Köpvärda fonder November - så gick det

Utvärdering Det senaste halvåret har bjudit på en ovanligt stark Stockholmsbörs. Placeras lista över rekommenderade fonder har klarat sig bra.

Varje månad presenterar Placera en lista på tio fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av likande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför november 2016.

Stockholmsbörsen har haft en stark sexmånadersperiod och utklassat de globala börserna med en avkastning på drygt 14 procent. Globalt aktieindex har ökat 9,5 procent, i svenska kronor. Värt att notera att den svenska kronan har stärkts under perioden med drygt en procent, vilket drar ner avkastningen.

I absoluta tal har alla fonderna ökat i värde. De har jämfört med sina kategoriindex klarat sig mycket bra. Hela åtta av tio fonder har utvecklats bättre än sitt kategoriindex. Det får anses ovanligt bra.

Bland fonderna med högre risk har utvecklingen varit bra, tre fonder har avkastat mer än 9,5 procent. Alltså i nivå med globalt aktieindex.

Den bästa fonden är Delphi Nordic som levererat en avkastning på 11,4 procent och betydligt bättre än kategorin Nordenfonder. Indexfonden SPP Aktiefond Global har i vanlig ordning ökat mer än snittet av liknande fonder. Den tidigare raketfonden SEB Nordamerika små- och medelstora bolag har tappat fart. Fonden lyckades inte upp till kategorisnittet trots en avkastning på hela 9,5 procent.

Ny fond till novembers fondlista var lågrisk-hedgefonden Atlant Stability. Valet föll väl ut och fonden har avkastat betydligt bättre än kategorisnittet hedgefonder multi-strategi.

Listans två blandfonder har haft fortsatt bra utveckling. Carnegie Strategifond har haft en strålande utveckling och har utklassat sitt kategorisnitt.

Utvecklingen för Spiltan Räntefond Sverige har haft det tuffare att slå kategoriindex. Den har lägre risk en kategorisnittet vilket är en av förklaringarna till den lägre avkastningen.

Lågriskhedgefonden Merrant Alpha Select SEK har levererat en stabil avkastning som är betydligt bättre än sitt kategorisnitt.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -