Investera i aktier med låg risk

Fondkommentar För den riktigt långsiktige och lite försiktigare investeraren finns det värden att hämta genom att investera i lågvolatilitetsaktier. Placera har hittat en börshandlad fond som ger en bred exponering mot lågvolatilitetsbolag i euroområdet.

Lågvolatilitetseffekten innebär att aktier med lägre volatilitet (risk), historiskt har skapat en högre riskjusterad avkastning än aktier med högre volatilitet.

Investeringsstrategin upptäcktes av akademiker för länge sedan. Lågvolatilitetseffekten blev påtaglig efter den globala finanskrisen 2008.  

Aktier har olika risk mätt från prisrörelser. Prissvängningarna mäts som standardavvikelse och heter på finansspråk volatilitet. Ju högre volatilitet desto mer svänger aktiens pris och vice versa.

Att investera i aktier med låg volatilitet kan erbjuda investerarna lite lugn i sinnet, vilket man brukar ha för lite av under perioder när börserna sjunker mycket.

Lågvolatilitetsaktier tenderar att sjunka mindre i värde än aktier med högre volatilitet, när börsklimatet är svagt och nedåtgående. Men på andra sidan saknar aktierna ofta det stora bränslet när det är starka börser som stiger mycket. Då hänger lågvolatilitetsaktierna inte med i uppgången.

Det har utvecklats ett antal aktieindex som bygger på principen att omfatta aktier med låg volatilitet.

Dessa lågvolatilitetsindex visar att investerare blir bättre skyddade vid branta nedgångar och får också en högre direktavkastning. Egenskaper som lägger grunden till en högre riskjusterad avkastning över tid.

Studier visar att även den absoluta avkastningen är högre. Schweiziska indexberäknaren Stoxx pekar på hur ett av deras europeiska lågvolatilitetsaktieindex över en lång tidsperiod inte bara har haft en högre riskjusterad avkastning, utan även skapat en stor överavkastning mot vanligt aktieindex. Samma mönster uppvisar den amerikanska indexberäknaren S&P Dow Jones Indicies på globalnivå.

Med det i bakhuvudet kan en allokering till låg volatilitetsstrategier kan vara motiverad. Det kan användas i fondportföljer för att minska den totala volatiliteten och förbättra den riskjusterad avkastning på lång sikt. Den hjälper helt enkelt till att förbättra avkastningsprofilen.

Kapitalbevarande är kärnan i strategier med låg volatilitet, och en av de främsta anledningarna till att de överträffar marknaden på längre tidsperioder.

Lågvolatilitetstrategier påminner lite om vinnaren av cykelloppet ”Tour de France”. Totalvinnare under den tre veckor långa cykeltävlingen vinner sällan något av deletapperna och ännu mer sällan något spurtpris. Det handlar om att begränsa nedsidan och inte prestera för dåligt utan att ha en ganska jämn placering i varje deletapp det ger totalsegern.

Utbudet av börshandlade fonder med inriktning mot lågvolatilitetsindex är litet. Jag har valt den börshandlade fonden SPDR Euro Stoxx Low Volatility UCITS ETF Acc med börskoden ZPRL och ISIN kod: IE00BFTWP510. Det är en passiv fond som investerar efter Euro Stoxx Low Risk Weighted 100 Index.

Det är ett brett aktieindex som omfattar 100 bolag med lägst volatilitet noterade på elva börser i EMU-området. Indexberäknare är schweiziska Stoxx.

Euro Stoxx Low Risk Weighted 100 Index utgår ifrån Euro Stoxx index som omfattar runt 400 bolag. Bolagen rankas efter volatiliteten de senaste tolv månaderna. De 100 bolagen med lägst historisk volatilitet tas ut till indexet. Indexet ombalanseras kvartalsvis.

Bolagen i indexet viktas inverterat efter den historiska volatiliteten, det innebär att bolagen med lägst historisk volatilitet får högre vikt, inget bolag i indexet väger mer än 2 procent.

Spridningen för bolagen i index mätt i vikt är ganska liten och spänner från telekomoperatören Orange på 1,8 procent till det minsta som är finska UPM Kymmene på 0,78 procent. Det är en stor avvikelse från traditionella aktieindex som oftast viktas efter börsvärdet för bolaget. Då kan det största bolaget var upp till tio gånger större.

Fonden innehåller en mix av värdebolag och tillväxtbolag men har förnärvarande en lutning åt värdebolag och medelstora bolag. Volatiliteten är som förväntat mycket låg.

Industrisektorn väger tyngst på 19 procent. Näst störst är sällanköpsvaror och finanssektorn med knappt 15 procents vikt vardera. Allmännyttiga bolag väger 13 procent

Knappt 29 procent av indexet består av bolag från Frankrike. Tyska bolag intar en andraplats med en vikt på 18 procent. Spanska bolag kommer på en tredje plats med 13,4 procent och nederländska bolag väger drygt 10 procent. Finska bolag intar sjundeplatsen på 5 procent.

Bland de finska bolagen som är representerade i indexet hittar vi Elisa, Sampo, Nordea Bank, TietoEvry, UPM-Kymmene och Nokia.

Tio största innehaven 
Bolag vikt i % Sektor
Orange 1,8 Kommunikation
Koninklijke KPN NV 1,6 Kommunikation
Elisa Oyj Class A 1,5 Kommunikation
Viscofan SA 1,3 Sällanköpsvaror
Bouygues 1,3 Industri
Vivendi SE 1,2 Kommunikation
Deutsche Telekom AG 1,2 Kommunikation
Groupe Bruxelles Lambert SA 1,2 Finans
Ackermans & Van Haaren NV 1,2 Industri
Telefonica SA 1,2 Kommunikation
Källa: State Street 13,5  

 

De tio största innehaven i SPDR EURO STOXX Low Volatility UCITS ETF (Acc)USD utgör precis som i det underliggande indexet 13 procent av fondens värde.

De tre bolagen med högst vikt är alla stabila telekomoperatörer. Först hittar vi franska telekombolaget Orange med 1,8 procent, följt av det Koninklijke KPN från Nederländerna med 1,6 procent. Finska Elisa är det tredje största på 1,5 procent.

Värt att notera är att lågvolatilitetsstrategin inte bara fångar upp stabila värdebolag. I index ingår även den italienska sportbilstillverkaren Ferrari med en skyhög värdering. Aktien har haft en stabil prisutveckling det senaste året och klarat av fjolårsturbulensen mycket bra.

SPDR Euro Stoxx Low Volatility UCITS ETF Acc
Avkastning % 5 år 16,2
Avkastning % i år 3,6
Risk % 3 år 17,7
Betyg* NA
Index Euro Stoxx Low Risk Weighted 100 Index
Handelskod: ZPRL
ISIN: IE00BFTWP510
Avgift%/år 0,3
Rörlig avgift  nej
Förvaltare: State Street
* Morningstar har 5-gradig skala   
Källa: Morningstar 20 feb 2023  

 

Det går inte komma ifrån att under enskilda år och vissa tidsperioder levererar lågvolatilitetsstrategin lägre absolut avkastning än ett brett och vanligt aktieindex. Under den senaste femårsperioden har SPDR EURO STOXX Low Volatility UCITS ETF (Acc) stigit med drygt 16 procent, vilket är magert jämfört med STOXX 50 index avkastning på 38 procent.

SPDR EURO STOXX Low Volatility UCITS ETF (Acc) ger en mycket bred exponering mot stora och medelstora bolag i EMU-området. Det är ett intressant komplement till en europeisk storbolagsfond för den långsiktige investeraren.

Förvaltningsavgiften för SPDR EURO STOXX Low Volatility UCITS ETF (Acc) är 0,3 procent. Det tillkommer courtage då en börshandlad fond handlas som en aktie över börsen. Och i vissa fall tillkommer en valutaväxlingsavgift om den börshandlade fonden är noterad utanför Stockholmsbörsen.

Fonden förvaltas av den amerikansk kapitalförvaltaren State Street Global Advisors som driver världens största börshandlade fond SPDR som följer det amerikanska aktieindexet S&P 500 index.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -