Bästa Kinafonderna på fem års sikt

Placera i Asien Efter rundresan i Asien har jag nu sammanställt Kinafonderna som haft högst avkastning de senaste fem åren.

De senaste fem åren har det bitvis varit riktigt volatil för kinesiska fondplaceringar, lite av en bergodalbana. Minnet är ju kort och vid en snabb tillbakablick inser man att det varit stora uppgångar med medföljande nedgångar.

Så sent som sommaren 2015 var de kinesiska fastlandsbörserna i fritt fall och oron var hög kring den kinesiska valutan. Börsnedgången smittade av sig på övriga världens börser. Det fortsatte fram till februari 2016 då oron spred sig till oljepriset som backade till som lägst runt 30 dollar fatet.

Ifrån botten i början på 2016, har det stor efterfrågan på kinesiska aktier och investeringsviljan var hög. Fram till våren 2018 strömmade nytt kapital varje månad till kinesiska aktier och Kinafonder gick starkt.

I fjol hörde Kinafonder till fondvärldens absoluta vinnare, med uppgångar runt 40 procent. De stora kinesiska internetdrakarna Baidu, Alibaba och Tencent som kort och gott kallas BAT-bolagen, drev på fjolårets uppgång.

Alibaba och Tencent dubblade sitt börsvärde under fjolåret och sökmotorbolaget Baidu var inte långt efter avkastningsmässigt. Som mest vägde BAT-bolagen en tredjedel av det totala kinesiska börsvärdet - en osannolikt stor andel. Deras uppgång fortsatte en bit in i år, men sedan har det varit stopp och investerarnas sentiment för BAT-bolagen har blivit allt sämre.

Tencents aktie som är noterad på Hongkong-börsen nådde nytt kursrekord i slutet på januari då den handlades på 474 Hongkong dollar. Idag går det att köpa aktien för 282 Hongkong dollar, vilket motsvarar en nedgång på närmare 60 procent.

I år har fondkategorin Kinafonder backat med drygt 7 procent i svenska kronor. Det är betydligt mindre än de båda fastlandsbörsernas index nedgångar. Shenzhen Component Index har backat hela 27 procent och Shanghaibörsen med minus 21 procent.

Skillnaden beror till stor del på att de lokala kinesiska börserna har kinesiska A-aktier noterade, de handlas mest av spekulativa privatkunder och anses ofta väldigt volatila. Kinafonderna investerar i huvudsak utlandsnoterade kinesiska aktier noterade i Hongkong och på de amerikanska börserna. De ägs till större del av stora fonder och andra institutionella investerare som oftast har en längre placeringshorisont.

Nu ligger handelskriget mellan USA och Kina som en våt filt över finansmarknaden. Marknaden hyser även oro för att landets förmåga att ställa om ekonomin till att bli mer konsumtionsdriven. Även skuldsättningen hos företag och privatpersoner bidrar till oron.

Men den politiska ledningen i Kina har tagit tag i skuldsättningsproblematiken i år. Den kinesiska ekonomin växer i nivå med de senaste fem årsplanens 6,5-7,0 procent per år. Och om man hittar en lösning på handelskonflikten kan det finnas uppsida i Kinafonder.

Den svaga utvecklingen i år för kinesiska aktier gör att de än näst billigast i Asien efter Sydkorea. Men trots den svängiga utvecklingen för Kinafonder har avkastningen de senaste fem åren varit riktigt bra.

I genomsnitt har Kinafonderna avkastat 66 procent i svenska kronor. Det är högre avkastning än bredare Asienfonder som avkastat 61 procent. Och betydligt mer än en tillväxtmarknadsfond som i genomsnitt har en avkastning på knappt 44 procent under femårsperioden. Nu ska det ärligt tilläggas att risken mätt som standard avvikelse varit högre i Kinafonder, 15 mot 11,5 för genomsnittet hos tillväxtmarknadsfonder enligt Morningstar.

Värt att notera att en svensk indexfond som följer det breda SIX Return Index har en avkastning på drygt 56 procent efter avgifter motsvarande period.

Jag har valt att lyfta fram de fonder i Avanzas fondutbud som avkastat bättre än kategorisnittet för Kinafonder, de senaste fem åren.

Totalt är det sju fonder som avkastat mer än snittfonden under femårsperioden. Fonderna är aktivt förvaltade med koncentrerade portföljer, och avviker mycket från både index och kategorisnittets investeringar.

Den fond som sticker ut med absolut högst avkastning är Fidelity China focus. Fonden investerar i stora och medelstora värdebolag med en långsiktig investeringshorisont. Delar av investeringsstrategin bygger på att förvaltaren vågar köpa aktier som inte är så populära för stunden, så kallad contrarian-strategi. Det har varit en lyckad strategi och fonden har stigit med drygt 100 procent.

Två andra fonder med en avkastning som sticker ut är Invesco China Focus Equity och Janus Henderson Horizon China. Båda fonderna har avkastat mer än 90 procent. Det är riktigt bra.

Här läser du alla artiklar från Asien-resan.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -