Robo: En ETF-investering i robotar

ETF Jobben försvinner på grund av robotarna, framför allt i USA. Med en robot-ETF går det att investera i Donald Trumps mardröm.

Trumps protektionism förväntas ge jobben tillbaka till industriarbetarna. Men det kan istället bli tvärtom. Forskning visar att det inte är utlänningar - utan robotar som stulit jobben.

Trump har lovat fler jobb inom industrin och tuffa handelshinder för importörer. På så vis har presidenten vaggat sina väljare i tryggheten att arbetstillfällena inom tillverkningsindustrin kommer tillbaka.

Men sanningen är den att 87 procent av de jobb inom USA:s tillverkande industri som gick förlorade mellan år 2000 och 2010 har övertagits av robotar och automatiserade processer. Endast 13 procent av de försvunna jobben har förlorats till fabriker utomlands.

En del analytiker drar det så långt som att säga att Trumps protektionism, istället för att vinna tillbaka jobben, kan öka bortfallet av arbetstillfällen. Företagen tvingas producera sina varor i USA men för att hålla ner kostnaderna och förbli konkurrenskraftiga kommer satsningarna på automation att öka. Kontentan blir större kapitalinvesteringar men färre anställda, enligt Marketwatch.

Oavsett vilket öde som väntar arbetarna i det amerikanska rostbältet lär investerare som satsar på automation och robotteknik belönas långsiktigt.

ROBO Global Robotics and Automation ETF

Robot-ETF:en ROBO har satt samman en portfölj av globala bolag som på ett eller annat sätt arbetar med robotteknik och automation. Urvalet görs av en investeringskommitté och portföljen är bred.  Det största innehavet i fonden står för bara 2,44 procent av kapitalet, de 10 största för cirka 20 procent. De största innehaven i ETF:en är Keyence, Raven Industries, Cognex, Yaskawa Electric Corp.

ROBO är tiltad mot små och medelstora bolag och exponeringen är väsensskild bredare teknikindex som ofta ligger tungt i ett par mjukvaru- och it-giganter. 

Förvaltningsavgiften i fonden är högre, nära 1 procent. Likviditeten i fonden är något sämre än i större teknik-ETF:er, lika så är skillnaden mellan köp och säljkurs lite större. Skillnaden mellan köp och sälj brukar kallas spread.

ROBO är en nischprodukt och ovanstående är vad man kan förvänta sig av en sådan.

Snittvärderingen bland bolagen i fondportföljen är dock skyhög kring p/e 48, enligt Factset.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -