Fortfarande har majoriteten av alla svenskar sitt pensionskapital inlåst hos det pensionsbolag de en gång valde när de tecknade försäkringen.
Pensionsspararen Jonas Hallberg är en av dem. En pensionsförsäkring startades för honom hos Länsförsäkringar i december 2005. Nu är han missnöjd med förvaltningen, som han menar är undermålig.
"Avgifterna äter upp kapitalet. Jag har helt enkelt inte råd att sitta kvar med en så pass dålig förvaltning", säger Jonas Hallberg.
Dessvärre är han en av alla svenskar som inte kan välja att flytta sitt kapital. Det är nämligen inlåst.
Från och med januari 2006 gäller fri flytträtt för vissa pensionsförsäkringar. Jonas Hallbergs pensionsförsäkring skulle ha omfattas av denna flytträtt, om försäkringen hade startats en månad senare än den gjorde. Men brytpunkten 1 januari 2006 gäller, och därmed är Jonas Hallbergs pengar inlåsta.
"Hela mitt sparande är bundet på grund av att försäkringen startades en månad "för tidigt". I mitt fall blir det absurt eftersom 99 procent av mitt sparkapital är insatt efter brytpunkten", berättar Jonas Hallberg. Han är kritisk.
"Det kan inte vara meningen att man skall tvingas vara kvar med ett dåligt val bara för att man tecknade försäkringen vid ett visst datum. Flytträtten av pensionsförsäkringen borde uppmärksammas mer så att man lagstiftningsvägen kommer tillrätta med problemet", tycker han.
Faktum är att en utredning om flytträtt på allt kapital pågår i detta nu. Utredaren Tord Gransbos uppgift är att se över möjligheterna att införa flytträtt på allt pensionskapital, även för försäkringar som tecknades före januari 2006.
Men utredningen, som drog igång i april 2010, har kantats av problem och förseningar. Tanken var att Gransbo skulle lägga fram utredningen i oktober 2011.
Av olika skäl startade dock inte utredningsarbetet förrän på hösten 2010, vilket gjorde att deadline flyttades fram till den 31 mars i år. Den tiden räckte dock inte heller. Tord Gransbo och hans sekreterare fick mer tid, och gavs en ny deadline, 15 juni. Utredningen skulle alltså vara klar om mindre än två veckor.
Men så blir det inte. Utredningsarbetet har försenats - för tredje gången.
"Att frågorna var komplicerade hade vi klart för oss från början. Graden av komplexitet har dock växt allt eftersom arbetet har fortskridit - något som har pressat tidsplanen ytterligare", skrev Gransbo till regeringen när han bad om mer tid till arbetet.
Det fick han. Ny deadline är slutet av september i år.
Som placera.nu tidigare har kunnat rapportera har utredningsteamet drabbats av flera problem, så som sjukdomar och annat, vilket bidragit till förseningarna.
Men faktum kvarstår att flytträttsutredningen anses vara en svår och komplex knut att lösa. Den självklara rätten att få bestämma över sina egna pengar och för en marknad med fungerande konkurrens står mot argumentet att de sparare som fortfarande finns kvar i försäkringen kan drabbas negativt om andra i kollektivet flyttar sina pengar. Det senare hävdas ivrigt av pensionsjättar som skulle förlora på en utökad flytträtt.
Enligt bedömare på marknaden lär det bli en typ av flytträtt av något slag, men knäckfrågan är hur den villkoras. Ska allt kapital omfattas, eller bara delar? Ska pensionsbolagen få ta ut en avgift för flytt? Hur lång tid ska en försäkringsflytt få ta? Hur ska man räkna ut hur stor del av kollektivets gemensamma traditionella livportfölj en sparare ska få flytta med sig?
Svaren får vi - förhoppningsvis - den 28 september.