Stjärnförvaltarna som avvecklar sig själva

Fondanalys Succéduon Didner & Gerge trappar ned som förvaltare och ska fokusera på att utveckla fondbolaget. Samtidigt stuvar de om och förstärker förvaltarorganisationen. Placera har en klar syn på förändringen.

Från och med den 1 januari 2014 släpper grundarna och stjärnförvaltarna, Henrik Didner och Adam Gerge, den dagliga aktiva förvaltningen i Didner & Gerge Aktiefond Sverige. Anledningen är att de vill trappa ned och kunna koppla av lite mer.

"Vi vill kliva åt sidan innan vi blir för gamla för att inse att vi borde kliva ner. Ibland ser man folk som håller på lite för länge och det vill vi undvika", säger Henrik Didner till Realtid.se.

Istället ska de ägna sig åt att utveckla sitt fondbolag och säkerställa förutsättningar att även framöver kunna generera en god avkastning till sina andelsägare. Den viktigaste uppgiften för duon blir att värna bolagets förvaltarkultur, generera investeringsidéer och agera bollplank till förvaltarna.

Det innebär också förändringar i förvaltarorganisationen.

Didner & Gerge Aktiefond Sverige kommer från den 1 januari att förvaltas av Adam Nyström och Gustaf Setterblad. Fram till nu har de framgångrikt förvaltat Didner & Gerge Småbolag. Småbolagsfonden kommer i sin tur få nya förvaltare i form av Jens Barnevik och Johan Wallin. Jens Barnevik har tidigare varit en av två som förvaltar Didner & Gerge Global.

Henrik Andersson blir kvar som förvaltare av Didner & Gerge Global och får en ny kollega i form av Lars Johansson, som närmast kommer från Handelsbanken. Där har han varit ansvarig för den framgångsrika fonden, Handelsbanken Europa Selektiv.

En så stor förändring skulle kunna vara negativ för fondernas framtida möjligheter. Men Placera är inte orolig, även om vi kommer att hålla ett extra vakande öga på utvecklingen.

För det första så lämnar inte Henrik Didner och Adam Gerge sitt bolag, utan är kvar och kommer jobba med idégenerering, som bollplank och för ha kvar det yttersta ansvaret i form av ägare.

För det andra har bolaget en princip att ha två förvaltare per fond, vilket är få fondbolag förunnat, men gynnsamt för andelsägarna. Det borgar för kontinuitet och långsiktighet.

För det tredje tror Placera att bolaget har lärt sig en hel del sedan sist. Under 2007 och 2008 planerade och påbörjade bolaget en expansion. Planerna gick om intet, samtidigt som fokus hamnade fel och förvaltningsresultatet blev lidande.  

Sedan dess har bolaget vuxit och förvaltningsorganisationen sitter bra, vilket tydligt visar sig i fondernas goda avkastning. Placera tror att Henrik Didner och Adam Gerge inte gör om samma misstag igen.

Placeras köprekommendationer för Didner & Gerge Aktiefond Sverige och för Didner & Gerge Småbolag står fast. Didner & Gerge Global har ännu inte funnits i tre år och varför vår neutrala rekommendation förblir oförändrad.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Didner & Gerge Aktiefond Köp 2 261,60 -
Didner & Gerge Småbolag Köp 381,43 -
Didner & Gerge Global Neutral 135,71 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -