Het möjlighet för kyliga sinnen

Ett brinnande batteri innebär köpläge för dig som har is i magen. Placera har två favoritfonder för den som hoppas ta rygg på en potentiell återhämtning i tillväxtländer.

placera-Förvaltare kylig kall.png

21 sep. 2016

Samsung är Seoulbörsens klart största bolag med 25 procent av index. När batterihaveriet blev känt drog bolagets aktie med sig hela börsen söderut för knappt två veckor sedan. Tror man att Samsung kan lösa problemet, vilket ju är rimligt, har det öppnat sig ett köpläge.

Lyfter vi blicken utanför Korea och tittar på de asiatiska tillväxtmarknaderna så har investerarna hittat tillbaka. Riskviljan har återvänt, vilket påverkat de asiatiska börserna positivt. Hittills i år har fondkategorin Asien exklusive Japan avkastat 12,9 procent.

Över hälften av världsekonomin finns numer i Asien och fyra av de fem snabbast växande länderna i världen ligger där, med Indien och Filippinerna i täten. Snabbt växande medelklass och halva jordens befolkning är en enorm bas för konsumtionsdriven tillväxt.

Förklaringen till regionens tillväxt ligger till stora delar i Kinas höga tillväxt under de senaste decennierna. Men det har inte varit utan problem. Förra höstens Kinafrossa sänkte världens börser när investerare oroade sig för en hårdlandning i landet.

På senare tid har vi sett tecken på en stabilisering i regionen. Kinas övergång från exportekonomi till konsumtions- och innovationsdriven ekonomi ser ut att fortsätta med god tillväxt. I den nya femårsplanen som löper från 2016-2020 är målet en årlig BNP-tillväxt på 6,5-7,0 procent, vilket är i nivå med marknadens förväntningar.

Årets starka börsutveckling i Asien kan, förutom stabiliseringen av Kinas ekonomi och fortsatt hög tillväxt i regionen, förklaras av starka bolagsrapporter under sommaren. Efter rapportperioden har vinstprognoserna justerats upp för flera stora asiatiska bolag.

Stigande bolagsvinster är nyckelfaktorn för fortsatta uppgångar under 2017. Placera tycker att de asiatiska tillväxtmarknaderna lockar mer än Latinamerika därför att förutsättningarna för långsiktig tillväxt är bättre.

Placera har två fonderna med olika profil för den långsiktige investeraren. Det är en passivt förvaltad Basfond och en aktivt förvaltad Spetsfond.

placera-nyabilder-Asienfonder_090916.jpg

Swedbank Robur Access Asien är en indexfond som ska efterlikna indexet MSCI Asia exklusive Japan. Det omfattar totalt tio länder, varav åtta har tillväxtmarknadsstatus.

Kina är det största landet i index med knappt 30 procent, tillsammans med Sydkorea (17,2 procent) och Taiwan (14,2 procent). 600 företag ingår. Av dessa utgör fem – Tencent, Samsung, Taiwan Semiconductor, Alibaba och AIA Group – hela 17,6 procent av fondportföljen. Knappt hälften av fonden består av teknik- och finansbolag.

Avkastningen har varit marginellt lägre än kategorisnittet. Risken har däremot varit konkurrenskraftig, 15,2 procent i snitt jämfört med kategorisnittet 15,4 procent. Fonden har belönats med fyra stjärnor av Morningstar.

I den positiva vågskålen för Swedbank Robur Access Asien lägger vi självklart den låga förvaltningsavgiften på 0,2 procent per år.

Den som istället vill ta rygg på en aktivt förvaltad fond som avkastat bättre än index och fondkategorin de senaste åren har vi Spetsfonden Carnegie Worldwide Asia 1A.

Förvaltarduon AllanChristensen och Mognes Akselsen kombinerar en aktiv förvaltning med långsiktiga investeringar. Grunden är en aktiv förvaltningsstrategi med fokus på långsiktiga trender och teman.

Portföljen de förvaltar är koncentrerad med 40-70 bolag, jämfört med kategorisnittet på 577.

De fem största aktieinnehaven – Samsung, Taiwan Semiconductor, Tencent, Sunny Optical Technology och China Overseas Land – utgör 25,2 procent av fondkapitalet.

Teknologisektorn står för 33,8 procent av det totala värdet. Av fondens kapital är 35 procent placerat i Kina. Fonden består till drygt 80 procent av stora bolag.

De har lyckats med konststycket att skapa en avkastning som de senaste tre åren snittat på 68 procent, betydligt bättre än kategorisnittet 48,9 procent. För den goda prestationen har fonden belönats med fem stjärnor av Morningstar. Förvaltat kapital uppgår till 3,2 miljarder kronor.

Den årliga avgiften på 2 procent är betydligt högre än i vårt förslag till passivt förvaltad basfond, men avkastningen i Carnegie Worldwide Asia 1A gör att vi tycker att de motiverar avgiften.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−1,41%

Senast

2 604,03

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.