Bra tillväxtmarknadsfonder växer inte på träd

Fondanalys De bästa globala tillväxtmarknadsfonderna har attraherat så mycket kapital att fondbolagen beslutat att stänga dem för nya kunder. Att hitta ersättare är svårt, men placera.nu har förslag på lösningar.

Breda tillväxtmarknader har inte rosat spararna i år. Som grupp har de bara stigit med 4 procent, jämfört med breda globala aktiefonder som ligger på 13 procent plus. Men vindarna kommer att vända framöver.

Svenska fondsparare har länge kunna välja de bästa tillväxtmarknadsfonderna, men det har blivit svårare. Gamla stjärnor lyser inte lika klart längre, till exempel har Skagen Kon-Tiki tappat sina fem stjärnor och har numera bara tre i Morningstars betygsättning.

En femma har dock Danske Invest Global Emerging Markets som har fortsatt att leverera avkastning i toppklass och attraherat mängder av kunder. Men snart är det slut med det. Den 3 juni stänger fonden för nya pengar. Den har helt enkelt blivit för stor för en optimal förvaltning, och åtgärden är till för att skydda de befintliga andelsägarna. Läs mer här.

Det är inte första gången som riktigt bra tillväxtmarknadsfonder stänger för nya kunder. Både Aberdeen och First State har gjort det med ett antal av sina tillväxtmarknadsfonder. Båda förvaltarna är topprankade.

Jakten på en ersättare för Danske Invest Global Emerging Markets har inte varit lätt. Efter en ordentlig analys av utbudet föll vårt val på Vontobel Emerging Markets Equity. Både fonden och fondbolaget är relativt okända för de svenska fondspararna. Vontobel är en börsnoterad schweizisk firma som är verksam inom både private banking, investment banking och fondförvaltning.

Rajiv Jain är stationerad i New York och har ansvarat för förvaltningen sedan 1997. Till sin hjälp har han ett team på ytterligare fyra personer. Förvaltningsresultatet har varit enastående, och de senaste fem åren har fonden slagit både index och kategorisnittet varje år förutom 2009. Det som kännetecknar Vontobel Emerging Markets Equity är kombinationen av låg risk och hög avkastning.

De senaste fem åren uppgår den årliga avkastningen till knappt 7,5 procent per år, att jämföra med index 1,2 procent och kategorisnittet 0,2 procent. Risken i fonden har uppgått till knappt 14,5 procent, vilket är lägre än index, 18,5 och kategorisnittet, 18,6 procent.

Vad mer kan man begära? Jo, att den är öppen för nya kunder. Därför var besvikelsen stor när Philip Rydén som arbetar på Vontobels Stockholmskontor berättade att även denna fond är stängd för nya kunder. Nu när bolagets totala tillväxtmarknadsportfölj har kommit en bit över 20 miljarder dollar väljer Vontobel att vidta ungefär samma åtgärder som Aberdeen.

Dörren för nya kunder är dock inte helt stängd. Hos banker som fonden redan finns på kan kunderna fortsätta att köpa andelar. Nordnet är en sådan bank, medan Avanzas kunder får finna andra alternativ.

För Avanzas kunder finns fortfarande möjligheten att investera i Danske Invest Global Emerging Markets. Det är först den 3 juni som fonden inför köpavgiften. Placera.nu rekommendera de som vill ha en exponering mot tillväxtmarknaderna att välja Danske Invest Global Emerging Markets senast den 29 maj klockan 13:00. Efter det blir det en köpavgift på 3 procent som effektivt hindrar fortsatta köprekommendationer. Att sälja kommer fortfarande vara avgiftsfritt.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Danske Invest GloblEmergingMarkts A Köp 556,81 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -