Börsen tappar fart, Dometic backar

Börsen Uppgången på Stockholmsbörsen mattades av något under förmiddagen men befann sig fortfarande på plus vid lunchtid.

Vid cirka 12.30-tiden hade det svenska storbolagsindexet OMXS30 stigit med 0,2 procent till nivån 1.888. Aktier för 5,3 miljarder kronor var då omsatta på Stockholmsbörsen. Ute på de ledande Europabörserna var Frankfurtbörsens DAX-index ned 0,4 procent medan franska CAC40 handlades cirka en halv procent lägre.

Bland vinnarna i OMXS30 avancerade Sinch 2,7 procent i toppen. Även Getinge återfanns toppen med en uppgång om drygt 2 procent.

Även Electrolux handlades uppåt. Vitvarutillverkarens aktie steg 1,8 procent efter att aktien fått en höjd rekommendation till köp från behåll, på kort sikt, av Handelsbanken.

Sämst utveckling i OMXS30 visade Hexagon med en nedgång om 0,8 procent. Även bankduon Handelsbanken och Swedbank placerade sig i botten av indexet med nedgångar om 0,7 procent vardera.

Bico-aktien var upp drygt 12 procent sedan Bengt Sjöholm, som sitter som styrelseledamot i Bico, köpt 50.000 aktier i bolaget för knappt 1,6 miljoner kronor, något Nyhetsbyrån Direkt rapporterade om på onsdagskvällen.

Scandinavian Biogas var upp över 20 procent sedan bolaget, under onsdagskvällen, aviserat att man avser genomföra en riktad nyemission om cirka 326 miljoner kronor, till vad som då var en premie om cirka 61,9 procent i förhållande till onsdagens stängningskurs.

Största ägaren har samtidigt aviserat ett bud om 15:45 kronor per aktie, ett bud som inte väntas gå igenom.

New Waves ambition är att leverera en omsättningstillväxt på 20 procent per år fram till 2027 och några större förvärv ligger inte i pipeline. Det sade New Waves vd Torsten Jansson till Nyhetsbyrån Direkt i samband med torsdagens kapitalmarknadsdag. Aktien var ned 1,1 procent.

Kambi har träffat ett avtal med Penn Entertainment avseende överföring av online-sportboken till Penns egen plattform. Överföringen av online-sportboken planeras ske det tredje kvartalet 2023 och en överföring av den så kallade retail-sportboken väntas ske under 2024. Kambi får också en engångsbetalning på 12,5 miljoner dollar för ett tidigt avslut av samarbetet samt 15 miljoner dollar för överföringstjänster. Aktien handlades upp svagt.

Handelsbanken höjer sin kortsiktiga rekommendation för AAK till köp från behåll. Samtidigt sänker samma bank sin långsiktiga rekommendation för Lagercrantz till market perform från outperform. Lagercrantz backade 12,3 procent medan AAK sågs upp 2,2 procent.

I Dometic gör Handelsbanken en helomvändning och sänker den kortsiktiga rekommendationen till sälj från köp. Aktien var ned nära 5 procent.

Industrivärdens aktie rörde sig inte efter bolagets rapport för det tredje kvartalet. Substansvärdet per aktie var vid periodens utgång 249 kronor.

Urb-it, vars aktiekurs kollapsade på onsdagen med en nedgång på 83 procent, fortsatte ned 7 procent. Bolaget har plågats av en misslyckad nyemission samt tvångsförsäljningar från storägare. Aktieavyttringarna i Urb-it som bolagets ordförande och storägare Lage Jonason gjorde på onsdagen var ytterligare tvångsförsäljningar.

Lundinbolagen Filo Mining och Orrön Energy var upp 6,8 respektive 9,3 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -