Bra fond men tveksam region

Fondanalys Latinamerika har minst sagt varit en besvikelse för fondspararna. Placera har hittat en favorit i regionen, men frågan är om region är rätt att investera i just nu.

De senaste fem åren har de som grupp tappat drygt 15 procent och de senaste tre åren har de fallit med 8 procent. Under samma perioder har breda globala aktiefonder stigit med 84 procent, respektive 72 procent.

Med den utvecklingen placerar sig Latinamerikafonderna bland de sämsta tillsammans med bland annat råvarufonderna. Och där ligger också en av förklaringarna. Latinamerika är en stor råvaruregion och råvarupriserna har som bekant fallit kraftigt de senaste åren.

En annan förklaring är regionens gigant, Brasilien. I Latinamerikaindex står Brasilien för mer än 50 procent. Den brasilianska börsen har varit en riktig rysare och Brasilienfonderna har tappat 35 procent de senaste fem åren och 17 procent de senaste tre åren. I år uppgår förlusten till 3 procent.

Landet brottas med svårlösta ekonomiska problem. Det framstår som att landets president, Dilma Rousseff, som återvaldes hösten 2014, inte lyckats få bukt med fallande tillväxt och växande ekonomiska klyftor. Under hennes tid vid makten har det också uppdagats stora mutskandaler som sammantaget har sänkt förtroendet för landet.

Börsutvecklingen för regionens andra börsgigant, Mexiko, har inte alls varit så dålig. De senaste fem åren ligger uppgången på 43 procent, de senaste tre åren på 20 procent. Året har också börjat bra med en värdestegring på 8 procent. Men landet utgör cirka 30 procent i Latinamerikaindex. Andra länder som fonderna investerar i är Colombia, Chile och Peru.

Som helhet anser Placera att framtidsutsikterna för Latinamerikafonderna är osäkra i det korta perspektivet. Mycket beror på Europa och Grekland som tar den största uppmärksamheten från investerarna. I nuläget är riskviljan ganska liten, men när och om en lösning kommer till stånd för Grekland kan riskviljan återkomma.

Den kanske viktigaste aspekten är Brasilien. Bara för att kurserna har fallit kraftigt och brasilianska aktier ser billiga ut betyder det inte att det är köpläge. Så länge investerarna inte ser någon lösning på landets inhemska problem kommer de att hålla sig undan.

När framtidsutsikterna har förbättrats tycker Placera att fondspararna ska titta närmre på Handelsbanken Latinamerikafond. Vi har analyserat utbudet och kommit fram till att den tillhör de allra bästa Latinamerikafonderna. Den förvaltas av Christofer Halldin sedan 2010.

Placera har träffat Christofer Halldin vid ett flertal tillfällen och han har med sina investeringsteman gjort ett mycket bra intryck. Fondens avkastningssiffror bekräftar också att han är en skicklig yrkesman. De senaste tre åren är avkastningen bättre än snittet av andra Latinamerikafonder, samtidigt som risken har varit lägre.

En förklaring till fondens goda utveckling jämfört med andra är att förvaltaren har undvikit Brasilien i relativt stor utsträckning. Senaste rapporten visar att Brasiliens vikt i fonden ligger på drygt 35 procent, jämfört med index drygt 50 procent. Det bekräftar också att fonden är aktivt förvaltad. Att den aktiva förvaltningen har lönat sig visar sig också i den rating som Morningstar gör.

Sedan i mitten av 2012 har Handelsbanken Latinamerikafond erhållit högsta och näst högsta betyg, 5 och 4 för samtliga 36-månadersperionder.

Lite kuriosa är att i Latinamerika har inte indexfonderna lyckats speciellt väl jämfört med de aktivt förvaltade fonderna. Pictet Latin America Index har sedan första 3-årsbetyget i juli förra året konstant legat på betyg 2, mätt över 36-månader där Morningstar väger samman avkastning och risk.

 

Handelsbanken Latinamerikafond
Avk. % 3 år -4,1
Kategori -8,2
Avk. % 1 år -5,8
Kategori -6,3
Risk % 3 år 15,5
Kategori 15,7
Betyg 4/5
Avg. %/år 1,6
Rörlig avg. Nej
Förvaltare: Christofer Halldin 
Källa: Morningstar  
Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Handelsbanken Latinamerika Imp T A1 SEK Köp 246,26 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -