Loomis allt mer lönsamt

Loomis fortsatte i det andra kvartalet att förbättra sin lönsamhet. Marknadsutsikterna ljusnade något i kvartalet och verksamhetens stabilitet lockar i oroliga tider.


1 augusti, 2012

Värdetransportbolaget Loomis noterade som väntat en dämpad underliggande tillväxt i sin verksamhet under årets andra kvartal. Anledningen är att delar av större kontrakt har tappats i framför allt Frankrike men även i England och USA.

I Frankrike och England är de tappade kontrakten resultatet av att Loomis försöker undvika affärer med allt för låg lönsamhet. I USA är det vissa av kunderna till värdetransportbolaget Pendum, som Loomis köpte förra året, som valt att flytta sina uppdrag för att inte bara ha en leverantör av värdtransporttjänster. Detta väntade bortfall kommer dock Loomis att få kompensation för från säljaren.

I det andra kvartalet bidrog de tappade uppdragen i Frankrike och England, tillsammans med en svag marknad i Spanien, till att den organiska tillväxten landade på -2 procent i Europa. Det var en sämre utveckling än väntat, snittprognosen i SME Direkts sammanställning var en underliggande tillväxt i Europa på +1,3 procent.

Den spanska marknaden har framför allt påverkats av den pågående strukturomvandlingen inom banksektorn i landet och i övrigt säger sig Loomis vd Lars Blecko inte märka av några spridningseffekter av krisen i Sydeuropa. Efterfrågan i exempelvis Frankrike och Portugal är bra enligt vd:n som uttrycker en aningen ökad optimism om framtiden.

Marknadsläget tycks under våren och sommaren ha förbättrats något jämfört med tidigare kvartal, enligt Lars Blecko. Prisnivåerna har stabiliserats och Loomis har kunnat flytta fram sina marknadspositioner på vissa håll.

På USA-marknaden, som svarar för knappt 40 procent av koncernens intäkter, blev den organiska tillväxten -1 procent i det andra kvartalet, även det något svagare än väntat. Men lönsamheten har stärkts till följd av att fjolårets storförvärv Pendum lyckosamt integrerats. Loomis ökar också andelen kontanthanteringsuppdrag i USA vilket generellt sett är en mer lönsam verksamhet än värdetransporter.

På koncernnivå svarade värdetransporter under förra året för drygt 70 procent av Loomis intäkter och kontanthantering för knappt 30 procent. Värdetransporter är transport av kontanter till och från banker, butiker och uttagsautomater. Kontanthanteringen är uppräkning, paketering, äkthetskontroll och andra analystjänster.

I Europa är kontanthantering en större del av verksamheten vilket är en del av förklaringen till att lönsamheten i affärssegmentet Europa är 2-3 procentenheter högre än i USA. En ökad andel kontanthanteringsuppdrag är en del i Loomis planer för att lyfta koncernens rörelsemarginal till 10 procent senast år 2014. Bland annat har Loomis en helhetslösning för både transport och kontanthantering för detaljhandeln kallat Safepoint som har blivit en framgång i USA och som nu ska spridas även i Europa.

Värdetransporter är en mogen bransch som över tiden inte växer med mer än BNP-utvecklingen på marknaderna. En pågående outsourcing-trend där banker och detaljhandeln i allt större utsträckning överlåter transporter på externa parter gynnar branschen för tillfället. Outsourcing av kontanthantering har ännu inte kommit lika långt vilket öppnar fortsatta tillväxtmöjligheter för Loomis.

Loomis verkar i en fragmenterad bransch med en stor mängd mindre lokala företag och ett fåtal globala aktörer. Möjligheten till förvärv är därför goda och det är också ett sätt som Loomis använder för att späda på den ganska tama underliggande tillväxten. Förutom att stärka positionen på redan etablerade marknader så genomförs även förvärv i Östeuropa och förra året togs ett första steg in i Sydamerika via ett bolagsköp i Argentina.

Sedan bolaget knoppades av från Securitas och sattes på börsen 2008 har inte särskilt mycket hänt med de totala intäkterna. Bolaget har också prioriterat lönsamhet före tillväxt och rörelsemarginalen före avskrivningar, ebita, har till skillnad från intäkterna stadigt rört sig uppåt, från 6,6 procent 2008 till 8,5 procent de senaste tolv månaderna.

De nuvarande dystra tongångarna i stora delar av Europa har ännu inte påverkat Loomis i någon större utsträckning. Efterfrågan på kontanter har tvärt om en tendens att öka i oroliga tider då många vill känna ett starkare grepp om den egna ekonomin.

Det låga ränteläget är dock inte positivt för Loomis. Det gör att banker och företag inte har lika bråttom att få in sina kontanter på räntebärande konton vilket drar ned frekvensen på värdetransporterna.

Lars Blecko vidhöll efter onsdagens halvårsrapport sin tidigare prognos om att helåret kommer att sluta med en liten organisk tillväxt. Vid halvårsskiftet var den 1 procent. Ytterligare lite negativ effekt kan tillkomma från tappade kontrakt i England under tredje kvartalet, men det ska enligt vd:n bara röra sig om mindre uppdrag. I USA väntas inte några ytterligare volymtapp för Pendum under andra halvåret.

På rullande tolv månader omsätter Loomis knappt 11,5 miljarder kronor med en ebita-marginal på 8,5 procent. Snittprognosen för helåret 2012 är enligt SME Direkt en omsättning på drygt 11,6 miljarder kronor med en marginal på 8,4 procent. Vinsten per aktie landar då på 8,52 kronor.

Svag tillväxt men ytterligare lönsamhetsförbättringar lyfter vinstprognosen för 2013 till 9,74 kronor. P/e-talen för de kommande åren uppgår med de prognoserna till 10,3 respektive 9,0. Prognoserna för de närmaste årens utdelningar ger samtidigt direktavkastningar på 5,0 och 5,5 procent.

Värdetransporter och kontanthantering är relativt konjunkturstabila verksamheter vilket lockar i dessa orostider. Under finanskrisens 2009 uppgick Loomis organiska tillväxt till -3 procent men lönsamhet och resultat stärktes jämfört med året innan.

Värderingen är dessutom fortsatt relativt låg och givet Lars Bleckos mer optimistiska kommentarer kring framtiden i samband med onsdagens rapport ser vi ingen anledning att ändra på vår köprekommendation.

Ämnen i artikeln

Loomis

Senast

397,60

1 dag %

−2,55%

1 dag

1 mån

1 år

Marknadsöversikt

1 DAG %

Senast

1 mån
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Placera

Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.

Affärsvärlden
AFV

Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.

Annons
Introduce

för börsens små- och medelstora företag.

Annons
Investtech

Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.