REDAKTIONEN SVARAR: Hej Erik, de senaste åren har världens valutor fluktuerat kraftigt och påverkat fondernas avkastning mer än tidigare. När det gäller fondernas noteringsvaluta och hur de påverkas av förändringar i växelkursen mot den svenska kronan kan man generellt säga följande.
När det gäller aktiefonder är det inte fondens noteringsvaluta som styr valutarisken, utan i vilket land och i vilken valuta aktierna handlas. För en svensk som sparar i en vanlig Japanfond, som är noterad i euro, påverkar förändringar i växelkursen euro/yen mycket mer än krona/euro.
Det beror på att aktiefonder oftast är fullinvesterade och har växlat pengarna till japanska yen för att kunna köpa japanska aktier. Endast en liten del av fondens kapital, kassan, ligger i euro, och påvekas av förändringar i växelkursen krona/euro.
När det gäller NAV-kursen på din euronoterade Japanfond så blir den så klart mindre värd för dig om euron faller mot kronan. Men det förtar inte faktum att fondens yen-noterade innehav är viktigare.
När det gäller räntefonder är det valutan som obligationerna är utställda i som är viktigast. Även svenska bolag kan ge ut obligationer som är noterade i euro eller amerikanska dollar. Resonemanget är detsamma som för aktiefonder.
Som svensk fondsparare blir din avkastning högre ju svagare den svenska kronan utvecklas mot fondernas investeringsvalutor. Det gäller för fonder som inte är valutasäkrade. De senaste åren har det startats en hel del fonder som är valutasäkrade i svenska kronor, och påverkas endast marginellt av den svenska kronans utveckling.