Dousa om Trumps tullar: "Lägger en våt filt"

Tullförhandlingarna mellan USA och EU blir allt mer intensiva när slutet för tullpausen närmar sig. "USA är inte frihandelsvänner längre", säger Sveriges utrikeshandelsminister Benjamin Dousa till Placera.

Bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa
Bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa. Foto: Pressbild

Idag, 16:28

De tullar som USA:s president Donald Trump införde på liberation day i april pausades snabbt efter turbulenta reaktioner på marknaderna världen över. Pausen på 90 dagar skulle ta slut den 9 juli men nya besked från Vita huset har förlängt den till 1 augusti.

Flera tunga tullbesked kom under måndagen, när Trump skickade ut brev till ett flertal länder med deras nya tullsatser.

EU utan avtal

EU står fortfarande utan handelsavtal med USA och om inget sluts innan deadline kommer tullarna åter igen att höjas. Benjamin Dousa, Sveriges bistånds- och utrikeshandelsminister, menar att förhandlingarna nu går in i ett mer intensivt skede.

"Det är ett kritiskt läge nu varje timme där vi hoppas och driver på för att vi ska få en framförhandlad lösning", säger han till Placera.

Han fortsätter med att ingen i förhandlingarna tror att tullarna kommer att landa på de lägre nivåer som fanns innan liberation day och att det är på grund av en ovilja hos USA.

"USA är inte frihandelsvänner längre", menar Benjamin Dousa.

Istället får nu EU lappa och laga för att skapa så goda förutsättningar som möjligt för låga tullar. Sverige driver framförallt lägre sektorstullar på fordon, fordonskomponenter, stål och aluminium vilket är viktiga exportvaror.

Tullar på 10%

Under tisdagen rapporterade Politico om att det nu finns ett förslag på bastullar på 10% för EU, med vissa undantag för känsliga sektorer som flygindustri och alkoholproduktion. Benjamin Dousa menar dock att det fortsatt är osäkert när handelsavtalet blir färdigt.

"Jag tror att det handlar om dagar och veckor snarare än att det handlar om månader framöver", menar han.

Dousa tror dessutom att Europa ligger bättre till än många andra i sina förhandlingar och hänvisar flera gånger till EU-strategin med både "morot och piska".

Morot och piska

Moroten han refererar till är att EU kan tänka sig att möta USA och sänka tullsatserna på flera varor medan piskan är ett paket med motåtgärder motsvarande 25 miljarder euro. Motåtgärderna skulle bland annat innebära högre tullar på amerikanska varor.

Dessutom driver regeringen att om dessa motåtgärder genomförs ska tullarna på varor från andra länder sänkas, för att kompensera importbortfallet.

"På exakt de varukoderna som vi höjer tullarna mot USA kommer Sverige driva på för att vi sänker tullarna mot alla andra WTO-medlemmar. Så att det får så liten konsekvens som möjligt på svenska företag, svensk ekonomi och svenska konsumenter", säger Benjamin Dousa.

Omförhandlingar av åtgärder

Om förhandlingarna fastnar och det måste införas motåtgärder kommer Sverige också att förespråka att dessa motåtgärder omförhandlas av EU:s medlemsstater på regelbunden basis. Detta för att inte låsa sig fast vid åtgärder som slår allt för hårt mot den egna ekonomin.

Skulle inte regelbundna omförhandlingar kunna signalera en svaghet eller oenighet gentemot USA? 

"Jag vet att det finns en bred uppslutning för att svara med motåtgärder ifall det är så att man inte går för landning [av handelsavtalet red.anm]. Men vi medlemsländer måste också framöver ha mycket att säga till om för det är vi som har bäst koll på hur det här påverkar våra egna ekonomier."

Förhoppningar om tydlighet

Benjamin Dousa hoppas att ett avtal ska vara på plats så snart som möjligt – för att ge svenska företag tydlighet framåt. Han exemplifierar med ett svenskt företag som haft tre olika tullsatser på en vara – bara under tiden som varan fraktats till USA.

"Att ha den ryckigheten och osäkerheten, det lägger en våt filt över världsekonomin. Även om vi inte får det bästa avtalet vi hoppas på, så får vi förhoppningsvis ett avtal. Att få bort den här ryckigheten och osäkerheten är också en seger i sig."

Måndagens förslag på tullar för 1 augusti

Land
Liberation Day-tullar
1 augusti-tullar
Bangladesh
37%
35%
Bosnien och Hercegovina
35%
30%
Kambodja
49%
36%
Indonesien
32%
32%
Japan
24%
25%
Kazakstan
27%
25%
Laos
48%
40%
Malaysia
24%
25%
Myanmar
44%
40%
Serbien
37%
35%
Sydafrika
30%
30%
Sydkorea
25%
25%
Thailand
36%
36%
Tunisien
28%
25%

Källa: Vita huset

Marknadsöversikt

1 DAG %

Senast

1 mån
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Placera

Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.

Affärsvärlden
AFV

Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.

Annons
Introduce

för börsens små- och medelstora företag.

Annons
Investtech

Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.