Så tänker en globalfondsförvaltare

Fondkommentar ”Man kan inte tro att börsen alltid ska utvecklas efter det fundamentala, för då blir man tokig. Det är viktigt att även förstå börspsykologi.” Det säger Kristofer Barrett, fondförvaltare på Swedbank Robur.

Kristofer Barrett har en lång och gedigen karriär på Swedbank Robur. Han har en bred förvaltningserfarenhet som bland annat omfattar Afrika, Ryssland, tillväxtmarknader, teknik och globala aktier.

Idag förvaltar han drygt 180 miljarder kronor i de två femstjärniga fonderna Swedbank Robur Technology och Swedbank Robur Globalfond. Båda fonderna är topplacerade i sina respektive fondkategorier när det gäller riskjusterad avkastning.

Kristofer Barrett

”I början på 2016 tog jag över förvaltningen av det som blivit Swedbank Robur Globalfonden som då hade två stjärnor hos Morningstar. Efter tre års förvaltning lyckades jag få fem stjärnor för fonden. Precis när coronapandemin bröt ut tog jag även över förvaltningen av Swedbank Robur Technology efter Johan Söderström. Den fonden hade redan en hög rating på fyra stjärnor hos Morningstar. Det var en bra period att ta över fonden. Jag fick mycket tid för reflektion och flera av de innehav jag ville köpa in kom initialt ner mycket i pris.”

Vad ligger bakom dina goda förvaltningsresultat?

”Mina fonder är riktigt stora och det är inte meningen att de ska vara bäst enskilda år, men över tiden hör avkastningen till de bästa fonderna. Du behöver inte ta så mycket risk under enskilda år för att nå en bra långsiktig avkastning. Mitt mål är att fonderna ska höra till de bästa 25 procenten av fonderna i kategorin varje år. Men i praktiken fungerar det inte så, vissa år hamnar man utför de 25 procenten, för du kan inte bestämma när du ska få din avkastning. Det är marknaden bestämmer när du ska få din avkastning. Målet för fonderna att höra till de bästa 25 procenten fungerar över en lägre tidsperiod, vilket räcker för att över tid vara i absoluta toppen.”

”Det är många faktorer som skapar en bra förvaltare. Men i grund och botten handlar det för en globalförvaltare om att försöka förstå hur världen fungerar ur en ekonomisk synvinkel. Det skapar förutsättningar för fundamental analys. Jag tycker om att läsa gammal science fiction-litteratur. Där ser man att hur vissa idéer och tankar blivit verklighet, det är intressant att se tidiga visioner och att det kan ta tid före de slår igenom. Jag försöker förstå hur världen kommer att se ut om tre till fem år.”

”Lika viktigt är att förstå psykologin kring hur börsen fungerar. Man kan inte alltid tro att börsen ska utvecklas efter det fundamentala, för då blir man tokig. Börspsykologin är jätteviktig. Se på Microsoft som är världens näst största bolag och kan gå närmare 10 procent på en rapport."

"Jag såg börspsykologin under internetbubblan år 2000. Den visade tydligt hur börsen kan vara tokigt övervärderad under en lång period för att sedan vända tvärt. Vi använder börspsykologin när vi gör förändringar i innehaven. Vi säljer ut innehaven i små portioner när aktierna går upp och vice-versa vid inköp. Vi handlar fondens innehav i små andelar, vilket ger en bra psykologisk effekt för varje affär blir inget stort beslut, med tanke på storleken i fonderna.”

Vilken teknologisk utveckling har du sett tidigt?

”Precis när jag tog över globalfonden började jag förstå och ana potentialen med molntjänster som Microsoft talade mycket om. Jag insåg att molntjänster skulle växa betydligt för det var både effektivt och ekonomisk att gå över till molntjänster för många företag. Jag investerade främst i TSMC som producerar hårdvaran och Amazon som var snabba att erbjuda molntjänster.”

Hur letar du bolag?

”Det gör jag nog lite annorlunda än många andra förvaltare. Jag försöker att se på allting med en universell vy. Det är viktig att se på var bolagen är i värdekedjan, bolagens teknik samt hur affärsmodellen ut. Jag letar efter bolag som är innovativa, har bra ägare och ledningspersoner med oumbärliga produkter. ”

”Gällande värdekedjan handlar det om att identifiera bolag som skapar mest värde och att kunderna verkligen behöver produkterna. Jag letar efter underleverantör till underleverantör tills värdekedjan tar slut. Ett av världens mest oumbärliga bolag är TSMC som jag äger i båda fonderna, trots att det är ett kapitaltungt bolag. Jag investerar även i bolag inom halvledarmaskinindustrin som Applied Materials som är en viktig underleverantör till TSMC.”

”Enterprise value jämfört med fritt kassaflöde är de två viktigaste variablerna när jag letar bolag. Skuldsättningen är också en viktig variabel. Enda gången jag accepterar hög skuldsättning är om bolagen nyligen genomfört ett förvärv. Att investera i bolag med hög skuldsättning skapar mycket risk. Det är oftast dåligt skötta bolag, hög skuldsättning gör att bolagets eget kapital snabbt kan försvinna. Har du ett stort kassaflöde har du oftast en stark balansräkning, som ger en buffert i dåliga tider. Det är också viktigt att förstå andra siffror som bruttomarginalen. Jag tycker också om kapitallätta verksamheter. Den typen av bolag kan använda kapitalet som de genererar till att växa verksamheten med.”

”En annan viktig variabel som jag ser på är stock-based-compensation. Är stock-based-compensation hög blir det en stor utspädning för övriga aktieägare. Det viktigaste är att stock-based-compensation går till ingenjörerna som skapar produkterna och inte bara säljare. Jag investerar exempelvis inte i Snap som har en hög stock-based-compensation och de noterade aktierna saknar rösträtt.”

”Det finns flera typer bolag jag inte investerar i, vilket gör att stora delar av det investeringsbara universet av aktier försvinner. Jag tycker inte om bolag som är kapitaltunga utan diversifiering med verksamhet på en reglerad marknad. Här försvinner allmännyttiga bolag, telekomoperatörer och till viss del banker. Även gruvbolag, energibolag samt fastighetsbolag hamnar i den typen av bolag som jag inte investerar i.”

Hur tänker du kring fondens innehav?

”Jag ser fonderna som Saturnus. Fonderna har en kärna av innehav som inte ändras så mycket över tiden. Utöver det har fonderna ett antal mindre innehav som symboliserar ringarna. Det är oftast mindre bolag som har stor avkastningspotential. Jag letar efter nästa hållbara affärsmodell som kan ge god avkastning på sikt. De bolagen börjar med mindre vikt och får växa sig stora. Flera av de små innehaven har avkastat 4 till 5 gånger pengarna, som exempel investerade jag tidigt i Solaredge.”

Hur fungerar det att förvalta så mycket kapital, blir det begränsningar i förvaltningen?

”När fonderna är så pass stora som de är kan jag inte göra stora och snabba förändringar. Utan man måste tänka igenom besluten och förflytta sig långsamt genom att göra många små affärer. Man tvingas bli väldigt långsiktig i sina beslut, vilket jag tror är viktigt del bakom min förvaltning och fondernas framgång.”  

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden? Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -