Pusselbitarna inför räntebeskeden

Makroveckan Det var lite försiktigare tongångar på de flesta av världens börs under förra veckan. Nu väntar en tung rapportvecka men också en hel del makrosiffror som kan komma att påverka börshumör och förväntningarna inför kommande räntebesked.

Trots en hygglig avslutning var det mest minus på världens börser när veckan kunde summeras. Den svenska börsen var ner med 0,8 procent medan Stoxx600 och S&P500 backade med 0,1 respektive 0,7 procent. Det är tydligt att nervositeten på marknaden börjar stiga inför de viktiga penningpolitiska besked som kommer i nästa vecka när både Federal Reserve och ECB ska äntra scenen.

Dessutom finns det fortfarande en underliggande oro för konjunkturutvecklingen även om många nu börjar se lite ljusare på konjunkturutvecklingen under 2023. Något som bland annat märktes på några tal under World Economic Forum i Davos. Från amerikanskt håll har det dessutom kommit nya signaler om att Federal Reserve troligen kommer att ta det lite lugnare med räntehöjningarna framöver och att räntetoppen kan vara nära.

Nu går dock Federal Reserve in i en ”tyst period” så det blir inga fler signaler inför det kommande räntebeskedet. I Kina firas det nya året så även härifrån lär det bli rätt tyst. Så rapportfloden lär styra mycket av börshumöret.

Veckan är samtidigt fylld med intressanta makrosiffror.

På tisdag rullas de preliminära inköpschefsindexen för januari ut och förhoppningen är att det ska synas något mer optimistiska tongångar från företagshåll. Det kan i så fall ge en begynnande konjunkturoptimism en liten skjuts.

Värt att hålla lite extra koll på är också det räntebesked som Bank of Canada levererar på onsdagseftermiddagen. Bank of Canada har kommit långt i sin åtstramning av penningpolitiken och om de nu kommer med lite mjukare signaler kan de påverkar även andra centralbanker att röra sig i den riktningen. Blir det däremot fortsatt tuffa besked kan investerarhumöret svika.

Inför Federal Reserves räntebesked får vi dessutom de amerikanska BNP-siffrorna för fjolårets sista kvartal (torsdag) samt prisdeflatorn för privat konsumtion (PCE). PCE-deflatorn är Federal Reserves viktigaste inflationsmått och om även det visar fortsatt tydliga tecken på att dämpas så ökar chansen för att Federal Reserve tar det lite lugnare framöver.

För svenskt vidkommande är också veckan tämligen fullmatad med bland annat inflationsförväntningar, bostadspriser och en färsk, och mycket intressant, konjunkturbarometer från Konjunkturinstitutet. Dessutom detaljhandelssiffrorna för december. Allt kommer att studeras noga på Riksbanken inför det räntebesked som ska levereras den 9 februari.

Måndag

Hushållsförtroendet i EMU-området torde röra sig uppåt till följd av sjunkande energipriser och hoppet om att inflationstoppen möjligen är passerad. Däremot är inte nivån något som imponerar.

Tisdag

De preliminära inköpschefsindexen för januari rullas ut på bred front. Den här gången hoppas analytikerna på uppgångar även om indexen, i de allra flesta fall, väntas ligga under den viktiga 50-nivån. Propsera publicerar siffror över inflationsförväntningarna. Ligger dessa väl förankrade kring inflationsmålet på 2 procent kan det ge Riksbanken en liten öppning att gå fram med en mindre räntehöjning i samband med septemberbeskedet. Men det är kanske för mycket att hoppas på.

Onsdag

Viktiga IFO-index väntas ha stärkts en aning i januari. Det finns visst hopp om att tyskt näringsliv börjar se ljuset i energitunneln. Bank of Canada, som var snabbt ute med att strama åt penningpolitiken, väntas nöja sig med en räntehöjning på 0,25 procentenheter. Det lär i så fall tolkas som försiktigt positivt inför det räntebesked som kommer från Federal Reserve i nästa vecka.

Torsdag

Valueguards mätning av de svenska bostadspriserna väntas bekräfta att priserna fortsatt att falla. Konjunkturinstitutets färska barometer blir högintressant läsning och ska förhoppningsvis ge lite extra skjuts till lite förnya konjunkturoptimism. Risken är dock att hushållen är fortsatt rekorddeppiga efter nya prisrekord på el under december. Amerikanska BNP-siffror för fjolårets sista kvartal blir ytterligare en pusselbit inför Fed:s räntebesked.

Fredag

En hel räcka intressanta makrosiffror för Sverige. Hushållsutlåning har sjunkit mycket kraftigt under hösten men kan förstås ha tickat upp en aning i december när julklappar ska inhandlas och hushållen ska ladda upp för elräkningarna. Detaljhandeln har troligen ändå tappat försäljning i december. Den allra sista pusselbiten för Federal Reserve blir PCE-deflatorns utveckling i december. Sjunker kärninflationen kan börsvecka avslutas med ett litet glädjeskutt.   

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -