Palo Alto Networks - en molnaktie för framtiden

Aktiekommentar Att veta till vem, när och hur information sprids i företag som emigrerat till molnet kommer vara livsviktigt. I takt med att SaaS-tjänster tar över krävs nya lösningar för it-säkerheten.

Palo Alto Networks, det är nästan så man hör på namnet att it-säkerhetsbolaget redan är högt värderat börsen, i alla fall efter årets teknikhausse i Kalifornien. Men fortfarande kan aktien vara en bra investering.

Bolaget är en snabbväxare i en sektor som sväller. (Marknaden för cyber-säkerhet uppskattas växa med mellan 7-9 procent årligen under de kommande fem åren.)

I senaste kvartalet, som var PANW:s fjärde, ökade bolagets intäkter med nästan 30 procent. Det innebär att man fortsatt tagit marknadsandelar från drakar som Cisco och andra konkurrenter.

Dessutom är bolaget strategisk partner till Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure och Google Cloud Platform.

Förutsättningarna innebär att aktien mycket väl kan vara värd sitt högre pris, trots ett P/S-tal på 8 och förluster enligt GAAP-redovisningen.

Givet mer kreativt justerade vinstsiffror märks istället en vinstökning på nästan 50 procent under senaste räkenskapsåret, enligt Factset.

Framtidsprognosen är ljus och PANW har en historia av att slå analytikernas förväntningar. När det har skett har aktien rusat. Risken för kursras vid besvikelse hänger dock med på köpet.

Mer exakt vad gör bolaget?

Palo Alto Networks erbjuder en nästa generationens it-säkerhet anpassade för SaaS (Software as a service) och ett molnbaserade arbetssätt.

SaaS, eller Software as a service, är otroligt smidigt för användarna. Men när programvaran går att komma åt från nästa var som helst blottas nya risker hos företagen.

Med hjälp av företagets plattformstjänst Aperture kan kommunikationen inom en mängd SaaS-tjänster övervakas från ett och samma ställe. Företaget kan sätta olika policys för olika användare, och skydda nätverket mot virus som tar sig in via samma port som applikationen använder.

Även inom applikationer går det att sätta gränser. Det kanske ska vara okej att logga in på Facebook - eftersom arbetet kräver det, men inte okej att spela Facebook-spel som ett enkelt exempel.

Begär någon ut en specifik uppgift, loggar in vid en märklig tidpunkt, eller tankar ner stora mängder känslig information, så flaggas beteendet för it-avdelningen enligt deras förprogrammerade instruktioner.

Kortfattat ger Aperture företagen djupare insikt och större kontroll över datatrafiken i alla de applikationer som företaget använder. Om den har stöd på plattformen.

Palo Alto Networks har också två andra ben. Det ena skyddar mot intrång hos slutanvändaren, det andra vaktar företagens tillgångar i molnet.

Cyber-säkerhet, en het bransch

Nasdaqs Cybersecurity Index, där Palo Alto Networks är bolag 19 av 32, har stigit över 20 procent under den senaste tolvmånadersperioden, och det till en ny rekordhögsta nivå. Det kan ställas mot S&P 500-index som under samma tidsperiod ökat med drygt 15 procent.

Cyber-indexet gick kräftgång under större delar av 2017. Men branschen fick ett uppsving när kreditföretaget Equifax blev hackat i september. Känslig information om närmare 147 miljoner kunder läckte, vilket gör intrånget till ett av de största i historien.

För företagen är förtroendekapitalet snabbt förbrukat när digital information stjäls. Equifax-läckan var inte den första, och inte den sista i sitt slag.

År 2015 uppmärksammades i media när otrohetssajten Ashley Madison blev av med personlig information om 37 miljoner användare. Och det var inte länge sedan Dropbox slarvade med användarnas lösenord.

Cyber-säkerhet är därför återigen ett hett ämne. Samtidigt har 2018 varit molntjänsternas år, och i samma takt om dessa rullar ut i företagslandskapet krävs nya grepp för att bibehålla it-säkerheten.

Nikesh Arora

I juni 2018 tog Nikesh Arora över som verkställande direktör på Palo Alto Networks. Arora beskrivs av amerikansk press som en superstjärna i företagsvärlden. Hyllad för sin analytiska förmåga.

Med ett förflutet som operationell chef på Google och senast japanska teknikinvesteraren Softbank har han ett imponerande CV.

Nikesh Arora

Men Arora har ingen djupare teknisk kunskap inom it-säkerhet. Istället hoppas han kunna bidra med sin generella erfarenheter från it-branschen, och vanan att skala upp företag från start ups till enorm storlek.

Palo Alto Networks är inget litet bolag (börsvärde 1,8 miljarder dollar). Men bolagets säkerhetsplattform gör det möjligt att knyta till sig ännu fler leverantörer och vinna nya kunder över hela världen. Därför är tillväxtpotential god.

Så länge leverantören finns på vår plattform spelar det ingen roll vem kunden väljer, så länge de gör det ifrån våran plattform. Det är just det som gör bolaget så intressant, sa Arora i en tv-intervju hos CNBC inspelad precis innan han tillträdde på chefspositionen.

Framtiden

Migrationen till molntjänster är bara inom i sin linda, framförallt inom företagsvärlden. Med det sagt kan vi förvänta oss att behovet av nya typer av it-säkerhetslösningar kommer att öka.

Att synliggöra och samla information ger en god överblick och större kontroll. Arbetet med en plattform för egna och tredje partstjänster påminner om tänkte på börsens molnbaserade CRM-bolag, som till exempel Servicenow.  Skillnaden är att Palo Alto Networks fokuserat på it-säkerhet istället för interna funktioner.

Baserat på senaste räkenskapsåret värderas Palo Alto Networks till åtta gånger omsättningen. Men analytikerna förväntar sig kraftig omsättningstillväxt och högre vinster under de kommande år.

Försäljningen tros öka med mellan 20-25 procent årligen fram till 2021, vilket är mer än dubbelt upp mot den väntade tillväxten i branschen.

Den väntade vinsttillväxten är också imponerande. Under senaste räkenskapsåret ökade det justerade resultatet per aktie med 47 procent, och 2019 väntas vinsten öka med ytterligare 26 procent. Mellan 2020 och 2021 ska vinsten växa med mer än 20 procent per år, enligt Factset.

Bruttomarginalen är hög, kring 76-77 procent, vilket gör att varje värvad kund skalar lönsamheten.

Bolaget har stadigt ökat sitt fria kassaflöde och använt pengarna delvis för att återköpa aktier. Under 2018 återköps aktier för närmare 30 procent av det fria kassaflödet, motsvarande 259 miljoner dollar.

Kassaflödet kan också användas för bolagsköp, vilket vi sett flera under 2018. Och det är en gren som bör passa den nya vd:n Nikesh Arora med vanan inne från Softbank.

Jämför vi rörelsens värde skuldjusterat i relation till försäljningen (EV/Sales) är Palo Altos jämförelsetal 6,8 för 2019. Det är högre än snittet i branschen men skillnaderna är stora mellan jämförelsebolagen.

I en ovetenskaplig jämförelse med två omtyckta CRM-bolag är det relativt sett heller inte så dyrt som det låter. Salesforce handlas till EV/Sales-multipeln 9 på nästa år och Servicenow 10. Det är förvisso helt olika branscher men ungefär samma drivkrafter bakom deras framgångar.

Hade det varit möjligt att handla amerikanska ETF:er i Europa skulle mitt investeringsval falla på den börshandladefonden HACK. Den ger en bred exponering mot it-säkerhetsbolagen och Palo Alto Networks är det näst största innehavet efter konkurrenten Fortinet.

Men nu går inte det. Faller valet istället på en handfull aktier är Palo Alto Networks ett av mina långsiktiga toppval i sektorn, trots värderingen och den starka uppgången vi redan sett i aktien.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -