Det finns värre saker än en björnmarknad

Krönika Det må vara så att den nedåtgående marknaden känns jobbig men det finns en variant som är mycket värre – att börsen går sidledes.

Jag har alltid kunnat se en tjusning i stora börsras och har heller aldrig haft några problem med att blanka aktier jag inte trott på. Kanske beror det på att min karriär som investerare tog fart något år före finanskrisen och att jag tursamt lyckades hamnade på rätt sida om marknaden när helvetet bröt ut.

Det jag minns från den tiden var att det var fullt möjligt att tjäna lika fina pengar i en fallande marknad som i en stigande, samt hur blankningarna finansierade mitt dagdrivande i Asien.

Det jag valt att förtränga är de enorma svängningar som normalt ryms i en nedåtgående trend och hur jag nästan lyckades radera saldot på kontot i en absurd uppåtrekyl i Swedbank på 50 procent under ett fåtal dagar.

Efteråt vände aktien åter ned i djupet men de kraftiga rekylerna och de sömnlösa nätterna blev det fler av.

Snart har vi lagt en period bakom oss på nio månader med lägre toppar på Stockholmsbörsen och det ligger i farans riktning att den negativa trenden består ett tag till. Det har redan blivit mycket svårare att hitta intressanta skriva om och det inte särskilt roande.

Kanske har jag blivit sentimental på äldre dagar? Eller beror min minskade entusiasm för björnmarknaden på att jag numer får betalt för att skriva aktieanalyser?

Även om både it-bubblan och finanskrisen tog flera år att härda igenom uppenbarade sig fantastiska köptillfällen ganska snart därefter. Flera av storbolagen har mer än tiofaldigats i värde sedan botten 2009 fram till i dag. Det har varit en sällsynt möjlighet att bli rik bara genom att kasta pil på börslistan – om man vågat sitta still hela vägen upp.

Gemene man och kvinna anser ofta att en stigande börs, en så kallad bull market, är ett normaltillstånd och att en fallande marknad, bear market, är något skräckinjagande.

Men så behöver det faktiskt inte kännas. Det finns en rad börshandlade produkter att investera i med en negativ exponering mot marknaden och faktum är att det går utmärkt att tjäna pengar både på en stigande och sjunkande börs. Om viljan att gå kort saknas kan instrumenten i vart fall användas för att skydda redan gjorda aktieinvesteringar.

Det finns en sorts marknad som skulle vara mycket värre.

Få investerare har hört uttrycket deer market. Uttrycket syftar på en hjort som fryst fast i skräck och som med uppspärrade ögon och öron spanar och lyssnar efter rörelser i skogsbrynet. Ingenting händer men hjorten står på helspänn.

I en deer market är aktiekurserna i princip orörliga, aktiviteten är låg och investerarna sitter som fastfrusna i väntan på signaler från marknaden. Kontentan blir att inget händer. Börsens omsättning sjunker dramatiskt och skillnaden mellan köp och säljkurserna blir enorma. Börsluften blir tung.

I Japan under 1990-talet pågick en deer market i närmare tio år och index rörde sig nästan enbart i sidled. Det är inte kul för någon och skulle verkligen lägga en dunkel skugga över en aktieskribents vardag.

Så trots att det känns surt att börsen faller i dag, försök minnas att en kraftig urblåsning kan skapa fantastiska köptillfällen och framförallt – var tacksam så länge börsen har en trend. Oavsett om den är upp eller ner så går det att tjäna pengar åt båda håll.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -