Tillväxten borta i Odd Molly

Kurvorna har för klädbolaget Odd Molly gått från att plana ut till att peka nedåt. Ett tillväxtbolag som krymper lockar inte och vi rekommenderar Sälj.


8 oktober, 2010

Klädbolaget Odd Molly bjöd aktieägarna på en riktig kalldusch på fredagsmorgonen, då bolaget presenterade införsäljningen av nästa års vår-och sommarkollektion. Jämfört med året innan backade ordervärdet med 9 procent, från 180 Mkr till 165.

Det är andra gången i rad som Odd Mollys ordersiffror utgör en besvikelse. När bolagets införsäljning av höst och vinterkollektionen presenterades i våras visade den på en ökning med bara 11 procent, vilket var en bra bit under de ökningstal som bolaget kunnat visa upp tidigare.

Den gången var förklaringen en felaktig mix i sortimentet med en allt för stor andel dyra kläder. Det är delvis samma förklaring som bolaget ger även den här gången. "Sortiments- och prismixen i kollektionen" uppges fortfarande inte vara optimal. Därpå kommer negativa valutaeffekter på 6,5 Mkr jämfört med förra året.

Vår och sommarkollektionen utgör Odd Mollys intäkter för det första halvåret nästa år. En del av orderingången utgörs dock av tidiga vårvaror som kommer att säljas och redovisas redan i det fjärde kvartalet i år. Den andelen uppgår till 25 Mkr jämfört med 17 Mkr förra året. Med en större andel av vårkollektionen som faller på det innevarande året blir förstås säljtappet för nästa års första halvår ännu större, drygt 14 procent.

Odd Mollys ordervärde backade i Sverige, Spanien, Italien, USA och Storbritannien. Att försäljningen backar i USA och Storbritannien är extra trist eftersom de båda marknaderna tillsammans med Tyskland har framhållits som extra intressanta i de framtida expansionsplanerna. Ökningar noteras däremot i Finland, Frankrike, Nederländerna och Grekland.

Det faktum att de båda grundarna Per Holknekt och Karin Jimfelt-Ghatan efter den oväntat svaga halvårsrapporten i slutet av augusti valde att sälja av delar av sina aktieinnehav visade sig vara en varningssignal att ta på allvar.

Odd Molly bildades 2002 och har med sin särpräglade stil vuxit snabbt, de senaste fem åren har försäljningen ökat från 21 till 330 Mkr. Bolagets affärsmodell innebär låga risker då försäljningen sker genom fristående agenter till återförsäljare, vilka står för riskerna i försäljningen. Odd Molly syr inte heller upp några kläder förrän order är tecknade.

Även om verksamheten i sig har låga risker så finns det dock alltid en risk med mode. I Odd Mollys fall får riskerna anses förhöjda eftersom kläderna har en hög modegrad. Den minskande införsäljningen indikerar att återförsäljarna dragit slutsatsen att kunderna inte längre anser att Odd Mollys dyrare klädplagg är köpvärda. Huruvida det beror på en sämre ekonomi eller att märket inte är lika starkt längre är svårt att säga.

Odd Molly har som målsättning att växa med 20 procent om året med en rörelsemarginal på 12 procent. Historiskt har inte bolaget haft några problem att överträffa de målen. I år står det dock klart att omsättningsmålet inte kommer att nås. Omsättningen kommer att landa på cirka 365 Mkr.

Lönsamheten för Odd Molly är precis som för resten av klädbranschen under press till följd av stigande inköpspriser, främst på bomull. Möjligheterna för Odd Molly att höja sina priser verkar dock vara små, givet att inslaget av dyra kläder redan anses vara för stort. Det faktum att kollektionen fortfarande innehåller för stort inslag av dyra kläder visar också sannolikt att bolaget försökt slå vakt om bruttomarginalen genom att inte allt för hårt styra över mot billigare plagg.

Vd Christina Tillman sade dock i samband med rapporten att bolaget kommer att höja priserna på nya plagg.

Med en negativ tillväxt på 14 procent för första halvår 2011 måste det andra halvåret i sin tur bjuda på en tillväxt på 28,6 procent mot året innan om bolaget ens ska kunna nå upp till 2010 års omsättning på 365 Mkr. Lägg därtill att förväntningarna i branschen är att den marginalpress som nu smyger sig in kommer att tillta under våren så ser prognoserna för 2011 inte särskilt roliga ut.

Klarar Odd Molly av att nå en rörelsemarginal på 16 procent i år så bör vinsten per aktie kunna landa kring 7,40 kronor för 2010. Med en uppenbar risk för negativ tillväxt nästa år och tilltagande marginalpress finns en klar risk att vinsten per aktie krymper 2011.

Odd Mollys aktie har backat nästan 40 procent på börsen i år. Fredagens ordersiffror sänkte aktien med drygt 12 procent under förmiddagshandeln. Med kursen 89 kronor handlas Odd Molly till p/e 12 för innevarande års förväntade vinst.

Värderingen av aktien känns dock inte som det primära för ett investeringsbeslut i Odd Molly för närvarande. Det faktum att kurvorna för bolaget gått från att plana ut till att nu vända nedåt räcker för att dra slutsatsen att det är dags att sälja aktien.

Bolaget får inte chansen att visa på att försäljningen eventuellt vänt uppåt förrän i april nästa år och fram tills dess har vi svårt att se vad som ska få upp kursen. Det lär finnas många aktieägare som står beredda att hoppa av vid varje uppgång.

Odd Molly väntas i år höja utdelningen till 4 kronor per aktie vilket med dagens kurs ger en direktavkastning på 4,5 procent. Aktien kan dock tappa betydligt mer än 4 kronor den närmaste tiden.

Odd Molly är inne i en klart negativ trend för tillfället. Utvecklingen kan mycket väl vända uppåt igen i framtiden, men för närvarande är Odd Molly ett tillväxtbolag som krymper. Rekommendationen blir Sälj.

Ämnen i artikeln
Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

0,11%

Senast

2 431,64

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
Affärsvärlden
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.