Tio köpvärda fonder januari – så gick det

Utvärdering Det har varit ett bra halvår för Placeras rekommenderade fonder. Endast en fond har inte levt upp till förväntningarna.

Varje månad presenterar Placera en lista med tio fonder som vi bedömer ska gå bättre än snittet av liknade fonder framöver. Efter sex månader utvärderar vi utfallet. Nu är det dags att utvärdera hur det har gått för de fonder som vi rekommenderade i januari 2015.

Vi kan inte vara annat än nöjda med utfallet. Endast en fond har inte levt upp till våra krav och förväntningar. Den genomsnittliga avkastningen för samtliga fonder slutade på knappt 9 procent. Det är knappt 1,5 procentenheter sämre än snittet av fondernas kategoriindex.

Månadens plump i protokollet är vår aktivt förvaltad Europafond, UBS European Opportunity Unconstrained. I absoluta tal har den gått bra, 13 procent. Men jämfört med andra liknande fonder har den inte presterat fullt lika bra. Som grupp har breda Europafonder stigit med drygt 14 procent.

Vår globala indexfond, SPP Aktiefond Global, fortsätter att hålla snittet av aktivt förvaltade fonder stången. Avkastningen de senaste sex månaderna ligger på cirka 11,4 procent, vilket är marginellt bättre än snittet för breda globala aktiefonder.

Bland våra rekommenderade fonder har JPM Global Healthcare utvecklats bäst i absoluta tal, plus 21 procent. Även om det är en knapp halvprocent sämre än snittet av breda läkemedelsfonder är vi nöjda.

Vår basfond bland medelriskfonderna, Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige, har stigit med drygt 7 procent. Avkastningen för snittet av liknande fonder med samma riskprofil ligger på knappt 8 procent.

Det som glädjer oss mest är att våra aktivt förvaltade val bland medelriskfonder har utvecklats riktigt bra. Brummer Multi-Strategy 2XL har stigit med 11 procent, Cliens Mixfond B har stigit med drygt 11 procent och AMF Balansfond med drygt 8 procent.

Våra lågriskfonder fortsätter att utklassa snittet av korta svenska räntefonder. De senaste sex månaderna har det gått bäst för Atlant Explora som har stigit med nästan 3 procent.

Atlant Stability har inte gått fullt lika bra men summerar de senaste sex månaderna till en uppgång på nästan 2 procent och Spiltan Räntefond Sverige har stigit med 1,5 procent. Under samma tid har kategoriindex faktiskt fallit med 0,03 procent, men i tabellen har vi skrivit noll.


  Avkstning  Avkastn 6 mån
  6 mån % kategoriindex %
SPP Aktiefond Global 11,4 11,4
UBS (Lux) EF European Oppo (EUR) P 13,0 14,3
JPM Global Healthcare A (dist) - USD 20,7 21,1
Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige 7,4 8,0
Brummer Multi-Strategy 2XL 11,0 4,3
AMF Balansfond 8,2 8,0
Cliens Mixfond B 11,1 8,0
Spiltan Räntefond Sverige 1,5 0,0
Atlant Explora 2,8 0,0
Atlant Stability 1,9 0,0
Källa: Morningstar    
Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -