Få rätt lön under semestern

Varje sommar förlorar Sveriges löntagare miljoner för att de inte har koll på sina rättigheter när det gäller semesterersättning och sjukanmälan.

placera-pengar smal.png

1 juni, 2018

Många anställda i Sverige får felaktigt semestertillägg, den del utöver din vanliga lön som du enligt lag har rätt till under semestern.

Många arbetsgivare vet inte vad som gäller, och vissa väljer medvetet att inte betala ut semestertillägget. Det rapporterar fackförbundet Unionen.

placera-sol semester juli jpg.jpg

De som löper störst risk att få för lite semesterersättning är de med rörlig lön. Ersättningen ska baseras på hela lönen, både den fasta och den rörliga delen. Men många gånger får den anställda bara ut ett belopp som räknas på den fasta lönen.

Säljare är med andra ord en utsatt grupp. Många av dem har rörlig lön. Dessutom är många unga och har dålig koll på semesterlagen.

I ett fall som Unionen handlagt hade ett företag betalat ut för lite ersättning motsvarande 6 000 - 7000 kronor för varje anställd med rörlig lön under en sommar och på så vis sparat in ungefär en halv miljon kronor.

Du har rätt till semesterlön oavsett om du arbetar på ett företag som har kollektivavtal eller inte eftersom den regleras både i semesterlagen och i kollektivavtalet.

Om du omfattas av kollektivavtal så beräknas ditt semestertillägg vanligen som 0,8 procent gånger din aktuella månadslön per dag. Med aktuell månadslön menas den lön du hade när du tog ut semestern. Dessutom får du 0,5 procent per semesterdag på dina intjänade rörliga delar.

Om du inte omfattas av kollektivavtal beräknas istället ditt semestertillägg som 0,43 procent gånger din aktuella månadslön.

Exempel med kollektivavtal

Saga arbetar på en arbetsplats som har kollektivavtal. Hon tjänar 30 000 kronor per månad och tar ut 20 semesterdagar i sommar. Uträkningen blir då följande: 20 semesterdagar x 0,8 procent x 30 000 kronor = 4 800 kronor i semesterersättning.

Dessutom har Saga tjänat in totalt 10 000 kronor i provision hittills i år, så hon får även: 20 semesterdagar x 0,5 procent x 10 000 kronor = 1 000 kronor.

Exempel utan kollektivavtal

Tore arbetar på en arbetsplats utan kollektivavtal och tjänar 30 000 kronor per månad och tar ut 20 semesterdagar i sommar. Uträkningen blir följande: 20 semesterdagar x 0,43 procent x 30 000 kronor = 2 580 kronor.

Tore har dessutom tjänat in totalt 10 000 kronor i provision hittills i år så han får även: 20 semesterdagar * (12 procent x 10 000 SEK)/25 = 960 kronor.

Semestertillägget betalas vanligen ut månaden efter att du tagit din semester.

Tänk på att spara dina anställnings- och provisionsavtal och alla lönebesked, de är bra att ha för kontroll och som bevis. Rent lagligt har du rätt att kräva semestertillägg för de senaste två semesteråren om du senare skulle upptäcka att något blivit fel.

En annan vanlig miss som många löntagare gör under sommaren är att inte sjukanmäla sig under semestern. Semesterdagar är inarbetad ledighet och därför bör du inte semestern användas för att bli frisk.

Enligt semesterlagen har du rätt att avbryta din ledighet och få dagarna som sjukdagar istället.

Samma regler även gäller för vab-dagar. Om dina barn blir sjuka när du är ledig kan du byta semesterdagarna mot vab-dagar.

Arbetsgivaren betalar normalt din sjuklön de första två veckorna. Om du är sjuk längre än så går Försäkringskassan in och betalar sjukpenning.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Vill du ha koll på vad som händer inom privatekonomi. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Marknadsöversikt

1 DAG %

Senast

1 mån
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Placera

Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.

Affärsvärlden
AFV

Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.

Annons
Introduce

för börsens små- och medelstora företag.

Annons
Investtech

Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.