Så sockrar du aktieportföljen

Aktieanalys Europas största socker och etanoltillverkare är tyska Südzucker. Bolaget uppvisar god omsättning- och vinsttillväxt de kommande åren samtidigt som deras produkter är gröna och en del av lösningen när det gäller att minska utsläppen av växthusgaser.

Sockerbolaget Südzucker tillverkar allt från socker och etanol till frukttillsatser, djurmat och stärkelse som i sin tur används i en rad andra produkter.

Den årliga sockerproduktionen uppgår normalt till drygt fyra miljoner ton socker. I år kommer produktionen att bli lägre på grund av torkan. Totalt väntas bolaget producera 3,4 miljoner ton socker.

Bolaget äger och driver 23 sockerfabriker i Europa. Südzucker grundades 1926 och har sitt huvudkontor i Mannheim.

Omsättningen för helåret 2022 spås bli 7,6 miljarder euro. För 2023 väntas en kraftig ökning till 9,8 miljarder euro på grund av prishöjningar och god efterfrågan.

Südzuckers ledning spås att omsättningen kommer att landa på mellan 9,7 och 10,1 miljarder euro i år. Samtliga affärsområden väntas bidra till den ökade omsättningen.

EBITDA väntas komma in mellan 890 och 990 miljoner euro.

  2021 2022 2023 2024
Omsättning MEUR 6 679 7 599 9 807 10052
Rörelsemarginal, % 4,4 6,2 7,6 6,3
Vinst/aktie EUR -0,52 0,32 1,57 1,95
Utdelning EUR 0,2 0,4 0,51 0,6
Källa: Marketscreener        
       

Südzucker delar in verksamheten i de fem delarna: Socker, specialprodukter, frukt, Crop Energies och stärkelse.

Sockerdelen är störst och står för 35 procent av omsättningen.

Segmentet specialprodukter levererar till industrikunder. Affärsområdet står för 23 procent av omsättningen. Härifrån kommer till exempel tillsatser till energidrycker av olika slag.

Fruktdelen sysslar med att juicekoncentrat och frukttillsatser och står för 17 procent av omsättningen. Till exempel levererar man frukt till yoghurtindustrin. Totalt finns frukt från Südzucker i 40 procent av all världens yoghurt.

Det som framför allt driver omsättningen är tillväxten inom segementet Crop Energies. Crop Energies är Europas största tillverkare av etanol.

Drygt 13 procent av omsättningen kommer från denna del.

Det sista affärsområdet är stärkelse som står för 12 procent av omsättningen. Stärkelse används i en rad olika produkter utanför livsmedelsinustrin. Det finns till exempel i smink.

Geografiskt sett genereras 21 procent av omsättningen i Tyskland. Lika mycket går till resten av EU. Storbritannien och USA står för vardera 10 procent av omsättningen.

Sockerbetor

Tidigare brottades Südzucker och andra sockerproducenter med låga världsmarknadspriser och överproduktion. 2017 och 2018 genomgick marknaden ett stålbad. Priserna var så låga att ingen sockerproducent gjorde vinst.

Världsmarknadspriset på socker rasade med 22 respektive 20 procent under de åren. Sedan dess har marknaden stabiliserats och sockerpriserna har haft en stabil värdeutveckling.

Förra året steg sockerpriset med 6 procent och hittills i år har priset redan gått upp med 6 procent. Priset är för närvarande 21 dollarcent per pund.

Südzucker har ett marknadsvärde på 3 miljarder euro. Under det senaste året har aktiekursen stigit 20 procent.

Direktavkastningen spås bli 3,4 procent. I år väntas man göra en vinst per aktie på 1,57 euro och dela ut 51 eurocent.

2023-års estimat handlas bolaget till ett p/e-tal på 9,5. EV/Ebitda ligger på 4,7.

Südzucker är intressant eftersom bolagets produkter är en del av den gröna omställningen. Samtidigt är värderingen låg och både omsättning, vinst och rörelsemarginalerna väntas stiga under de kommande åren.  

Risker med att allt mindre raffinerat socker används direkt i maten på grund av dess negativa hälsoeffekter fördelas effektivt genom att bolaget är aktiva inom flera andra segment.  

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fakta om socker

Indien är världens största sockerproducent. Indiens produktion ligger på cirka 36 miljoner ton socker

Innan det fanns raffinerat socker användes honung och dadlar för sötning. Det äldsta kända sötningsmedlet är honung. Man har hittat 12 000 år gamla grottmålningar i de spanska Araña-grottorna som visar hur honung samlas in.

Honungen användes till att baka bröd, tillverka mjöd och desinficera sår. Innan man lärt sig hålla bin i kupor användes vildhonung.

Det socker vi har idag kom till Europa på 1100-talet. Under många århundraden var det dock en exklusiv lyx reserverad bara för de allra rikaste i samhället. Socker användes i maten och som medicin. Det var inte förrän på 1700-talet som socker blev en del av allmänhetens kost.

Ursprungligen kommer socker från sockerröret. Det i sin tur har sitt ursprung i grässorter från öar i Stilla havet som i sin tur exporterades till Indonesien, Indien och Kina för ungefär 8 000 år sedan. Det sägs att det sedan var Alexander den Store som förde sockret till Europa. Han ska ha kommit i kontakt med sockerrör under fälttåget mot Indien för 2300 år sedan.

I sydvästra delen av Medelhavet var det araberna som förde med sig sockret. Man odlade bland annat sockerrör i södra Spanien.

Under medeltiden var Venedig Europas viktigaste importör och exportör av socker. Man importerade råsocker från Indien och raffinerade det i Venedig. Därefter exporterades det till Europa.

Socker kallades för det vita guldet eftersom det var så dyrt. En del valde till och med att spara i socker. Genombrottet för sockerproduktionen kom när Columbus i slutet av 1400-talet upptäckte att Karibien hade perfekta förhållanden för sockerrörsproduktion. Stora plantage byggdes.

Råsockret fraktades tillbaka till Europa för raffinering. Nu blev socker mer allmänt känt och inte bara en vara reserverad överklassen.

Sockerplantage på Jaimaca i slutet av 1800-talet

Under Napoleonkrigen 1803–1815 spärrades handelsvägarna så råsocker kunde inte importeras. Ersättningsprodukten blev sockerbetan.

När också slaveriet avskaffades ett par årtionden senare växte istället betsockret på rörsockrets bekostnad. Sockerinnehållet i en sockerbeta är idag detsamma som i rörsocker. Cirka hälften av världens sockerproduktion kommer dock fortfarande från rörsocker.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Sudzucker AG. Köp 14,67 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -