Proffice på banan igen

Den väntade återhämtningen för Proffice har dragit ut på tiden. Det tredje kvartalet tycker vi ändå indikerar att bolaget är tillbaka på banan och vi höjer rekommendationen till Köp.


12 november, 2010

Bemanningsföretaget Proffice fortsätter att notera en gradvis förbättring av efterfrågan på bolagets tjänster. Med två tredjedelar av omsättningen från uthyrning av tjänstemän har återhämtningen dragit ut på tiden för Proffice. Bolaget lider också av bortfallet av de lönsamma omställningsuppdrag som det hade under förra året då Proffice bistod företag som drog ned på personal med att hjälpa de uppsagda att hitta nya jobb eller utbildningar.

I förra årets tredje kvartal svarade omställningsuppdragen för 68 Mkr medan de i år backat med lika många procent till 22 Mkr. Området tynger Proffice rörelseresultat med en förlust på 21 Mkr.

Glädjande för Proffice är dock att uthyrningen börjar att ta fart igen och ökar med 22 procent från förra året till 977 Mkr. Även rekryteringsuppdragen ökar, upp 32 procent sedan förra året. Området Personaluthyrning svarar dock för drygt 92 procent av omsättningen inom Proffice idag.

Med sitt större fokus på uthyrning av tjänstemän har det tagit tid för Proffice att notera en ökad efterfrågan inom uthyrning. Under början av året uppstod ett jobbigt glapp då omställningsuppdragen försvann utan att uthyrning och rekryteringsuppdragen kunde kompensera för bortfallet.

I det tredje kvartalet nåddes dock något slags break-even för Proffice och ökningen för uthyrning och rekrytering lyckas precis kompensera för den negativa utvecklingen för omställningsuppdrag. Rörelseresultatet var därmed oförändrat jämfört med förra året, på 42 Mkr.

Proffice har sina största områden då det gäller personaluthyrning inom Kontor/Kundservice, Industri/Logistik samt IT. De områdena visar ökningar på mellan 17 och 33 procent i det tredje kvartalet jämfört med förra året.

Geografiskt utgör den svenska marknaden drygt 70 procent av Proffices verksamhet. Omsättningen i Sverige ökade med 19 procent i kvartalet jämfört med förra året. Rörelseresultatet tyngs av en förlust på 21 Mkr för specialistbolaget Antenn, där omställningsverksamheten ryms. Inräknat denna uppgick rörelseresultatet för den svenska verksamheten till 6,2 procent.

Näst största marknad för Proffice är Norge och där har bolaget förbättrat förra årets rörelseresultat på 1 Mkr till 16 Mkr i år. Verksamheterna i Finland och Danmark, som tillsammans svarar för drygt 3 procent av omsättningen i Proffice, noterar båda mindre rörelseförluster i det tredje kvartalet.

Poolia har en något snårig struktur med dels nationella bolag och dels specialistbolag inom olika områden och regioner. Proffice avser att fortsätta satsa på en ökad specialisering och i det tredje kvartalet startades ett nytt bolag inom finans. Sedan tidigare har Proffice specialistbolag inom vård, it, life science och omställningsuppdrag.

Uthyrningen inom vårdområdet utgör ännu så länge bara 8 procent för Proffice. Bolaget har dock förvärvat  norska Legevisitten Bemanning som hyr ut läkare och som även har verksamhet i Sverige. Legevisitten ingår i Proffice böcker från och med 1 september och omsatte förra året cirka 200 Mkr.  Vd Lars Kry skriver i torsdagens rapport att Proffice utvärderar andra tänkbara förvärvsobjekt som på samma sätt som Legevisitten kan stärka bolagets specialiseringsstrategi.

Proffice hade vid utgången av det tredje kvartalet en nettokassa på 68 Mkr. Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick i det tredje kvartalet till 22 Mkr.

Det tredje kvartalet för Proffice var en positiv överraskning och bolaget ser ut att vara på väg mot en omsättning för helåret på cirka 4,1 miljarder kronor. Vinsten per aktie bör kunna landa en bit över 1,40 kronor vilket med dagens aktiekurs på cirka 28 kronor innebär ett p/e-tal på 19,9.

Under toppåret 2008 omsatte Proffice 4 266 Mkr med en rörelsemarginal på 2,7 procent. Förra året stärktes marginalen till 4,1 procent samtidigt som omsättningen föll.

I år landar rörelsemarginalen på cirka 3,6 procent och enligt databasen Factsets sammanställning av analytikerprognoser väntas den nästa år öka till rekordhöga 5,2 procent. Med en väntad omsättningstillväxt på cirka 17 procent leder det till en vinst per aktie på drygt 2,50 kronor. P/e-talet faller då till 11,1. Värderingsmässigt hamnar Proffice därmed en bit under Poolia men högre än Uniflex.

Utrymmet för förändringar av nästa års prognoser för Poolia och Proffice är tämligen stort och det är lätt att underksatta effekten på lönsamheten när volymerna väl återvänder. Proffice går dock för närvarande klart bättre än Poolia.

Konjunkturen för bemanningsbranschen är kraftigt på uppåtgående men för både Proffice och Poolia har återhämtningen tagit lägre tid än väntat. Proffice tredje kvartal tycker vi ändå är ett tecken på att bolaget är tillbaka på banan igen. Förväntningarna är som sagt högt ställda på nästa år, men borträknat omstruktureringskostnaderna är marginalen uppe i 5,3 procent i det tredje kvartalet.

För att räkna hem en potential på 15 procent i aktien måste kursen upp till 32 kronor. Då landar p/e-talet på 12,7 på nästa års prognoser, vilket inte känns som någon orimlig värdering.

Vi höjer därför rekommendationen på Proffice till Köp.

Ämnen i artikeln
Mest läst
Senaste nytt
Marknadsöversikt

1 DAG %

Senast

1 mån
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
Affärsvärlden
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.