Att redan tänka på förra årets skatt kan kännas avlägset när du ännu inte fått deklarationen. Men faktum är att det i år är dyrare än det varit på mycket länge att inte betala skatten i tid. Det beror förstås på den höga räntenivån.
Den som har en kvarskatt på mer än 30 000 kronor ska alltså betala in pengarna på skattekontot redan nästa vecka, annars börjar räntan på 3,75 procent ticka.
Om du gjort vinst på sin bostad, har värdepapper eller har hyresinkomster ska du särskilt tänka till, eftersom det finns tusenlappar att spara på att se till att ha pengarna på skattekontot redan på alla hjärtans dag.
Ska du göra uppskov på din bostadsvinst behöver du inte betala ränta, men för att undvika potentiella kallduschar är det bra att försäkra sig om att du verkligen har rätt att skjuta upp din vinst. Skatteverket har en ny beräkningshjälp för att räkna ut skatten där det numera går att spara uppgifterna till deklarationen.
Brukar du av någon anledning, till exempel för att du får pension eller andra inkomster från flera håll, få en mindre restskatt, det vill säga under 30 000 kronor, är det i stället 4 maj som gäller för att du ska slippa betala ränta.
Bra att veta och nytt för i år är att slutskatten ska in hela två månader tidigare än förr. Nästan alla ska betala senast den 12 september. Tidigareläggningen beror på att slutskattebeskedet kommer tidigare i år, skriver Skatteverket i ett pressmeddelande.
Ränta på skattekontot
Den låga kostnadsräntan kallas också basräntan och är sedan den 1 februari i år 3,75 procent. Den är 125 procent av den genomsnittliga säljräntan på sexmånaders statsskuldväxlar. Räntan kan ändras under året.
Den höga kostnadsräntan är 18,75 procent (den låga kostnadsräntan plus 15 procentenheter). Den får man betala om skatteinbetalningen inte är gjord på förfallodagen. Skatteverket kan ibland göra undantag, till exempel om skatten drivs in av Kronofogden eller om man fått anstånd.
Intäktsräntan på skattekontot är för närvarande 1,6875 procent.