Positiv börs, Sinch bland vinnnarna

Börsen Stockholmsbörsen öppnade fredagen med stigande indexnoteringar efter föregående dags kraftiga nedgång. Morgonens stora vinnare var Sinch, men även torsdagens rapportförlorare H&M hämtade sig något.

Omkring klockan 9.30 hade OMXS30 stigit 0,8 procent till 1.809 och aktier för 2,1 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. Tyska DAX och franska CAC 40 steg samtidigt 1 respektive 0,8 procent.

Sinch lyfte 11 procent efter torsdagskvällens besked om att den japanska teknikinvesteraren Softbank sålt sin kvarvarande andel i bolaget till Neqst D2 och till Sinchs medgrundare/tillförordnade vd Johan Hedberg. Andelen var cirka 5 procent av de utestående aktierna.

Andra vinnare bland storbolagen var storbankerna, där Handelsbanken och SEB gick starkast med uppgångar på 1,4 procent vardera. Även H&M handlades upp, med 1,5 procent, trots att aktien under fredagen drabbats av sänkta riktkurser som en konsekvens av torsdagens kvartalsrapport.

ABB steg 0,5 procent. Bolaget har sålt sin resterande andel i samriskbolaget Hitachi Energy, motsvarande 19,9 procent av aktierna, till Hitachi. Transaktionen var värd 1,7 miljarder dollar men ABB förutspår ingen betydande vinst eller förlust från försäljningen. ABB har också uppgett att det gör en reservering på cirka 325 miljoner dollar relaterat till det sydafrikanska projektet Kusile under det tredje kvartalet i år.

Fingerprint Cards var en stor förlorare med ett kursfall på 18 procent. Bolaget har meddelat att det gör en företrädesemission på 300 miljoner kronor för att stärka likviditeten och för att åtgärda en förväntad överträdelse av en obligationskovenant. Den bakomliggande orsaken är enligt Fingerprint de omfattande restriktionerna gällande covid-19 i Kina, som gjort att efterfrågan på smartphones minskat kraftigt.

Mycronic har fått en order på en Prexision Lite 8 Evo från en kund i Asien och ordervärdet uppges vara i intervallet 9-11 miljoner dollar. Aktien handlades upp 1 procent.

Tele2 stärktes 1,2 procent sedan DNB Markets höjt sin rekommendation för aktien till köp från behåll.

Truecaller fortsatte nedåt och sjönk ytterligare 7 procent. Aktien har pressats hårt under september, bland annat efter en så kallad blankarrapport, och har tappat cirka 40 procent sedan den 13 september.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -