Byggboomen lyfter Götenehus

Ett gynnsamt ränteläge har gjort det möjligt för bostadsägaren att låna mer och flytta till villa. Götenehus som både bygger modul- och säljer nyckelfärdiga projekt gynnas av bostadsbristen.

placera-nyabilder-götenehus_götene.jpg

8 september, 2016

Småhustillverkaren Götenehus är en av vinnarna på det låga ränteläget. Billig kundfinansiering och tidigare prisuppgångar har gjort det möjligt för fler att förverkliga sina husdrömmar med hjälp av banken.

Kring våra största städer är bostadsbristen påtaglig och efter flera decennier av eftersatt byggande tar konstruktionen fart.

Enligt Boverkets bedömning krävs det mer än 700 000 nya bostäder fram till 2025. Nya bostadsrätter kring i storstäderna går som smör i solsken men efterfrågan spiller över på småhusmarknaden.

Nybyggnationen har ökat lavinartat de senaste två, tre åren. Ungefär en femtedel var småhus. Men under senaste halvåret har andelen minskat något mot tidigare. Trots det är småhusprojekten betydligt fler än tidigare.

placera-080916 Nybyggen hus.jpg

Finanskrisen slog stenhårt mot Götenehus och mellan 2009 och 2012 drogs bolaget med krympande omsättning.

Marginalerna var negativa fram till 2013 och ett tag så det riktigt illa ut.

Bolaget släpade på en fett nettoskuld som i bokslutet 2012 motsvarade 80 procent av intäkterna.

Den har betats av och vid utgången av årets andra kvartal i återstår 96 Mkr, motsvarande 12 procent av omsättningen.

Sedan tre år är trenderna goda. Över rullande tolvmånader stiger omsättningen stadigt, nettoskulden minskar och marginalerna blir allt bättre.

placera-080916 Rullande tolv.jpg

Götenehus värderas på rullande tolvmånaders vinst till p/e 12 och det är billigt för ett bolag som ökat intäkterna med 19 procent bara under första halvåret och vinsten med 80 procent under samma period.

Den heta bomarknaden har bevisligen gjort att Götenehus är i betydligt bättre form idag än för ett par år sedan. Bolaget har ökat effektiviteten och kostnadsmassan har slimmats.

Men det saknas inte risker som kan sätta käppar i hjulet. Efterfrågan är känslig för politiska beslut och amorteringskravet som infördes 1 juli kan få oönskade konsekvenser både för husbyggare och bostadspriser. I förlängningen talar politikerna också om att införa ett skuldtak.

Nya bostäder undantas av amorteringsreglerna i fem år. Men villaägare bor i sina hus i regel mycket längre än så. Därför måste den som inte tror på fortsatt skenande bopriser på pappret sänka belåningsgraden för att förr eller senare beta av skulden i den takt som staten önskar.

Alla behöver någonstans att bo så kanske är efterfrågan och kundunderlaget tillräckligt för att hantera amorteringskravet utan större hack i kurvan.

I storstadsregionerna har det inte varit ovanligt att den ordinarie bostaden används som säkerhet för att köpa fritidshus. Men det fenomenet lär bli sällsynt om nytagna lån låser husägaren med högre amorteringar på nya lån. Det skulle kunna slå hårt mot Götenehus fritidssegment Värsåsvillan.

Konkurrensen mellan svenska modulbyggare är stor men också utländska företag slår sig in med lägre priser som lockbete.

Inom projekteringsdelen kämpar Götenehus mot jättar som JM, Peab och NCC. Och tillgången på attraktiv mark är begränsad.

Riskerna till trots kokar den underliggande marknaden, det är just därför som politikerna måste peta och lägga sig i.

Kortsiktigt kan amorteringsoron pressa aktiekursen i Götenehus, åtminstone tills vi ser effekterna av det. Försiktiga investerare kan avvakta tredje kvartalsrapporten i slutet på oktober. Men den underliggande strukturella bostadsproblematiken kan inte trollas bort.

Dagens prislapp på Götenehus avskräcker inte heller. Börsvärdet är knappt 345 Mkr, vilket motsvarar lite mer än 40 procent av årets förväntade intäkter. Det egna kapitalet uppgick vid kvartalets utgång till 146 Mkr och på tillgångsidan fanns omsättningstillgångar, främst i form av hus till försäljning, till ett totalt värde av 373 Mkr.

På vår prognos för 2016 värderas aktien till p/e 10. Bolaget bör klara att bära en vinstmarginal på minst 4 procent så länge den goda efterfrågan håller i sig. Och skissar vi på en rimlig tillväxt kommande år så är aktien attraktivt prissatt.

De politiska hoten oroar men aktien är värd en liten chanspost. Vår rekommendation blir ett försiktigt köp.

Läs fler aktieanalyser från Placera.

Marknadsöversikt

1 DAG %

Senast

1 mån
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Placera

Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.

Affärsvärlden
AFV

Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.

Annons
Introduce

för börsens små- och medelstora företag.

Annons
Investtech

Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.