Ge depån energi med den här aktien

Aktieanalys Amerikanska energidrycksjätten Monster Beverage har en fortsatt intressant tillväxtresa framför sig. Bolaget spås dessutom gynnas av återöppningen efter pandemin.

Monster Beverage är världsledande inom energidrycker. Operationellt har Monster till största delen valt att outsourca produktionen till andra dryckestillverkare medan de själva äger varumärkena, sköter marknadsföringen och skapar nya drycker.

Det som idag är Monster Beverage grundades redan 1935 i södra Kalifornien under namnet Hansens. Hansens sålde ursprungligen fruktjuicer.

1988 gick bolaget i konkurs och konkursboet köptes upp av California CoPackers Corporation som i sin tur bytte namn på bolaget till Hansen Natural Company.

2012 valde man att byta namn på företaget igen till dagens Monster Beverage Corporation och anledningen är att just energidrycksdelen blivit så dominerande. Monster Beverage har sitt säte i Corona i Kalifornien.

2015 började Coca-Cola att köpa in sig i företaget. I dag uppgår deras andel till 19,3 procent och man är därmed största ägare.

Monsters energidrycker är framför allt extremt populära i yngre målgrupper. En del av Monsters energidrycker har anklagats för att orsaka hälsoproblem som ångest, njursvikt och hjärtbesvär.

Monsters energidrycker säljs globalt, men det är framför allt i USA och Kanada som bolaget är ledande. Företaget är dominerande på USA:s energidrycksmarknad. Marknadsandelen 2020 låg på 39 procent.

Tillväxten framöver väntas dock ske utanför Nordamerika. Särskilt stark tillväxt väntas på den kinesiska marknaden men också på andra tillväxtmarknader.

2020 omsatte Monster 4,6 miljarder dollar. 92,9 procent av omsättningen kom från energidrycker som Monster Energy, Caffé Monster, Espresso Monster, Java Monster och Monster Dragon Tea med mera.

År 2020 2021 2022 2023
Omsättning MUSD 4 599 5 363 5 922 6 530
Rörelsemarginal, % 36,10% 33,80% 34,40% 34,60%
Vinst/aktie USD 2,64 2,62 3 3,37
Utdelning/ USD        
Källa: Marketscreener        
         

De resterande procenten kommer från försäljning av fruktjuice, iste och smaksatt vatten.

Geografiskt sett är USA och Kanada klart dominerande. Drygt 71 procent av omsättningen generades här. Europa, Mellanöstern och Afrika stod för 16,1 procent, Asien för 8,4 och Latinamerika för 4,2 procent.

I år spås omsättningen öka till knappt 5,4 miljarder dollar, vilket innebär en ökning med runt 17 procent.

Den positiva omsättningstillväxten förväntas vara intakt under de kommande tre åren. 2023 prognosticeras bolaget omsätta 6,5 miljarder dollar.

Även vinsten per aktie väntas stiga under de kommande åren. 2020 låg vinster per aktie på 2,6 dollar. 2023 säger prognosen att vinsten per aktie ska ligga på 3,4 dollar.

På lång sikt har Monsteraktien varit en av de absolut bästa aktierna på USA-börserna. Senaste åren har aktien inte varit samma raket utan har fått växa in sig i värderingen.

Hittills i år är aktien ner 1 procent. Sett över ett år har aktien stigit 31 procent. Marknadsvärdet uppgår till 48,6 miljarder dollar.

P/e-talet för innevarande år ligger på 35 och för 2022 är det 30.

22 analytiker bevakar Monsteraktien. Av dessa sätter 13 köp på aktien. De resterande är neutrala. Den genomsnittliga riktkursen är 103 dollar per aktie.  

Det som gör Monster intressant är deras enormt starka varumärke i USA som nu successivt håller på att exporteras till resten av världen.

Bolaget är dessutom i huvudsak icke-cykliskt samtidigt som tillväxten är strukturell. Alkoholkonsumtionen minskar på många marknader och ersätts till viss del av energidrycker särskilt i yngre målgrupper.

Allt sammantaget passar aktien utmärkt som kandidat i den långa portföljen.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Monster Beverage Köp 90,31 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -