Köpvärda aktier i juli

Aktietips Listan över köpvärda aktier har tagit mer stryk än börsen i övrigt i juni. Inför den stora osäkerhet som råder kring grekförhandlingarna ligger vi lågt.

Redan inför juni månad drog vi ned den rekommenderade aktieandelen till 50 procent inför den eskalerande Greklandskrisen. Som väntat blev det en stökig månad och frågetecknen kring Grekland har inte rätats ut ännu.

Sedan förra listan presenterades har de tio aktierna i snitt backat 5 procent till och med fredag förmiddag. Det kan jämföras med 4 procent för totalindex (inklusive utdelningar) under samma period.

SEB utmärkte sig på den positiva sidan med en uppgång på 3 procent medan fönstertillverkaren Inwido utmärkte sig negativt efter en nedgång på 12 procent.

Den senares exponering mot europeisk konjunktur och konsumtion gör dock att vi inte känner oss särskilt oroade utan väljer att ligga kvar med Inwido som, sedan den kom in på listan över tio köpvärda aktier vid årsskiftet, presterat långt bättre än övriga börsen.

Faktum är att vi inför juli månad väljer att ta det ovanliga beslutet att inte göra några förändringar alls på listan. En eventuell lösning på Greklandskrisen kan få stora konsekvenser för börsen men i väntan på klarare riktlinjer från förhandlingarna känner vi oss tillfreds med utseendet på listan och vill inte stressa fram några förändringar för förändringens egen skull.

Inför juni månad tog vi in Unibet och Byggmax. Bägge dessa aktier har presterat bättre än BB Tools och Betsson som fick ge upp sina platser.

Här är hela listan över våra tio köpfavoriter i juli:

Byggmax: Efter ett starkt 2014 är inte jämförelsetalen för innevarande år lätta, men tillväxtutsikterna är fortsatt ljusa och aktien lockar med hög direktavkastning.

Unibet: Bolaget verkar i en bransch med generellt hög tillväxt som väntas bestå under lång tid. Unibet har under den senaste tiden underpresterat mot närmast jämförbara Betsson.

SKF: Bolaget ger en tydlig exponering mot de bättre tider som väntas i Europa. Vi ser kursnedgången i samband med delårsrapporten som ett bra köptillfälle.

Husqvarna: Bolagets exponering mot konsumenter i såväl Europa som USA lockar oss i det här läget av konjunkturutvecklingen. Lönsamheten har förbättrats kraftigt och med stigande volymer ger det bra hävstång i resultatet.

Gränges: Nyligen noterade Gränges är verksamt som hårt nischad underleverantör till fordonsindustrin. Trots en god kursuppgång senaste tiden värderas aktien försiktigt på dagens prognoser och i relation till övriga verkstadssegmentet.

Diös: Fastighetsbolaget har nu integrerat Norrvidden och lönsamheten har börjat stärkas. Akten är attraktivt värderad och har en av de högsta direktavkastningarna i branschen. Läs vår senaste analys här.

Indutrade: Mycket aktiv förvärvare av industriföretag. Bolaget har lyft intäkter och orderingång. Även på sista raden väntas god tillväxt den närmaste tiden. Här är vår senaste analys av bolaget.

Inwido: Aktien handlades länge under introduktionspriset trots att tredje kvartalet var starkt. Årets resultat tyngs engångsposter men rensat för dessa och framför allt på nästa års vinstprognos är värderingen intressant.

Peab: Värderas lägst av de tre breda byggbolagen på börsen. Stor exponering mot den starka svenska marknaden väntas driva på vinstökningen i bolaget.

SEB: Bokslutet var starkt och aktien har fortsatt uppåt. De extremlåga räntorna håller tillbaka räntenettona bland bankerna men en fortsatt hög direktavkastning i SEB borgar för att intresset håller i sig.

Våra tips på tio köpvärda aktier kan ses som ett smörgåsbord att välja från. Rekommendationerna gäller på sex månaders sikt, men det är viktigt att tänka på att i samband med varje månadsskifte reviderar vi listan för möjliga förändringar.

Om du föredrar att investera i fonder framför aktier så rekommenderar vi Jesper Strandbergs förslag på tio köpvärda fonder i juli.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Byggmax Group Köp 56,25 -
Kindred Group Köp 501,00 -
SKF B Köp 194,80 -
Husqvarna B Köp 61,95 -
Gränges Köp 62,00 -
Diös Fastigheter Köp 55,50 -
Indutrade Köp 387,70 -
Inwido Köp 91,50 -
Peab B Köp 61,35 -
SEB A Köp 108,80 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -