Sverige pekar det mesta på att räntan lämnas oförändrad på 2,25%, vilket storbankerna är eniga om. Intressant blir att se vad Riksbanken kommer att signalera framåt.

"Man vill nog hålla alla dörrar öppna ett tag till, så jag tror inte att man på något sätt kommer att låsa fast sig. Men förmodligen blir det en liten öppning om att det kan behövas lite lägre ränta framöver", säger Jens Magnusson, chefsekonom på SEB som spår att räntan kommer att sänkas i juni.

Mannen och kvinnan på gatan

Trots att inflationen har kommit ner nära målet på 2% är känslan bland gemene man att inflationen fortfarande är hög, vilket kan ha dämpande effekt på ekonomin.

"Jag tror att man ska tänka på vad den vanliga mannen och kvinnan på gatan tycker och tänker. Riksbankens tittar säkert på det. Om det väger tungt eller inte, det är svårt att säga", säger Magnusson.

I grunden är SEB positiva gällande inflationsutvecklingen.

"Men det är ju svajigt och i det läget tror jag att Riksbanken nog inte vill gå för fort fram."

Numera har Riksbanken åtta räntemöten, men det är bara på fyra av dem som centralbanken kommer med en riktig prognos. Den här veckan är ett så kallat mellanmöte och det blir ingen lång rapport att vänta. Istället får man nöja sig med att leta hintar under presskonferensen.

Mantrat är osäkerhet

Att det är osäkra tider på marknaden har väl ingen missat och det är något som upprepas gång på gång när SEB redovisar sin färska konjunkturrapport.

"Vi älskar att säga det. Det är väl ett sätt att försöka understryka att det alltid är svårt att sia om framtiden", säger Magnusson uppriktigt och fortsätter:

"Men med de här första hundra Trump-dagarna, då kan man ändå ärligt säga att det har tillkommit ett nytt osäkerhetsmoment. Det är väldigt svårt att riktigt förstå och svårare att förutse."

Osäkerheten är det värsta, menar han. Det är tullar ena dagen och så tas de bort den andra, det kompromissas på den tredje dagen och så blir det en paus på den fjärde.

"Så den politiska aspekten på ekonomin är ännu mer osäker än vanligt", säger Jens Magnusson.

Trumps Fed-utspel: "Olyckligt"

På onsdagskvällen svensk tid är det dags för Fed-besked. President Trump menar att inflationen är bortblåst och har krävt räntesänkningar. Troligast är att Fed-chefen Jerome Powell låter räntan ligga still.

Vad tänker du om att Trump blandar sig i? 

"Det är genuint olyckligt. När han går ut och kräver att Fed ska göra sig eller så, eller att Powell borde sparkas så fort som möjligt och sedan backar han igen. Då reagerar marknaden."

De flesta är överens om att Trump inte ens kan sparka centralbankschefen. Däremot kan han, när Powells mandat löper ut, tillsätta någon som är presidentens förlängda arm.

"Bara att den diskussionen finns och att man börjar ifrågasätta om Fed kan behålla sitt oberoende, det skulle jag säga att det är en problematisk diskussion", säger Magnusson.

Tullarna - en inflationssmocka eller ej?

Tullarna som planeras kommer troligtvis att påverka den amerikanska inflationen.

Däremot blir det väl en engångsföreteelse?

"Ja, åtminstone i teorin och förmodligen är det så huvudscenariot ser ut för Fed", säger han och fortsätter:

"Men man kan inte riktigt veta det. Vi tror ju att det är så Fed kommer att resonera, därför tror vi att de kommer våga sänka räntan trots att inflationen kommer att vara lite hög framöver."

SEB tror att Fed sänker räntan tre gånger per år 2025 och 2026.

Däremot finns risker för att inflationen stiger av tullarna och att det sedan börjar sprida sig och så kräver löntagarna högre lön och så blir det dyrare för företagen, tillägger han.

Tillbaka till den där osäkerheten igen.

Arbetslösheten oroar

Framåt ser Magnusson att de största riskerna globalt är att det på handelssidan skulle spåra ur ännu värre.

"Att man inte kommer fram till några avtal och att man kanske går tillbaka till de ömsesidiga tullarna som signalerades på liberation day 2 april. Risken är att Europa svarar med åtminstone samma mynt och då förlorar alla ännu mer."

För svensk del är det en risk att den höga arbetslösheten på 8,5% blir ännu högre och att hushållen blir mer försiktiga.

"Och att man inte får igång den här konsumtionsuppgången som vi lite grann har hoppats på", säger Jens Magnusson.

Ämnen i artikeln
Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

0,11%

Senast

2 431,64

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
Affärsvärlden
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.