Äntligen skördetid för JonDeTechs unika IR-sensorer

ANNONS Svenska First North-bolaget JonDeTech har med nanoteknologi skapat världens tunnaste IR-sensor. Marknaden är enorm; sensorn kan bland annat byggas in i miljarder mobiltelefoner, hörlurar och IoT-produkter. De unika egenskaperna erbjuder stora energibesparingar och kan dessutom möjliggöra smarta lösningar som till exempel termometer i dina hörlurar och värmekamera i mobilen. Nu är det dags att på allvar starta den globala försäljningsresan.

För gemene man är sensorer komplicerade saker som på olika sätt passar in i datorer, mobiltelefoner och annan elektronik. Vet man lite mer så har man också snappat upp att marknaden för olika typer av sensorer håller på att explodera i och med utrullningen av 5G-näten och den medföljande bandbredden som möjliggör IoT och smarta hem. Och det är i det här ekosystemet som JonDeTechs sensorer ska verka.

– Våra sensorer mäter temperaturskillnad och kan avgöra om någon befinner sig i närheten. Det i sin tur gör det möjligt att till exempel aktivera eller släcka datorskärmar och styra ventilationssystem, luftkonditionering, belysning och en rad andra produkter – med stora vinster i energiförbrukning som följd, förklarar Dean Tosic, vd på JonDeTech.

Själva sensorn är också en så kallad passiv sensor, som inte kräver någon egen energi för att fungera. Sensorn drivs av temperaturskillnaden mellan dig och den omgivande luften. Och den energin räcker för att skicka en signal som väcker upp andra system eller sensorer. Efter 20 års forskning och utveckling är det nu dags att ta nästa steg i bolagets resa.

Bolagets största milstolpe

För två månader sedan nådde vi bolagets största milstolpe när vi kunde tillkännage att vi erhållit Working Samples för vårt nanosensorelement JIRS30. Det innebär att vi tagit fram fungerande produkter i en industriell tillverkningsprocess, vilket är första steget mot en storskalig produktion, säger Dean Tosic, vd för JonDeTech.

Fördubblat antalet leads på en månad

Under början av 2023 är aktiviteten därför hög hos JonDeTech. För det första fokuserar de på att nå nästa steg i kommersialiseringen av JIRS30 – så kallade Engineering Samples.

– Vi har slutfört utvecklingen av produktionslinan och producerar nu sensorelement i en jämn ström. För varje ny batch förbättrar vi produktionskvalitet, yield och produktprestanda.

Med en pågående produktion är det också möjligt att på allvar fokusera på bolagets försäljning.

– Vi har nu utsett försäljningsansvariga i både Europa och Asien, och säljer aktivt till kunder som definieras i vår försäljningsplan – digitala lås, datorskärmar och hörlurar. Bara dessa marknader berör sammantaget över en miljard produkter varje år och på mindre än en månad har vi fördubblat antalet aktiva leads i vår pipeline, berättar Dean Tosic.

Samtidigt fortsätter affärsutvecklingen. I slutet av 2022 tecknades till exempel en avsiktsförklaring med sensorbolaget Shanghai Sunshine Technologies Co. om att gemensamt utveckla en prototyp av en applikation som kan skapa termiska bilder i en smartphone. Mobilen kan helt enkelt bli till en värmekamera, något som JonDeTech har patent på.

Alternativ till halvledare

– De framtida möjligheterna för våra sensorer är breda och stora. Vi ser till exempel en stor potential i att kunna mäta kroppstemperatur i örat genom In Ear-hörlurar, och kunna koppla det till olika hälsoappar och vårdgivare. Dessutom är våra sensorer ett alternativ till halvledare. Eftersom våra sensorer görs i plast kan vi helt komma runt den materialbrist som råder inom halvledarsektorn.

I november genomförde bolaget en företrädesemission som åtföljs av inlösen av teckningsoptioner i februari. Emissionen fyller på kassan i syfte att accelerera både produktionen och försäljningen.

– Nu börjar jobbet med att på allvar ta ut våra produkter på marknaden och se till att JonDeTech når sin fulla potential under 2023.

JonDeTech är listat på First North. Vill du läsa mer, besök www.jondetech.se

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -