Så undviker du sambofällan

Mer i plånboken Är du i färd med att flytta ihop med någon, eller är du redan sambo? Då finns det vissa saker som du behöver tänka på. Det kan bli en dyr affär om kärleken svalnar.

En vanlig missuppfattning är att sambolagen ger sambor samma skydd som gifta, så är det inte.

Få svenskar som lever i samboförhållanden har upprättat samboavtal eller testamente. Enligt en undersökning från HELP Försäkring saknar 77 procent av de som lever som sambos någon form av juridiskt hållbar överenskommelse.

"Resultatet är uppseendeväckande. Detta berör över en miljon svenskar. Vi visste att det är få som tecknar samboavtal, men vi blev trots det förvånade", säger Joachim Erman, Country Manager i Sverige för HELP Försäkring.

I undersökningen framgår också att fyra av tio sambos inte har kunskap om vilka regler som gäller vid en eventuell bodelning.

Det finns goda skäl att upprätta ett samboavtal. Om ett par exempelvis tillsammans flyttar till en bostad som enbart bekostats av ena parten säger sambolagen att bostaden ska bodelas vid separation, oavsett vem som köpt den. Den som betalat för bostaden förlorar då halva bostadens värde.

Det är viktigt att skilja på ett samboavtal och testamente. Ett samboavtal ska skrivas om man vill att egendom ska fördelas på något annat vis än sambolagens regler vid separation. Ett testamente behöver upprättas om man vill skydda varandra vid dödsfall, annars går arvet till föräldrar i första hand, därefter syskon och sedan vidare till deras barn.

"Många som varit sambos under lång tid förutsätter att alla tillgångar delas lika vid dödsfall eller separation.  Men så är det inte. Gör dig själv en tjänst och se över det här så att du inte får några obehagliga överraskningar, alla ska vi ju dö och många separerar", säger Bodil Hallin, familjeekonom på Ikano Bank.

Bodil Hallin rekommenderar par som funderar över att upprätta samboavtal att ta kontakt med en jurist för att få hjälp, det kostar några tusenlappar, men är värt pengarna.

För sambo som har barn, med sin sambo eller sedan tidigare, är det barnen som ärver. Om en sambo med barn skriver testamente till förmån för den andre sambon har barnen ändå alltid rätt till halva arvet.

Det är däremot inte alltid nödvändigt för sambor att skriva samboavtal. Om ett samboförhållande upphör genom separation bodelas bara bostad och bohag som införskaffats gemensamt. I ett samboförhållande där ena parten flyttat in i den andra partens fullt möblerade bostad finns det således ingen samboegendom, och därmed ingen anledning att skriva ett samboavtal.

I ett förhållande där både bostad och bohag köpts gemensamt gäller sambolagen som säger att vardera sambon får hälften av bostaden och bohaget vid en separation.

Utan ett samboavtal är det bra att tänka på att dela på hushållsutgifterna så att inte den ena står för merparten av mat och hushållskostnaderna och den andre köper tv:n och andra kapitalvaror.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -