Köpvärda aktier i juli

Aktietips Vi gör två förändringar på listan över köpvärda aktier. En underpresterare och en börsvinnare plockas ut.

Som framgår av Pekka Kääntäs marknadssyn ligger vi kvar med en relativt hög rekommenderad vikt i aktier inför juli månad. Fortsatt global konjunkturförbättring och centralbanker som är på tårna talar för aktier.

Inför juli gör vi några förändringar på listan över tio köpvärda aktier. Vi väljer att ta ut byggbolaget NCC och låta branschkollegan Peab ta dess plats. Det beror inte på att vi har tappat tron på den förstnämnda utan att vi tycker att Peab nu har dels en mer attraktiv värdering och dels bättre positionering inför en fortsatt svensk byggboom.

Sedan vi tog in NCC på listan inför mars månad har aktien utvecklats 6 procentneheter bättre än index.

Den andra förändringen är att it-konsulten Avega får lämna listan. Vi tog in Avega inför februari månad på förväntningar om att den bättre konjunkturutvecklingen skulle spilla över på sektorn och att Avega skulle få ett resultatuppsving.

Vårens rapport visade dock att vändningen verkar dröja och vi väljer därför att göra processen kort. En viktig pusselbit i Avega är den höga utdelningen som brukar dra aktien under det första kvartalet. Det är dock för långt in i framtiden för att vi ska vilja sitta och vänta in att det mönstret ska upprepas.

Ersättare blir läkemedelsföretaget Orexo. Bolaget har nyligen börjat sälja sin egenutvecklade Zubsolv mot opiodberoende på den amerikanska marknaden och efter en trög start har tongångarna blivit mer positiva samtidigt som nya kliniska studier ger ett allt bättre understöd. Risken i aktien är naturligtvis lite högre än genomsnittet på vår lista.

Här är hela listan över våra tio köpfavoriter i juli:

Orexo: Drug delivery-specialisten Orexos nya läkemedel mot opiodberoende har efter en trög start tagit fart. Risken i aktien är relativt hög men motiveras av den möjliga avkastningen om försäljningen fortsätter att utvecklas som vi förväntar oss.

Peab: Värderas lägst av de tre breda byggbolagen på börsen. Stor exponering mot den starka svenska marknaden väntas driva på vinstökningen i bolaget.

B&B Tools: Industrigrossistens tillväxt har tagit fart efter ett par tuffa år. Utvecklingen går åt rätt håll och på rätt försiktiga tillväxtantaganden ser värderingen attraktiv ut.

Axis: Vi såg kursnedgången som följde på vinstvarningen i våras som ett bra köpläge. Bolagets resultat svänger kraftigt mellan kvartalen men så länge den underliggande tillväxten håller i sig är det en långsiktigt attraktiv aktie.

Hemfosa: Nyligen börsnoterat fastighetsbolag med uttalad fokus på köp och försäljningar. En rutinerad ledning och attraktiv värdering.

Betsson: Generösa utdelning, de senaste förvärven och spekulationer kring vad som ska hända i USA när nätspel åter börjar tillåtas gör aktien intressant. Fotbolls-VM i sommar är normalt bra för spelboalgen.

Gunnebo: Säkerhetskoncernen Gunnebo fortsätter att växa utanför Europa och har fått ordning på förlusthären Safepay. Det ger förutsättningar för bättre lönsamhet framöver. Den låga värderingen ger bra kursutrymme uppåt om vändningen bekräftas.

SEB: Bankens bokslut var stark och första kvartalets rapport bekräftar utvecklingen. SEB är den bank som kanske mest gynnas av fortsatt konjunkturförbättring.

Swedbank: Bankens höga utdelning, och förväntningar om att den ska förbli hög, talar för aktien.Vår senaste analys hittar du här.

Hennes & Mauritz: Den bättre Europakonjunkturen i kombination med bolagets investeringar i nya butiker och näthandel talar för en fortsatt god utveckling.

Våra tips tio köpvärda aktier ska inte ses som en sammanvägd portfölj, utan som ett smörgåsbord att välja från. Rekommendationerna gäller på sex månaders sikt. Läs hur det gick för aktierna på januarilistan.

Om du föredrar att investera i fonder framför aktier så rekommenderar vi Jesper Strandbergs förslag på tio köpvärda fonder i juli. Läs här.

 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Orexo Köp 116,75 -
Peab B Köp 51,80 -
Bergman & Beving B Köp 152,00 -
Köp 198,50 -
Köp 112,75 -
Betsson B Köp 227,50 -
Köp 38,80 -
SEB A Köp 89,65 -
Swedbank A Köp 176,60 -
Hennes & Mauritz B Köp 292,90 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -