Största insynsaffärerna efter rapporterna

Börs När kvartalsrapporterna är publicerade är det åter fritt fram för insiders att göra aktieaffärer. Verkstadsjättarnas aktier lockar medan fastighetsbolagen finns på både köp- och säljlistan, visar en genomgång av de största affärerna.

Kvartalsrapporterna i juli var överlag stabila och bidrog till att börsen repade mod igen efter ett dystert första halvår. Många storägare och andra insiders i bolagen har också passat på att köpa fler aktier efter rapporterna.

Det visar statistik från Holdings, som sammanställer affärer gjorda av de ägare som är insynsregistrerade hos Finansinspektionen. Vi har i tabellen längre ned plockat ut de tio bolagen där de största nettoköpen, respektive största nettoförsäljningarna, har skett den senaste månaden. Det vill säga under den period som förlöpt sedan rapporterna för andra kvartalet började trilla in.

I toppen hittar vi två av de svenska verkstadsklenoderna i form av Atlas Copco och Sandvik. I det förstnämnda fallet är det storägaren, Wallenbergs investmentbolag Investor, som har fyllt på rejält genom att köpa för totalt 420 miljoner kronor.

Även i Sandviks fall har deras storägare tankat ytterligare aktier då Industrivärden köpt för 178 miljoner kronor. Men här har också ett par privatpersoner varit aktiva.

På köpsidan har styrelseledamoten Andreas Nordbrandt slagit till med ett köp för 1,5 miljoner och personaldirektören Johan Kerstell med ett köp på 0,9 Mkr. Samtidigt har Henrik Ager som fick lämna posten som gruvchef i våras sålt halva sitt innehav till ett värde av 1,6 Mkr.

 

Insynsaffärer senaste månaden  
Bolagen med de tio största nettoköpen… Nettoköp, Mkr
Atlas Copco 420
Sandvik 178
Kinnevik 59
Castellum 38
Bactiguard  31
EnQuest 22
Platzer Fastigheter  19
B3 Consulting Group 16
Ratos 15
Trianon 14
…och de tio största nettoförsäljningarna Nettoförs. Mkr
Eniro Group -39
SBB -29
Logistea -26
NP3 Fastigheter -20
CellaVision -12
Storytel -6,9
Addnode Group -6,6
Bonesupport -6,3
Saab -4,8
Quartiers Properties -4,5
Källa: Holdings  

 

Bolaget med de tredje största insiderköpen den senaste månaden är Kinnevik. Här är det ordföranden sedan ett drygt år tillbaka, James Anderson, som står för lejonparten av köpen med nästan 58 miljoner. De båda styrelseledamöterna Susanna Campbell och Cecilia Qvist har också passat på att köpa aktier efter rapporten, för cirka 0,4 respektive 0,7 Mkr.

Även Castellum finns med högt på köplistan, där vd och storägare Rutger Arnhult fortsatt öka sitt innehav. Värt att notera är också att forna M-ledaren Anna Kinberg Batra, som sitter i styrelsen, har dubblat sitt ägande för knappt 150 000 kronor.

Styrelseledamöter som köpt mer aktier i sina bolag hittar vi även exempel på i Bactiguard, Ratos och Platzer.

Vad gäller stora försäljningar i sommar finns en minsta gemensam nämnare i de två största: Ilija Batljan. För egen del har han klivit ur Eniro i en affär på 39 miljoner kronor och i hans fastighetsbolag SBB gjorde vice vd:n Krister Karlsson en uppmärksammad försäljning på 29 miljoner kronor.

SBB-försäljningen var enligt Karlsson själv en följd av att innehavet, som rasat på börsen, var belånat och att skulden behövde amorteras. Med ett försäljningspris på 13,67 kronor per aktie skedde försäljningen dessutom nära botten, dagen efter en rapport som fick kursen att tappa 19 procent.

En annan intressant försäljning skedde i fredags men blev offentlig idag, då Jonas Tellander, tidigare vd och nuvarande styrelseledamot, sålde aktier i Storytel för knappt 7 miljoner kronor. Bolaget kom med en överraskande positiv rapport vilket fick aktien att stiga i fredags men insynsaffären bidrog till att trycka ned kursen igen under måndagen.

En reaktion som kan tjäna som gott exempel på varför insynsstatistiken är intressant att följa. För även om Jonas Tellander fortfarande är kvar som storägare och även om rapporten var ett fall framåt så har insynsköp- och försäljningar ett signalvärde som aktiemarknaden tenderar att ta fasta på.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -