"Då köper de men har missat uppgången"

Börs För att öka avkastningen på börsen gäller det att minska tankefällorna. I boken Börspsykologi går författaren Cristofer Andersson igenom de vanligaste felen investerare gör.

”Under den senaste nedgången sålde småspararna massivt. De som sålde för att tajma marknaden kommer säkert på att de borde tänkt långsiktigt. Då börjar de köpa igen, men då kanske de redan missat uppgången. Om det var möjligt att tajma marknaden, så skulle alla gjort det och alla skulle kunna äga en söderhavsö”, säger Cristofer Andersson till Placera.

Vilka psykologiska fällor kan man gå i på börsen?
”Flockmentalitet är det vanligaste och det är något man hela tiden ser exempel på inte minst nu i den senaste nedgången från den 22 februari och även i den senaste månadens uppgång.”


Cristofer Andersson.

Varför är det så vanligt?
”Det bottnar i vår biologi och brist på evolution. Människans hjärna är densamma som för 30 000 år sedan och då var vi beroende av flocken. Man klarade sig inte ensam på savannen och därför är vi i dag väldigt rädda att gå ifrån och gå emot flocken för historiskt har det varit lika med döden.”

”FOMO (Fear of missing out) är en del av detta. Vi är rädda att inte få tillhöra flocken så FOMO är en del av flockbeteendet.”

Andra viktiga egenskaper för beteendet på börsen är självkontroll och belöningssystem.

”De flesta av oss vill ha belöningen direkt och kan inte vänta även om vi vet att belöningen då skulle bli större. Det har med hjärnans funktionssätt att göra. Vi har två system; system 1 och system 2. System 1 är alltid på och hjälper oss med rutinartade och snabba beslut som inte kostar mycket energi. System 2 är rationellt och logiskt och långsiktigt. Det här systemet kostar mycket energi och man måste aktivt sätta igång det.”

Varför är system 2 bättre att slå på när det gäller aktieinvesteringar?
”Vad är det mest rationella som långsiktig investerare är det att sälja under en börsnedgång eller vänta tills det stiger igen? Det kan vara ett bra beslut att sälja men grunda i så fall ditt beslut på system 2 tänkandet; skriv upp för- och nackdelar och fundera igenom och följ din strategi och gå inte på känslan. Det är viktigt att gå tillbaka till sin strategi och inte låta sig fångas av den för stunden starka känslan. Du kan aldrig kontrollera dina tankar och känslor, men du kan bestämma hur du ska förhålla sig till dem. Du har makten att bestämma dess påverkan – ta den!”  

”Ingen är perfekt. Alla gör misstag. Även investerare som Warren Buffett.”

Vad har du själv gjort för misstag?
”Jag tror jag har gjort de flesta fel man kan göra. Hybris är något jag hade när jag började handla med aktier. Jag köpte ett oljebolag som heter Shamaran 2013 och det gick jättebra direkt. Jag trodde att jag skulle vara miljonär innan mamma hann ropa att maten är klar.”

”Jag visste inte så mycket om bolaget förutom att de sysslade med olja. Sedan tryckte jag in resten av likviden i ett annat oljebolag i Ryssland som gick i konkurs veckan efter och där förlorade jag allt. Här har vi hybris, FOMO och flockbeteende. Alla sa att det här var en bra investering på olika forum.”

Vad har du lärt dig av misstagen?
”Jag hade två val; att ligga ner och gråta och tycka synd om mig själv eller ta lärdom av det - Hur kan jag då investera i mig själv så att jag inte gör samma misstag igen? Det är inte roligt att göra förluster, men man kan inte sitta och tycka synd om sig själv hela livet. När jag insåg att det är lika mycket psykologi på börsen som i livet i dess helhet blev allt plötsligt mycket enklare att förstå, då jag har mycket i bagaget sedan tidigare.”

Varför har du skrivit boken?
”Jag ville sätta ord på mina tankar. Tankar blir något helt annat när du får ur dig dem. Tankar tappar makt när du sätter ord på dem. Det andra skälet var att jag ville hjälpa andra att inte göra samma fel som jag själv gjort på marknaderna.”

”Även om du läser min bok så tror jag inte att man helt undviker att gå i någon av de mentala fallgroparna, däremot kan du säkert undvika vissa av dem och du kan lära dig något av dem. Erfarenheten av börsen kommer man aldrig att kunna läsa sig till. Boken hjälper till med begrepp och förklaringar om börspsykologi och det är det jag tycker har saknats. Därtill är det min övertygelse att läsaren även kommer att finna att mycket av innehållet ger nytta inom andra sfärer också och inte bara börsens.”  

Hur är du själv som investerare?
Jag är långsiktig. Jag struntar i om Investor handlas under 400 eller 300 kronor per aktie. Jag tänker på 20 eller 30 år. De flesta som sparar i aktier och fonder sparar på lång sikt så det är ingen idé att drabbas av panik.”

I boken nämner du ganska många aktier som Xylem, H&M, Leo Vegas och Kindred. Är det aktier du själv äger?
”Kindred äger jag, men gällande övriga är det inga som förtillfället finns i min portfölj. Emellertid är jag intresserad av dem. I grund och botten är jag en utdelningsinvesterare och i botten har jag många investmentbolag. Jag har närmare 50 bolag i portföljen.

”Mitt tips är att börja med indexfonder och sedan investmentbolag. Man ska verkligen inte börja med små oljebolag.”

Till vardags är Cristofer Andersson gymnasielärare i historia och svenska i Motala.

Hans tio största innehav på börsen är: Investor, Industrivärden, Latour, Castellum, Handelsbanken, Öresund, Svolder, Johnson & Johnson, LVMH och Wendel.

Här kan du följa mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -