Fondfiasko för ICA och SBAB

Succén för SBAB:s och ICA:s egna fonder har uteblivit. Det senaste året har nettoinsättningarna uppgått till blygsamma 23 miljoner kronor i bolagens sex fonder.


6 november, 2013

För ungefär ett år sedan lanserade både ICA Banken och SBAB egna fonder. Redan då var Placera kritisk till satsningarna.

Beträffande ICA Banken ansåg vi att fonder inte passar bland frukt och grönt, liksom att fondernas avgifter var för höga ¿ drygt dubbelt jämfört med hur det borde vara.

Dessutom har fondavgifterna blivit drygt 20 procent högre än vad ICA Banken kommunicerade inför lanseringen. Då uppgav banken att fondernas årliga avgift i genomsnitt skulle uppgå till 0,88 procent. Nu ligger de på 1,07 procent enligt Morningstar.

Vi sammanfattade lanseringen med, "Kan man inte erbjuda produkter som är minst lika bra och billiga som existerande, så gör något annat", och hoppades att svenska fondsparare skulle inse det och välja något annat, läs mer här.

Inför SBAB:s lansering av sina egna fonder var vi inte fullt lika negativa. Det berodde på två saker: Dels har fonderna större frihetsgrader, vilket borde vare en fördel förutsatt att de användes rätt, och dels att de sade att de eventuellt skulle sänka fondernas avgifter som Placera ansåg vara på tok för höga, läs mer här.

Placera tyckte att det var högst anmärkningsvärt att den statligt ägda banken är den som är dyrast. Att SBAB:s tidigare epitet, prisledare, hade ändrats till att de ska erbjuda "prisvärda" produkter är högst beklagligt. Framför allt då deras definition av prisvärda produkter är cirka tre gångar dyrare än motiverat.

Värst är lågriskfonden, SBAB Sparfond Kort som kostar 1,2 procent, vilket är 4 gånger så mycket den borde göra för en fond med 70 procent ränteplaceringar.

Nu har de inte heller sänkt fondavgifterna som de sade att de eventuellt skulle göra. Enligt Ingrid Lindquist, fondansvarig på SBAB, är det inte aktuellt heller.

Tur i oturen kan vi konstatera att det inte är många som har hoppat på de dyra fonderna. De har haft mycket begränsade inflöden av kapital. Det senaste året har nettoinsättningarna uppgått till blygsamma 23 miljoner kronor i bolagens sex fonder.

När fonderna startades lade ICA Banken in 25 miljoner kronor i varje fond som startkapital och SBAB lade in 50 miljoner i sina fonder. Sedan dess har de vuxit både genom värdetillväxt och genom insättningar från kunderna. När vi räknar fram hur mycket startkapitalet har vuxit i takt med fondernas utveckling och jämför det med hur stort fondkapitalet är idag kan vi räkna fram hur stort nettosparande som kunderna har stått för.

I ICA Bankens egna fonder har spararna satt in drygt 20 miljoner kronor. Fördelningen mellan de tre fonderna, ICA Banken Modig, ICA Banken Måttlig och ICA Banken Varlig är ganska jämn.

I den mest riskfyllda fonden, ICA Banken Modig, har spararna satt in cirka 8,5 miljoner kronor, i medelriskfonden, ICA Banken Måttlig, har de investerat drygt 7 miljoner kronor. Lågriskalternativet, ICA Banken Varlig, har fått drygt 5 miljoner i nettosparande sedan start.

Placera har försökt nå Bo Lagergren, ansvarig för privatmarknad på ICA Banken, utan framgång.

Ännu sämre har det gått för SBAB, som borde har större möjligheter att nå ut till sina kunder. Nettosparandet i deras tre fonder, SBAB Sparfond Lång, SBAB Sparfond Medel och SBAB Sparfond Kort uppgår till blygsamma 2 miljoner kronor sedan maj då de aktivt började säljas.

Fördelningen mellan SBAB:s tre fonder är lik ICA Bankens. I den mest riskfyllda fonden, SBAB Sparfond Lång, har spararna satt in knappt 1 miljon kronor, i medelriskfonden, SBAB Sparfond Medel, har de investerat cirka 750 000 kronor. Lågriskalternativet, SBAB Sparfond Kort, har fått cirka 180 000 kronor i nettosparande.

"Nettosparandet har varit väldigt lågt både i våra egna fonder och på vårt fondtorg. Det beror på att kunderna ännu inte vet att vi erbjuder fonder. Vi måste jobba mer för att öka medvetandet om vårt fondtorg", säger Ingrid Lindquist.

I april i år lanserade också SBAB en gratisfond, SBAB Fri - Den avgiftsfria fonden. Det är en kopia av Avanza Zero och har skapat större intresse hos spararna än de andra SBAB-fonderna. Sedan starten har kunderna investerat knappt 20 miljoner kronor i den. Så totalt uppgår nettosparandet i de två bolagens egna fonder till nästan samma belopp, knappt 21 miljoner kronor.

När vi summerar det senaste året kan vi konstatera att våra dubier har bekräftats. Det är få som hittar till ICA Bankens fonder, de har dessutom blivit dyrare, vilket är negativt. SBAB som på pappret borde ha bättre möjligheter att fånga spararnas intresse har haft en ännu motigare start.

Men det visar också på att fondmarknaden har mognat och att fondspararna har blivit klokare. De väljer bort dyra fonder när det finns bättre och billigare alternativ.

Ämnen i artikeln
Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

0,11%

Senast

2 431,64

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
Affärsvärlden
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.