Tio köpvärda aktier i mars

Köptips Aktier kan mycket snabbt bli billigare på börsen när det rasar på men effekterna av Corona-viruset tar sannolikt mer än ett par dagar att reda ut. Därför kan en stökigare börs dröja sig kvar.

Nu fladdrar börskurserna och skräcken som saknades för ett par dagar sedan känns lite mer närvarande. Det finns få platser att gömma sig och onsdagens kraftiga vändning uppåt visade sig vara en klassisk tjurfälla.

Notera hur Storbolagsindex i slutet av uppgången steg på lägre och lägre volymer, innan säljarna tog överhand. Faller gör börsen sedan under ovanligt höga volymer.

För ett ledande index som tekniktunga Nasdaq finns fallhöjd på ytterligare 8–10 procent även inom den stigande trenden. Det är med andra ord en ganska uppblåst aktiemarknad som nu faller med Corona-viruset som katalysator.

Uppgången på det amerikanska börserna har också varit koncentrerad till ett fåtal tillväxt- och teknikfavoriter, där Placeras köpvärda aktier Microsoft och Mastercard inkluderas.

I mitten av februari var uppgångarna för vårt elva namn tunga aktieurval fenomenala. Då infann sig också känslan av att det fanns skäl till att dansa lite närmare utgången eftersom uppgången gått så fort.

Sedan kom blixt-fallet och facit för vårt urval är helt förändrat med många röda siffor. Båda Microsoft och Mastercard har till exempel tvingats vinstvarna på grund av viruset.

Microsoft ser lägre aktivitet än förväntat inom PC-segmentet, vilket inkluderar försäljningen av mjukvara. Mastercard har sänkt sin intäktsprognos, än så länge bara med 2–3 procent. Det är en direkt följd av lägre konsumtion och färre korttransaktioner, vilket bör skrämma även investerare i diverse retail-bolag.

Svenska storbolagsindex (OMXS30) har fallit 9 procent från toppen och det mesta har hänt på ett par dagar. Sådana snabba fall är ovanliga och har bara inträffat vid ett fåtal tillfällen under de senaste åren. Det har dock blivit vanligare i takt med att datorhandeln och det passiva kapitalet på börsen vuxit sedan finanskrisen.

Ännu ovanligare är det att aktiemarknaden efter en lång uppgångsfas faller snabbt och sedan återhämtar sig inom bara ett par dagar.

Senast vi såg en direkt vändning var efter brexit-omröstningen 2016, men då var amerikanska börserna knappt drabbade och osäkerheten isolerades till Europa. Hösten 2018 föll börsen under två månader 16 procent innan vi såg en vändning.

Att aktiemarknaderna blir allt snabbare på att processa ny information, och där efter diskontera den, är en naturlig följd av att branschen sedan länge digitaliserats. Med en knapptryckning kan en färsk prognos räknas fram av en dator för att utvärdera allvaret för en viss förändring eller ny situation.

Information rör sig också obehindrat digitalt över jorden. När det sedan tillkommer stora osäkerheter som Corona-viruset blir det svårare att greppa även för de mest kraftfulla dataprocessorer.

Det är inte bara spridningen av sjukdomen eller dess dödlighet som är osäker, utan också de mänskliga reaktionerna. Utegångsförbud, stängda skolor och reserestriktioner får direkta effekter på konsumtionen som är svåra att ta igen. Det slår i sin tur på årets ekonomiska tillväxt.

Den här gången behöver kanske avmattningen på aktiemarknaden få ha sin gång - både när det kommer till justeringen av pris men också i tid.

Med det menar jag att osäkerheten behöver processas. Först i maj spås kulmen för Corona-viruset (även det är en stor osäkerhet) och efter det vet vi vilka effekter det faktiskt fått.

Därför tror jag att mars har potential att bli en stökigare börsmånad, i alla fall i relation bröllopsresan investerarkollektivet haft det senaste halvåret.

Vad vår långsiktiga placeringsstrategi anbefaller så kommer Corona inte att få så stort utrymme. Vårt mål har varit att försöka bygga en portfölj med bolag som växer med hjälp av strukturella trender.

Ibland blir dessa bolag övervärderade. I vårt fall har det momentumdrivna kapitalet flockats kring kortbolag som Mastercard och mjukvarujätten Microsoft. Att det finns fallhöjd där märks av marknadens utförsäljningar senaste dagarna.

I Sverige flödar ESG-märkta sedlar till tillgångar med miljöprofil. På vår lista är Nibe en sådan självklarhet. I en färsk analys sänkte jag dock min rekommendation på bolaget till neutral.

Analysen har trots en neutral rekommendation en positiv underton. Nibe är ett bolag jag tror på och som bör finnas i er pensionsportfölj, men värderingen har sprungit iväg lite för mycket.

I och med rekommendationssänkningen får aktien lämna Placeras Köpvärda lista för nu. Sedan november 2016 har Nibe-aktien givit 156 procents avkastning, var av drygt 40 procent av uppgången skett det senaste tolv månaderna.

I övrigt görs inga förändringar åt köpvärda listan som består av följande tio bolag.

BAS

Amazon

Bolaget redovisat en omsättningsökning om 21 procent i fjärde kvartalet. Rörelseresultatet steg till 3,9 miljarder dollar, vilket var långt över det guidade intervallet (1,2 – 2,9 miljarder dollar). Molntjänsten AWS var återigen en starkt lysande stjärna. Efter resultatförbättringarna har flera analyshus justerat upp sina riktkurser för bjässen. Tillsynes är tesen att bolaget nu kan skörda frukten av sina tidigare investeringar verklighet.

(Sedan köprekommendation dec 2019 +6,6%)

Activision Blizzard

Activision Blizzard är vårt bett på gaming. Bolaget äger starka varumärken som Call of Duty, World of Warcraft samt spelstudion King och deras storsäljare Candy Crush. Nu förvandlas gamla PC-favoriter för att passa nya spelare även i mobilen.

Tillsammans med nya affärsmodeller spås detta växa bolagets intäkter och lönsamhet. Sedan mitten av 1990-talet har antalet spelare ökat från 100 miljoner till 3 miljarder globalt, och ökningen fortsätter. Det är strukturell trend att ta vara på.

Bolaget har ett tufft 2019 bakom sig och nu förväntas bättre siffror från bolaget. Vinsten antas stiga 12 procent under 2020 och omsättningen ungefär 9 procent. Prislappen är EV/ebit 19 på 2020.

(Sedan köprekommendation feb 2020 +1,5%)

AAK

AAK producerar förädlade vegetabiliska specialfetter till kunder inom livsmedels-, konfektyr- och kosmetikabranschen. Verksamheten är konjunkturstabil men påverkas av priset på en rad råvaror, bland annat kakaosmör och mjölkfetter.

(Sedan köprekommendation nov 2019 +2,8%)

Microsoft

Microsoft är ett väldiversifierat mjukvaruföretag med ungefär tio avdelningar. Majoriteten utvecklas positivt. Gaming-delen tar emot och molntjänstbenet inklusive Azure briljerar.

(sedan köprekommendationen okt 2018 +65 procent)

Lifco

Carl Bennets välskötta konglomerat Lifco växer vidare genom förvärv. Aktien är dyr men har trots det hittills varit en utmärkt placering i en långsiktig portfölj.

(Sedan köprekommendationen nov 2017 +60 procent)

SPETS

Mastercard

Branschen har strukturell tillväxt och Mastercard jagar ikapp marknadsledaren Visa. Under de kommande tre åren väntas Mastercard ha en högre omsättningstillväxt än Visa. Den i utgångsläget lägre bruttomarginalen väntas öka stadigt fram till 2021. Kortbetalningar växer strukturellt och förväntas öka kraftigt under kommande år.

(Sedan köprekommendationen februari 2019 +57 procent)

Fast. Balder

Vd och grundaren Erik Selin är en bevisad hejare på affärer. Starka kassaflöden ger bolaget flexibilitet att välja rätt projekt i rätt tid. Under torsdagen kom bokslutet som visade ett ökat förvaltningsresultat till 1 053 miljoner kronor och ett substansvärde på 346 kronor, motsvarande en premie.

(Sedan köprekommendationen december 2018 +99 procent)

BAS

Vonovia

Bostadsjätten Vonovias niomånadersrapport var stabil. Hyresintäkterna uppgick till 1527 miljoner euro. Det innebär en ökning med 9,3 procent jämfört med samma period förra året. Det som driver tillväxten är främst expansionen på den svenska hyresmarknaden.

Det bokförda värdet per aktie steg till 50,26 euro, vilket är en ökning med drygt 6 procent jämfört med samma period 2018. Aktien handlas alltså fortfarande under bokfört värde. 

(Sedan köprekommendationen sep 2019 +14procent)

SPETS

Cibus Nordic Real Estate

Fastighetsbolaget erbjuder hög direktavkastning och stabil intjäning. Efter fjärde kvartalet höjs utdelningen till 0,89 euro er aktie, vilken betalas ut i fyra delar per år. Det motsvarar en total direktavkastning på 6,3 procent.

Största hyresgästen är Kesko som står för knappt 55 procent av driftöverskottet. Lågpriskedjan Tokmani står för 27 procent.

(Sedan köprekommendationen jul 2019 25,6 procent)

Balco

Balco-aktien har gått mycket bra i år och bolaget kunde inte riktigt leva upp till förväntningarna i det tredje kvartalet. Försenade projektstarter påverkade tillväxten negativt. Orderingången var dock stark och utsikterna för de kommande åren är fortsatt ljusa. Framför allt lockar den höga andelen renoveringsuppdrag då det gör verksamheten relativt okänslig för konjunktursvängningar.

(Sedan köprekommendationen jun 2019 +67,5 procent)

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 59,37 -
AAK Köp 173,90 -
Microsoft Köp 170,17 -
Mastercard Köp 297,99 -
Fast. Balder B Köp 491,80 -
Vonovia SE Köp 51,61 -
Cibus Nordic Real Estate Köp 149,00 -
Balco Group Köp 101,00 -
Lifco B Köp 514,50 -
Amazon.com Köp 1 979,59 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -