Så fungerar midstreambolagen i Texas

Placera i USA Placeras investerarresa går nu vidare till Mont Belvieu som ligger några mil utanför Houston vid mexikanska golfen. Mont Belvieu är placerad på en unik saltformation som ger marken perfekta förutsättningar för naturlig och billig gaslagring i marken. Mont Belvieu är världens största plats för lagring av naturgas.

Första besöket är hos Targa Resources, en av de största midstream-infrastrukturaktörerna i Nordamerika. Bolaget hörde tidigare till oljejätten Chevron. Targa Resources aktie ingår sedan oktober i S&P 500 aktieindex.

Bolaget är fokuserat på att samla in naturgas vid gasfälten i Permianområdet i Texas samt närliggande gasfält i Oklahoma och Arizona.

Targa Resources infrastruktur består av att de äger pipelines som transporterar gasen från gasfälten till Mont Belvieu där gasen processas för att bli flytande, och lagras i den salta marken i utborrade brunnar som sträcker sig ner till 100 meters djup. Man har en lagringskapacitet av 65 miljoner fat.

När brunnarna inte är fyllda med gas är de fyllda med vatten för att få bort luft i brunnen. Targa Resources arbetar inte bara med naturgas utan även propan- och butangas. Bolaget processar naturgas, propan och butan till flytande form. Det sker genom en kombination av högt tryck och kraftig nedkylning.

Targa Reources sköter sedan leverans till olika marknader. Vissa gaser levereras via pipeline vidare till kemi- och petrokemiindustri för att bli olika typer av plastprodukter. Från sin hamn fylls även fartyg med flytande naturgas, butan och propan för export till Asien, Afrika och Europa. Det tar drygt 40 timmar att fylla de största fartygen med flytande gas.

Verksamheten är i gång dygnet runt alla årets dagar. Infrastrukturbolaget Targa Resources utgör en kritisk och viktig del i USA:s energiprocessen för att få naturgas från gasfälten till slutkonsumenten.

De olika gaserna är fossila och har ett koldioxidavtryck, men de spelar en stor roll för energiomställningen och minskar koldioxidutsläppen jämfört med ved-, kol- och oljeeldning.

Bolaget har en plan för att själva sänka sitt koldioxidavtryck och har exempelvis genom nya investeringar i kompressorer minskat koldioxidavtrycket med runt 30 procent de senaste tio åren.

Propan är en viktig del för att reducera koldioxidavtrycket i världen. Propangasen används för matlagningen i stora delar i Asien och Afrika. Den reducerar koldioxidavtrycket med 70 procent jämfört med att elda ved för matlagning. Jämfört med kol så reduceras koldioxidavtrycket med hälften och 20 procent mindre mot att använda olja.

Nästa besök går till konkurrenten Enterprise Product Partners som också är verksamt i Mont Belvieu. De har ännu större lagringskapacitet på motsvarande 130 miljarder fat.

Även Enterprise Product Partners hämtar in naturgas från Permian-området i Texas samt närliggande gasfält i Oklahoma och Arizona. Företage tillhandahåller infrastruktur för inhämtning, lagring, processa och skapa flytande naturgas sin sedan levereras vidare till olika typer av kunder.

Enterprise Product Partners har världens största processanläggning för att skapa flytande naturgas, så kallad LNG, för vidare leverans till kund. De är också världens största producent av Propolen. Verksamheten har växt kraftigt de senaste tio åren och omfattar tolv processanläggningar för att skapa olika typer av flytandegaser som sedan lagras i den salthaltiga marken som Mont Belvieu erbjuder.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -