CoinShares-chefen: Trumps reserv kan starta bitcoin-kapplöpning

Om Trumps bitcoin-reserv tar skruv lär fler länder följa efter. Det kan bli starten på ett "sockerrally" i kryptovalutan, enligt CoinShares VD Jean-Marie Mognetti. "Matematiken är enkel. När utbudet är begränsat och efterfrågan ökar får det en mycket kraftfull inverkan på priset", säger han till Placera.

Jean-Marie Mognettti. Foto: Samuel Kirszenbaum, Jorge Franganillo
Jean-Marie Mognettti. Foto: Samuel Kirszenbaum, Jorge Franganillo

Idag, 15:18

Bitcoin-priset har haft en vild resa under inledningen av 2025. När kryptovänliga Donald Trump svors in som USA:s president den 20 januari nåddes en rekordnotering på 109 241 dollar. Men när presidenten startade ett tullkrig rasade kryptovalutan drygt 30% till 75 000 dollar i början av april. Sedan dess har den studsat upp igen till 104 000 dollar.

Jean-Marie Mognetti hävdar att det går att urskönja tendensen till en viktig vändpunkt i graferna. Fransmannen har en bakgrund som råvaruhandlare och är VD för CoinShares, en kapitalförvaltare specialiserad på digitala tillgångar. Bolaget är noterat på Stockholmsbörsen.

Frånkoppling positivt

Mognetti pekar på att bitcoin-priset repade sig snabbare än aktiemarknaden under tullfrossan. Han menar att det skedde en sorts "frånkoppling" mellan kryptovalutan och börsindexet Nasdaq 100, som historiskt har rört sig i tandem.

Kryptoentusiaster har länge pratat om bitcoin som ett digitalt guld. Men en avgörande skillnad har varit att den gula metallen ofta stärkts under "risk-off"-perioder på börsen, medan kryptovalutor har slaktats. Det är detta som Jean-Marie Mognetti nu anser håller på att förändras.

"Varje tecken på frånkoppling mellan bitcoin och börsen är positivt. Det vi bevittnar är en kryptovaluta som håller på att omvandla sig själv. På sikt är jag säker på att bitcoin kommer bli en risk-off-tillgång", säger han och syftar på förmågan att kunna stå emot marknadsturbulens.

Varför är det viktigt?

"När du bygger en portfölj letar du alltid efter en icke-korrelerad tillgång som kan bidra med motståndskraft under kriser. Du vill inte bara ha innehav som rör sig åt samma håll. Om du adderar lite bitcoin kan det göra stor skillnad för din riskjusterade avkastning."

Slåss om brödsmulor

Trots årets kraftiga jojo-rörelser menar Jean-Marie Mognetti att volatiliteten i bitcoin faktiskt är historiskt låg. Tullraset under våren nådde långtifrån samma magnitud som när kryptobörsen FTX kollapsade 2022. Då halverades bitcoin-priset på kort tid.

Mognetti hävdar att trenden med ett ökat institutionellt ägande har bidragit till att det skett en stabilisering. Sedan USA godkände bitcoin-ETF:er förra året har fondjättar som Fidelity och Blackrock gett sig in på området.

"Normalt sett brukar tillgångar först och främst köpas av institutionella investerare, som lämnar brödsmulorna till privatinvesterare. Men i bitcoin har förhållandet varit det omvända. Privatinvesterarna kom först och har en helt annan riskhantering, vilket har bidragit till en mycket högre volatilitet", säger CoinShares-chefen.

I framtiden kan en ny sorts köpare börja slåss om brödsmulorna. I mars skrev Donald Trump under en exekutiv order om att införa en strategisk bitcoin-reserv i USA. Reserven ska inledningsvis bestå av konfiskerade bitcoin från brottsmål, och presidenten har lovat att den inte ska belasta skattebetalarna.

Fler kan följa efter

Jean-Marie Mognetti tror att initiativet ändå kan bidra med köptryck på sikt. Flera länder för redan diskussioner om liknande reserver, däribland Brasilien, Japan, Tjeckien, Polen och Ryssland.

"Bitcoin-reserven kommer att behöva lagstöd i USA. Men vi står på tröskeln till ett transformativt ögonblick i den monetära ordningen. Jag skulle inte bli förvånad om detta blir en norm. Om USA går först kan du vara säker på att Kina, Ryssland och Indien kommer att göra samma sak, för de kan inte bara stå och titta på."

En sådan utveckling skulle tveklöst driva priset ännu högre, enligt fransmannen. Han pekar på att det totala utbudet av bitcoin är begränsat till 21 miljoner.

"Matematiken är enkel. När utbudet är begränsat och efterfrågan ökar får det en mycket kraftfull inverkan på priset. Vi har sett samma sak hända med kakao och socker", säger den tidigare råvaruhandlaren.

"Börja smått"

CoinShares analytikerteam rekommenderar en kryptoandel på 4% i en basportfölj, med kvartalsvis ombalansering. Det betyder att om andelen växer till 6% genom stigande priser, så ska du en gång i kvartalet trimma ner positionen till 4%.

"Du kan börja väldigt smått, och sen öka om du känner dig bekväm med det. Du måste lära dig att gå innan du börjar springa", säger Jean-Marie Mognetti.

Vilka kryptotillgångar ska man satsa på då?

"Bitcoin är den grundläggande stapelvaran. Resten fungerar mer som medelstora teknikföretag, och då blir det en form av investering i olika teknologi-teman. Frågan är var du vill specialisera dig, och ofta går folk för djupt i detta. Det finns kanske 90 000 tokens, och de flesta kommer gå till noll."

Vilka känner ni er själva bekväma med att investera i?

"Bitcoin känns uppenbarligen säkert. Ethereum har några intressanta egenskaper, Solana likaså. Ripple är intressant. Litecoin är intressant och Chainlink är intressant", säger Jean-Marie Mognetti.

1 dag

1 mån

1 år

Mest läst
Senaste nytt
Marknadsöversikt

1 DAG %

Senast

1 mån
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
Affärsvärlden
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.