Vad säger egentligen USA-siffrorna?

Makrokommentar Inflationstakten i USA rör sig nedåt och väcker förhoppningar om att Federal Reserve ska komma med lite mjukare räntebesked på onsdagskvällen. Mycket avgörs av vad FOMC-ledamöterna säger om räntesättningen under 2023.

Inflationen i USA fortsätter att sjunka. I novembermätningen sjönk den breda inflationen, KPI, till 7,1 procent. Visserligen var en inflationsnedgång väntat men nedgången överträffade förväntningarna. I oktober låg inflationen på 7,8 procent och analytikerna förväntade sig en nedgång till 7,3 procent.

Än viktigare var kanske att kärninflationen, där volatila energi- och livsmedelspriser räknas av, sjönk från 6,3 i oktober till 6,0 procent i november. Att jämföra med prognoserna om en nedgång till 6,1 procent.

De här utfallen väcker förstås ytterligare hopp om att inflationstoppen är passerad för den här gången och att den amerikanska centralbanken därmed ska nöja sig med en räntehöjning på 0,50 procentenheter i samband med onsdagskvällens besked.

Inflationstrenden talar definitivt i favör för en mindre räntehöjning men att hoppas att Federal Reserve kommer att höja med mindre än 0,50 procentenheter är nog att hoppas på för mycket. Inflationen är fortfarande rejält uppdriven och en kärninflation på 6,0 procent smärtar nog för de flesta i den räntesättande kommittén (FOMC).

Så att finansmarknaden, att döma av de initiala marknadsreaktionerna, numera drömmer om ett tidigt slut på räntehöjningarna kan nog vara att dra alltför långtgående slutsatser av novemberutfallet.   

Därför blir det också osedvanligt spännande att följa vad FOMC-ledamöterna levererar i form av prognoser gällande räntesättningen framöver.

Är beskedet att även FOMC börjar se slutet på räntehöjningarna kan det mycket väl bli det ”tomterally” på börsen som många går och hoppas på. Vilket inte minst kursrusningarna efter inflationsutfallet tyder på. Blir det däremot kärvare räntebesked kan den nuvarande börseuforin få ett snabbt slut.

Mot en mjukare ton från Federal Reserves sida talar bland annat en fortsatt urstark arbetsmarknad och hyggliga amerikanska konjunktursignaler. Och, givetvis, att inflationen i utgångsläget vida överstiger bankens inflationsmål på 2 procent.

För en mjukare ton talar att Federal Reserve trots allt gått fram med mycket tuffa räntehöjningar hittills under 2022 och att det borde finnas utrymme att avvakta vilken effekt de ger på lite längre sikt. Att inflationen numera är på nedgång borde i alla fall vara ett hoppfullt tecken. Även för räntehökarna inom FOMC.

I september, som var senaste FOMC-ledamöterna levererade prognoser, låg medianprognosen för den amerikanska styrräntan på 4,6 procent under 2023. På marknaden hade man inför novemberinflationen räknat med en räntetopp på strax under 5 procent. En räntetopp som numera har justerats ner en bit.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -