Köpvärda fonder i november - så gick det

Utvärdering Utvecklingen för Placeras utvalda fonder det senaste halvåret har varit bra, alla fonder har positivavkastning. Det visar Placeras utvärdering av fondvalen inför november.

Varje månad presenterar Placera en lista på utvalda fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av liknande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför november 2022.

Europabörserna hör till det senaste halvårets fondvinnare. Avkastningen landar på närmare 20 procent för ett brett Europaindex. Europabörserna har utklassat USA-börserna det senaste halvåret. En USA-indexfond har endast avkastat 2,8 procent mätt i svenska kronor.

En bred globala indexfond som till 60 procent består av USA-bolag har också haft det tuffare än Europa och avkastningen landar 6,7 procent.

US-dollarn har tappat närmare 6,7 procent i värde mot kronan, vilket sänker avkastningen för både globalfonder och främst USA-fonder. Samtidigt har euron fortsatt att stiga med 3,3 procent till 11,30 mot svenska kronan.

Stockholmsbörsen har fortsatt sin återhämtning i takt med övriga europeiska börser.

Stockholmsbörsens 30 största och mest likvida bolag har haft en uppgång på knappt 17 procent. De svenska småbolagen har avkastat lite mindre med 14,4 procent. Ett brett index på Stockholmsbörsen som omfattar alla noterade bolag visar på en uppgång på 14,6 procent.

En bred tillväxtmarknadsindexfond har inte hängt med de europeiska börserna, men lyckats bättre än globalindex med en uppgång på knappt 8 procent mätt i svenska kronor. Spridningen är som vanligt stor inom tillväxtmarknaderna.

De asiatiska börserna har stigit närmare 14 procent. Samtidigt har avkastningen för fjolåret bästa börs Istanbul svalnat betydligt och uppgången mätt i svenska kronor är bara 1 procent.

Alla tolv utvalda fonder har lyckats skapa positiv avkastning under halvåret. Avkastningen spänner från 1,4 procent till som mest drygt 21 procent. Fem av fonderna har inte klarat av att gå bättre än snittet av sina konkurrenter i fondkategorin.

Värdepapper 6 mån Kategorisnitt
AMF Balansfond 6,4% 7,0%
Länsförsäkringar USA Indexnära 1,4% 1,1%
Länsförsäkringar Japan Indexnära 9,9% 9,9%
DNB Norden Indeks S 13,3% 14,6%
Storebrand Europa A SEK 21,4% 20,0%
Atlant Opportunity 3,5% NA
Fondita Health Care 11,5% 5,7%
Storebrand Global Multifactor A 2,0% 7,2%
Spiltan Aktiefond Stabil 15,5% 17,7%
Carnegie Strategifond A 14,2% 6,8%
Fidelity Global Technology Fund 6,9% 4,7%
IKC Avkastningsfond 4,2% 5,9%
Källa: Morningstar 240423    

 

Jag reducerade fondvalen inför november och tog bor listans Asienfond. Listans Europafondsval Storebrand Europa A SEK sticker ut som periodens bästa fond för andra månaden i rad. Inte helt oväntat med den utklassning som skett mot USA börserna. Totalt har fonden avkastat drygt 21 procent i svenska kronor.

Näst högst avkastning har listans Sverigefondsval Spiltan Aktiefond Stabil. Fonden har haft en stark period och stigit 15,5 procent. Men det har inte räckt för att klå sitt kategorisnitt för liknande fonder.

Listans två blandfondsval, Carnegie Strategifond och AMF Balansfond har utvecklats olika, AMF Balansfond har gått sämre än kategorisnittet. Carnegie Strategifond har haft en riktigt bra period och utklassa kategorisnittet med råge och är även den fond som har den tredje högsta avkastningen under halvåret.

Länsförsäkringar Japan Index har presterat i nivå med för fondkategorin. Länsförsäkringar USA Index har under det senaste halvåret levererat en avkastning som är lite bättre än fondkategorin USA-fonder. Det samma gäller för Fidelity Global Technology.

DNB Norden Indeks A har den fjärde högsta avkastningen under halvåret. Men den har inte lyckats nå upp till avkastningen för kategorisnittet av liknande fonder.

Placeras globalfondsval, den modellbaserade globalfonden Storebrand Global Multifactor har tidigare skämt bort oss genom att ständigt stiga mer än fondkategorin. Men det senaste halvåret har fonden inte lyckats klå fondkategorin.

Hälsovårdsfonden Fondita Health Care har för tredje månaden i rad lyckats avkasta betydligt bättre än kategorisnittet av liknande fonder. Fonden har en relativt stor andel små- och medelstora hälsovårdsbolag som tidigare haft en tuffare period när de stora hälsovårdsbolagen varit vinnare i sektorn.

Lågriskhedgefonden Atlant Opportunity som har större frihetsgrader att agera med på räntemarknaden har också ökat i värde med 3,5 procent det senaste halvåret.

Placeras lågriskalternativ räntefonden IKC Avkastningsfond har stigit med 4,2 procent. Den relativt höga avkastningen räcker tyvärr inte för att klå kategorisnittet.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -