Doppa inte tårna i aktien än

Aktieanalys Världens största poolbolag Pool Corp från Louisiana har vuxit kraftigt de senaste åren men en lågkonjunktur kan sätta käppar i hjulet för bolaget.

Pool Corp är Amerikas största distributör av tillbehör och utrustning relaterat till pooler. Under bolagets paraply finns distrubitionsvarumärkerna NPY, SCP, Superior och Horizon. Pool Corp är nästan 4 gånger större än den närmaste konkurrenten. 

Bolaget är verksamt inom 12 länder men närmare 90 procent av försäljningen kommer från Nordamerika. Börsvärdet ligger idag på 13 miljarder dollar och efter en coronadopad period uppgår nu försäljningen till 6 miljarder dollar. 

Precis som många andra coronavinnare gick aktien upp kraftigt under 2020 och 2021. I år har aktien nästan halverats. 

Bolaget är verksamt inom är Poolunderhåll (kemikalier och reparationsdelar) och poolkonstruktion (pumpar, filter, rengöringsmedel, etc). Företaget har även två verksamheter inom bevattningssystem och uteliv (utomhusbelysning och grillar) men än så länge står de för en liten del av försäljningen. Företaget har mer än 200 000 produkter i över 50 olika produktkategorier. Pool Corps kunder är lokala företag som bygger och/eller underhåller pooler för privata eller kommersiella poolägare. Andra kunder är återförsäljare till poolägare. 

Poolinstallationerna världen över har ökat till följd av pandemin och antal swimmingpooler i USA uppgår nu till nästan 11 miljoner. Delstaterna Kalifornien (1,4 miljoner) och Florida (1,6 miljoner) dominerar med högst antal installerade pooler. USA har den största installerade basen av privatpooler i världen och land nummer två är Frankrike med runt 3 miljoner

I samtliga pooler måste vattnet filtreras och behandlas med exempelvis klorpuckar. Ungefär 60 procent av Pool Corps försäljningen kommer från underhållsprodukter vilket innebär att ett ökat antal pooler bidrar till större andel återkommande intäkter. 

När en pool är 7-10 år gammal brukar man renovera och bygga om poolen, detta för att exempelvis uppgradera till nyare teknik (energieffektiva pumpar etc). Dessutom är det inte ovanligt att vissa delar går sönder under en pools livscykel och då behövs reservdelar. 

På grund av att många amerikaner flyttat söderut har Pool Corp gynnats. En trend som talar för bolaget är ökad flexibilitet för distansarbete. När individer tillbringar mer tid i hemmet vill de skapa en bättre hemmiljö och då kan en poolinvestering vara ett alternativ. 

Lyxbostadsmarknaden har haft en bra tillväxt under det senaste decenniet och detta har poolindustrin gynnats av. En sämre bostadsmarknad och en rejäl lågkonjunktur kommer att påverka Pool Corp negativt.

Eftersom bolaget är en väldigt stor distributör inom poolprodukter finns det skalfördelar. Pool Corp kan köpa produkter till bättre priser genom exempelvis att leverantörer ger volymrabatter på stora beställningar. Man skall heller inte underskatta bolagets 400 försäljningscenter som med stor sannolikhet hjälper till att hålla konkurrenterna borta.

Pool Crop gör idag aktieåterköp och delar ut pengar till sina aktieägare. Direktavkastningen ligger i dagsläget på runt 1 procent. 

Pool Corp 2022e 2023e 2024e
Ev/sales 2,4 2,3 2,3
Ev/ebit 14 13 13
Oms tillväxt,% 18 1 2
Ebit marg,% 17 16 16

 

Baserat på nästa års prognoser uppgår ev/ebit-multipeln till 13 och ev/sales till 2,3. Värderingsskillnaden jämfört med den amerikanska poolåterförsäljaren Leslies är minimal. Leslies handlas idag till ev/ebit 15. 

Pool Corp är ett välskött bolag men i närtid kan sämre marknadsförhållanden påverka verksamheten negativt. På längre sikt är dock aktien intressant. Frågan är om det är rätt tajming att doppa tårna i aktien just nu? Förmodligen inte. Vänta på bättre ingångsläge.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Pool Corp Neutral 319,42 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -