Att spara till barnen

Fonder Att spara åt barnen innebär att du bör ha långsiktigheten i fokus både vid köp och försäljningar. Och välja den sparform som passar dig och dina barn bäst. Här tipsar vi om strategier för barnsparandet.

Barnsparande ger en bra start på vuxenlivet, pengarna ska kanske användas till körkort, utbildning eller första lägenheten. Själv har jag alltid sparat i aktier och aktiefonder åt mina barn. Jag har valt månadssparande eftersom det sprider riskerna över tiden och efter bästa förmåga försöker jag att parera sämre börstider med att vikta över till räntesparande.

Sparande åt barn innebär att du investerar på lång sikt och att pengarna växa i många år. Jag tycker att det är det viktigt att söka investeringar med låga avgifter och låg skatt. Eftersom sparhorisonten är lång kan du ta större risker än normalt för att öka chansen till en rejäl avkastning.

Innan man startar barnsparandet bör du ta ställning till i vilket namn och i vilken sparform du ska investera. Spara på konto, investeringssparkonto, kapitalförsäkring eller direktsparande i fonder?

Ska sparandet stå på dig eller barnet?

Huruvida sparandet står i ditt eller barnets namn påverkar när och hur pengarna blir tillgängliga. Fördelen med att spara i eget namn är att du äger och bestämmer när pengarna ska betalas ut beroende på barnens mognadsgrad och liknande.

Sparar du i barnets namn äger barnet själv pengarna. När barnet fyllt 18 år disponerar han eller hon själv över pengarna. Föräldrarna äger inte utan förvaltar tillgångarna fram till 18-årsdagen.

Det som är viktigt att veta är att om barnets förvaltade tillgångar överstiger åtta basbelopp (cirka 355 000 kronor 2015) så är föräldrarna skyldiga att anmäla detta till överförmyndare (här skriver Bankföreningen mer om barns tillgångar).  

Vi väljer att spara till barnen i eget namn.

Nästa val är sparformen och vi börjar med att titta på skatteeffekterna; ska kapitalet vara beskattat eller obeskattat?

Kapitalförsäkring

Du kan spara i en kapitalförsäkring med barnet som förmånstagare. Fördelen är att du själv äger försäkringen och bestämmer när barnet får tillgång till kapitalet. Pengarna kan betalas ut som ett engångsbelopp eller löpande under en period mellan 5-50 år.

Det dras en årlig avkastningsskatt från kapitalet som ägaren betalar. Under 2016 är skatten 0,42 procent på det sparade beloppet. Det räcker faktiskt med en årlig avkastning på cirka 1 % för att kapitalförsäkringen ska ge dig mer pengar över efter skatt. Fondbyten, utdelningar och aktieförsäljningar är fria från kapitalskatt så det väntar ingen krånglig deklaration. Sparpengarna är skattade och klara när barnet får tillgång till sitt kapital.

Notera att aktieägande i en kapitalförsäkring inte ger rösträtt.

Investeringssparkonto (ISK)

Genom att spara i ISK kan du fortsätta att vara ägare till pengarna fram till den dag då du vill lämna över kapitalet. Fördelen är att du själv avgör när det är dags. Nackdelen är att du kan avlida innan överlämningen sker. Skriv därför ett testamente till förmån för barnet och det är särskilt viktigt om du har flera barn.

Även här dras det en årlig avkastningsskatt från kapitalet. Under 2016 kommer skatten vara 0,42 procent.

Precis som i en kapitalförsäkring räcker det med en årlig avkastning på cirka 1 % för att Investeringssparkontot ska ge mer pengar över efter skatt. Fondbyten, utdelningar och aktieförsäljningar är fria från kapitalskatt så inte heller här krävs krånglig deklaration. Sparpengarna är skattade och klara när barnet får sitt belopp.

Till skillnad från kapitalförsäkringen ger aktieägande i en ISK rösträtt.

Gemensamt för kapitalförsäkring och ISK är att den årliga avkastningsskatten är lika stor. Gemensam nackdel i bägge sparformerna är att du inte kan kvitta förluster mot vinster.

Aktie- och fondkonto

Om du inte vill betala en årlig avkastningskatt, då kan du välja vanligt aktie- och fondkonto.

Här kan du kvitta vinster mot förluster i deklarationen, och dessutom ha rösträtt för dina aktier. Du skattar ingenting på värdeökningen på aktier och fonder förrän du säljer dem. Skatten beräknas då på värdeökningen och är 30 procent. Eventuella förluster kan delvis kvittas mot vinster.

Även här är det viktigt att skriva ett testamente till förmån för barnet.

Notera att om du sparar i barnens namn så kan du inte kvitta barnens förluster mot vinster som är dina egna.

Månadsspara

Att månadsspara har flera fördelar: Du sprider riskerna över tiden och kan och i bästa fall köpa billigt när börsen är lågt värderad vice versa. Det är enkelt med överföring som sker automatiskt till kontot och även små summor blir stora på sikt.

Barnsparade sker normalt under en lång tidsperiod. Jag tycker därför att man kan ta mer risk under de första åren när man bygger upp sparandet eftersom det är många år kvar tills barnet ska få tillgång till kapitalet. Därefter minskar du risken ju närmare det är till det datum då barnet ska få använda eller ta över det sparade kapitalet.

Tänk på att om du väljer bra fonder som har låga avgifter så blir den positiva effekten större över en lång tidsperiod. För att få inspiration till barnsparade och fonder kan du läsa mina val av fondportföljer till mina egna barn och fondval för dummies.

Läs även Placeras tio bästa fondval för månaden och Placeras fondlistor över köpvärda fonder.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -