Marimekko följer mönstret

Det finska designhuset Marimekko har sålt mönstrat mode sedan 1951. Bolaget har kämpat igenom ett par tuffa år och nu laddar man för en snabbare internationell expansion.

placera-nyabilder-marimekko bild 2.png

6 april, 2018

Ett färgstarkt, konstnärligt formspråk gör Marimekkos design enkel att känna igen. Katalogen innefattar damkläder, skor, tyger, accessoarer och heminredning. Textilerna sys upp i närheten av huvudkontoret i Helsingfors, vilket innebär ett minimalt avstånd mellan modeskaparna och produktionen.

placera-nyabilder-marimekko bild 2.png

Designen är djärv och plaggen dyra. Därför attraherar Marimekko en ganska snäv målgrupp. Nu vill bolaget växa internationellt och bredda sin trogna följarskara.

Globalt finns ungefär 160 fysiska butiker, varav strax under 60 stycken drivs i egen regi. Under fjolåret öppnades 12 nya butiker och 10 stycken stängdes. Totalt sett finns varumärket representerat i 40 länder med flaggskeppsbutiker i New York, Tokyo, Hong Kong, Sydney och Stockholm.

Varumärket sålde ifjol för 193 miljoner euro och bolagets nettoomsättning steg till 102 miljoner euro under 2017. Det innebär en omsättningstillväxt på 3 procent mot 2016.

Utanför Finland växte intäkterna snabbare, med 6 procent under fjolåret. En anledning till de ökade intäkterna var avsaknaden av större rea-försäljningar i tredje och fjärde kvartalet.

Mer intressant är bolagets expansion online. Under fjolåret öppnades egen e-handel i 17 nya europeiska länder. Nu nås kunderna digitalt i 30 länder och det finns potential att lansera e-handeln på ytterligare 10 etablerade marknader.

Bolaget har alltså varit sena ut i cyberrymden. Att växa online och utveckla en välfungerande omnikanal är en viktig del i den långsiktiga expansionsplanen som sträcker sig fram till 2022. I Sverige erbjuds expressleverans inom 2–3 dagar och 14 dagars fri retur.

Mellan 2018–2022 är målsättningen är att växa nettoomsättningen med 10 procent årligen. Internationellt ska försäljningen öka med hela 20 procent och målbilden är en rörelsemarginal över 10 procent.

För vinna uppmärksamhet och nå en bredare kundgrupp har Marimekko under fjolåret inlett samarbeten med japanska modegiganten Uniqlo och sminkjätten Clinique. Tidigare har bolaget också haft ett designsamarbete med it-jätten Microsoft för produktserien Surface.

placera-nyabilder-marimekko omsttning per region.png

Geografiskt är Finland dominerande. Från hemmamarknaden får bolaget mer än hälften av sina intäkter. Vårt östra grannland är på väg ut ur en ekonomisk svacka och humöret hos konsumenterna blir bara bättre och bättre. Men Asien och då främst Japan är den viktigaste tillväxtregionen som idag står för cirka 20 procent av omsättningen.

placera-nyabilder-marimekko bild 1.png

Dyker vi ned i prognoserna har analytikerna främst lagt sitt hopp till de geografiska marknaderna Skandinavien och Asien. I den förstnämnda väntas en omsättningstillväxt på 9 procent och i Asien cirka 4 procent under 2018, enligt Factset.

placera-nyabilder-marimekko tillvxt region.png

Marimekkos återtåg sammanfaller med återhämtningen för den finska ekonomin. Rörelsemarginalen har stigit dramatiskt de senaste åren. Under 2017 stannade den vid drygt 8 procent. Vinsten per aktie steg med 40 procent, till 70 euro-cent per aktie.

Personalstyrkan har slimmats med ungefär 8 procent sedan 2015. Och bruttoinvesteringarna har sjunkit till en tredje del (1,2 miljoner euro) jämfört med 2015 (3,6 miljoner euro).

Capex har alltså minskat till cirka 1 procent av nettoomsättningen. Men en så låg nivå vågar inte analytikerkollektivet behålla i sina framtidsprognoser. Istället tror man på att investeringarna återgår till omkring 3–4 miljoner euro årligen.

En större försäljning, även om bara omsättningen förväntas öka i takt med den underliggande ekonomin, bidrar till att öka bruttomarginalen - som i år väntas stiga till närmare 65 procent. Det är en nivå vi inte sett närheten för modegiganter som H&M sedan 2010.

Sen är också affärsmodellerna vitt skilda. Marimekko har möjligheten att tack vare sitt unika id ta bra betalt för sina klädesplagg. Och viktigast av allt, modet går inte att hitta någon annanstans, tillskillnad från h&M:s billigare slit och släng-kläder för vilka substituten är många.

Ett högt ordervärde gör det också möjligt att driva en lönsam e-handel. En tumregel är att varor under 500 kronor, knappt lönar sig att skicka via post i Norden. En klänning från Marimekko kostar i regel mellan 2 000 - 3000 kronor.

placera-nyabilder-marimekko prognos o hist.png

Trots ökade investeringar tror analytikerna att rörelsemarginalen kan förbli kring 8–8,5 procent kommande åren. Ett 18-procentigt vinstlyft per aktie under 2018 innebär ett resultat på 0,83 euro per aktie och ett p/e-tal på 16. Justerat för skuldsättningen värderas bolaget till cirka 12 gånger rörelseresultatet (EV/Ebit), enligt Factset.

Under de senaste tio åren har bolaget varit generösa mot sina aktieägare. I alla fall med undantag för den tuffare perioden mellan 2012–2013. För 2017 föreslås en utdelning på 50 eurocent per aktie, motsvarande en direktavkastning på 3,8 procent, och över 70 procent av vinsten.  Mer är att vänta enligt analytikernas estimat under kommande år. Riktlinjen är att dela ut minst halva vinsten.

placera-nyabilder-marimekko utdelning tabell.png

Sammanfattningsvis är Marimekko en turn around som redan skett. Trots bolagets tillväxtambitioner är analytikerna nu mer försiktiga i sina prognoser. Tack vare den historiskt starka vinsttillväxten (dock från låga nivåer) förefaller aktien rimligt värderad med ett PEG-tal kring 1. Men givet vad som väntar efter 2018 är tveksamheterna kring prislappen större.

P/e 14 på 2020-års vinst för något som växer i takt med världsekonomin är inte kittlande. Samtidigt har Marimekko ett mycket starkt, och unikt, varumärke att bygga vidare på internationellt. Och den här typen av retail-bolag attraherar oss, tyvärr faller köprådet på värderingen. Rekommendationen blir neutral.

Ämnen i artikeln

Marimekko

Senast

13,04

1 dag %

−1,36%

1 dag

1 mån

1 år

Mest läst
Senaste nytt
Marknadsöversikt

1 DAG %

Senast

1 mån
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
Affärsvärlden
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.