Cramo är en "finlandssvensk" maskinuthyrare med Norden och Östeuropa som arbetsfält. Nästan 60 procent av koncernens 2 700 anställda finns i Sverige och Finland men tillväxten är till stor del riktad mot Östeuropa och styrs dels av byggkonjunkturen generellt men även av en underliggande övergång från ägda till hyrda maskinparker. Utöver maskinaffären är Cramo verksamt inom uthyrning av modulbyggnader, till bland annat skolor och tjänsteföretag som snabbt behöver lösa ett lokalbehov. Det kan röra sig, och gör det i större utsträckning, om kontrakt på över 10 år. Det är en utveckling som gillas av Cramo eftersom de intäkterna är mer stabila i förhållande till koncernen som helhet.
Förhoppningen är att modulaffärerna ska öka sin andel från dagens 14 procent av koncernens intäkter. Men då vill det till att affärsområdet klarar mer än första halvårets tillväxt på 8 procent. En annan trend är att Cramo breddar sitt erbjudande så att man förutom maskiner sköter all annan infrastruktur kring ett bygge, exempelvis el, byggbodar, toaletter med mera.
Koncernens största marknad är Sverige, som också är den mest mogna marknaden i Norden. Här hämtar koncernen cirka hälften av intäkterna medan Finland står för cirka en fjärdedel. De omogna marknaderna i Östeuropa och Ryssland är viktiga tillväxtmarknader, men står ännu bara för knappt 15 procent av totalförsäljningen på drygt 5,5 miljarder kronor de senaste 12 månaderna.
Ledningens mål är att växa både organiskt och via förvärv. Hyrmarknaden är väldigt fragmenterad och Cramo har under den första halvan av 2008 gjort en del mindre förvärv i både Sverige och övriga marknader. I rådande tider är risken i Cramos verksamhet hög eftersom den inhyrda maskinflottan är det första som stryker på foten vid en nedgång i byggkonjunkturen.
Ledningens svar på detta är att bredda verksamheten geografiskt i förhoppningen att de lokala byggkonjunkturerna ska balansera varandra och att Cramo kan skicka sina hyrmaskiner till de för stunden heta områdena från marknader med tillfällig stiltje. Byggmaskinerna och tillbehören hyrs just nu ut via ungefär 300 service- och försäljningsställen, varav en mindre del är på franschisebasis.
Även om marknadsutsikterna ser dystra ut, är det inget man har märkt av hittills. Under det första halvåret ökade omsättningen med 25 procent, varav 22 procent var organiskt, och rörelsemarginalen landade på 16 procent (16,5). För innevarande år räknar Cramo med att både tillväxt och rörelsemarginal ska överstiga 18 procent. Det överensstämmer exakt med de i fjol höjda finansiella målen, men vi är skeptiska till marginalförbättringar under hösten.
Cramo binder mycket kapital, vilket drar ner effektivitets- och lönsamhetstalen. Den pågående finanskrisen gör även att finansieringskostnaderna har skjutit upp i höjden för många av Cramos kunder och effekten av det blir en mer avvaktande inställning till nya investeringar och byggen.
Därför är inte utvecklingen hittills i år signifikant eftersom den stora effekten av lågkonjunkturen ligger framför oss, och man bör ta höjd för lägre omsättning. Avgörande för Cramo är då att man kan parera den vikande efterfrågan genom exempelvis personalnedskärningar eller lägre inköpskostnader. Med en inflation som är på väg nedåt blir det nämligen svårare att genomföra större prishöjningar som kan ersätta tappet i uthyrningsvolymerna.
Den största nackdelen är Cramos ansträngda balansräkning. Nettoskulden uppgår till 515 miljoner euro, vilket är 5 gånger fjolårets rörelseresultat. Skuldsättningen har ökat som ett resultat av högre förvärvstakt och aggresiva expansionsplaner. Det är ett problem som bolaget delar med sina branschkollegor som också analyseras i detta nummer. Med nuvarande kassaflöde tar det ungefär 4 år för Cramo att betala tillbaka skulderna. I rådande tider motiverar det en kraftig rabatt, vilket man faktiskt får till dagskurs 5,45 euro.
Cramo-aktien har nämligen i skuggan av finanskrisen och osäkerheten kring byggkonjunkturen tappat 80 procent av börsvärdet det senaste året. I år bör omsättningen landa på 600 miljoner euro, motsvarande 6 miljarder kronor, med en vinst efter skatt omkring 50 miljoner euro. För 2009 räknar vi med en omsättningstillväxt på 10 procent och en rörelsemarginal runt 15 procent.
P/e-talet blir 3,2 och 3,4 för i år respektive 2009, en riktig krisvärdering med andra ord. I grund och botten är det en sund affär som Cramo bedriver och det känns som att uppsidan är betydligt högre än nedsidan på dagens nivåer. Köpläge för den riskvillige.