Halvledare och solenergi i Austin

Placera i USA Investerarresans första företagsbesök går till halvledarbolaget Silicon Labs som grundades 1996 i Austin. Bolaget har efter en uppdelning av bolaget i två enheter nu fullt fokus på halvledare till Internet of Things eller sakernas internet – ett område som växer snabbt.

Uppdelningen skedde för två år sedan och nu designar Silicon Labs halvledare för olika produkter som finns i hemmet. Den största delen av halvledartillverkningen sker hos världens största halvledartillverkare taiwanesiska TSMC. Bolaget ser idag inga problem i leverantörsleden, men är komfortabla med att ha ett lager på sex månader.

John Hallister CFO 

Bolagets halvledare kopplas upp genom olika tekniker som wifi och Bluetooth. Bluetooth växer snabbast.

Bolaget är uppdelat i två områden efter hur kunderna ser ut. Industri & Commercial står för 55 procent av intäkterna och home & life och 45 procent. Silicon Lab har varit en vinnare på IoT de två senaste åren. Omsättningstillväxten de senaste två åren har varit stark och fördubblats.

Silicon Labs spår att omsättningstillväxten kommer att vara runt 20 procent per år de närmaste åren vilket är en snabbare tillväxt en IoT marknaden som spås växa 15 procent per år.

Det finns flera tillväxtområden inom smarta städer som elektrifiering, smart elnätverk, säkerhet i hemmet.

Långsiktigt finns det en tydlig medvind för IoT, men på kort sikt finns det orosmoln att den globala ekonomin saktar ner, vilket skulle påverka efterfrågan negativt.

Några av de största konkurrenterna inom Bluetooth-kopplade halvledare finns i Norden och NXP semiconductors är en annan stor konkurrent.

Dagens tredje möte är utanför Austin hos FTC Solar. Bolaget är ungt och börsnoterades under 2021 när extremt många bolag börsnoterades.  

Bolaget har egenutvecklade Tracker Solutions, vilket innebär att solpanelens läge optimeras mot solens läge. FTC Solar är inte lönsamt och hade ett tufft fjolår i spåren av handelskriget mellan Kina och USA och stigande råvarupriser.

Omsättningen sjönk i fjol när FTC inte kunde leverera solpaneler i den omfattningen som efterfrågades. Bolaget har en enorm stor orderstock - fem gånger större än fjolårets omsättning.

Phelps Morris, Chief Commercial Officer

Utöver Tracker solutions erbjuder bolaget mjukvara och olika typer av service. 80 procent av alla solenergianläggningar som byggs i USA idag har Tracker solutions. Anledningen är flera. Det går fortare och billigare att bygga anläggningen.

Det går åt mindre ställningar till solpanelerna. Energibolaget får en högre utnyttjande grad på solpanelerna, vilket gör att investeringar blir lönsam på kortare tid. Genom att justera solpanelens läge går det att få ut 25 procent mer energi än en traditionell fast solpanelsinstallation.

FTC ser flera faktorer som skapar tillväxt. I både USA och Europa implementeras det stora energiomställnings reformer som gynnar förnyelsebar energi. Många planerade anläggningar föredrar tracker solutions.

FTC har tagit steget utanför USA och säljer sina produkter i totalt 10 länder. Många av länderna återfinns på tillväxtmarknaderna. De är verksamma i bland annat Sydafrika, Indien och Australien. Idag står USA för 80 procent av omsättningen men målet är att den internationella omsättningen ska växa betydligt.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -