Föräldraledig? Så undviker du att hamna i pensionsfällan

Den som är hemma länge med barnen riskerar att få betydligt sämre ekonomi som pensionär. Totalt handlar det om flera tusenlappar per månad i den framtida utbetalningen. Men det finns sätt att undvika fällan.


5 maj, 2011

Där och då känns det självklart. Ni har delad ekonomi, den ene tjänar mer än den andra och då blir självklart vem som är hemma med barnen när de är små. Och att tänka på hur det går med pensionen under föräldraledigheten kan kännas väldigt långt borta.

För den allmänna pensionen behöver du som är föräldraledig inte oroa dig. I pensionssystemet finns någon som heter barnårsrätt. Det innebär att en av föräldrarna under barnets fyra första år kan få ersättning som täcker upp det han eller hon förlorar i inkomst.

Med andra ord betalar staten in pensionsavgifter som motsvarar en fiktiv beräknad inkomst, och det är den förälder som har lägst lön som automatiskt får barnårsrätten, men det går att ändra om man vill.

Men det är de uteblivna inbetalningarna till tjänstepensionen som gör att åren hemma med barnen dessvärre kan få en rejält negativ effekt på de framtida månadsutbetalningarna. Tjänstepensionen omfattas nämligen inte av barnårsrätten.

En del arbetsgivare gör ändå inbetalningar till tjänstepensionen under ett antal månader för den föräldraledige och dessa inbetalningar kan vara olika stora inom olika avtal. Men det är väldigt sällan inbetalningarna görs under hela föräldraledigheten och för deltidaren blir inbetalningarna avsevärt mindre.

Pensionsbolaget KPA och Pensionsmyndigheten har i ett räkneexempel visat på hur stora skillnaderna kan bli om den ena föräldern tar all föräldraledighet och även jobbar deltid under några år då barnen är små.

I räkneexemplet har man exemplifierat med Elin, som jobbar 90 procent och tjänar 19 800 kronor i månaden. Hon får två barn och är hemma i cirka 2 år med vardera. Därefter går hon ner i tid från 90 till 75 procent.

Enligt Pensionsmyndigheten och KPA så förlorar Elin 2000 kronor per år i den allmänna pensionen. Detta alltså trots att hon skyddas av barnårsrätten. Bland annat är boven den uteblivna reallöneökningen (KPA och Pensionsmyndigheten har räknat på att den är 1,6 procent).  I tjänstepensionen förlorar Elin 2 400 kronor per år, livet ut.

Så länge du och din partner fortsätter att hålla ihop och ha delad ekonomi så behöver de förlorade pensionsinbetalningarna inte ge någon kännbar effekt. Vid en skilsmässa blir situationen dock en annan - livet som pensionär kan bli totalt olika för två föräldrar med gemensamma barn.

Vad är då bäst att göra för att säkra framtiden som pensionär för den som är hemma längst med barnen? Här är några tips.

Låt den ena föräldern skjuta till pengar till den andre. En lösning är att den förälder som jobbar (och förmodligen har högre lön) betalar in pengar till ett privat pensionssparande för den föräldraledige. Var noga med att skriva försäkringen i den hemmavarande förälderns namn.

Båda bör alltid ha ett privat pensionssparande. Och försök gärna spara lite extra där under åren hemma med barnen.

Överför premiepension. Makar och registrerade partners kan överföra premiepensionsrätter till den föräldraledige för att stärka den dennes pensionsunderlag.

Skriv testamente. Om ni som föräldrar inte är gifta utan sambos - se till att reglera allt juridiskt mellan er.

Gå i pension senare. Eller arbeta och ta ut pension parallellt. Du har rätt att arbeta tills du är 67 år, om du vill.

Ämnen i artikeln
Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−1,45%

Senast

2 428,94

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
Affärsvärlden
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.