Här finns risk för vinstvarningar

Börs Var Viaplays vinstvarning ett undantag eller startskottet för fler börssmällar? Vi spanar efter sektorer och bolag där risken är förhöjd inför kommande rapportperiod.

Kursraset på 63 procent på en dag när Viaplay varnade för lägre vinst, sänkte sina prognoser och bytte vd förra veckan var extraordinärt. Det var visserligen inget rekord, men fallet tar sig in högt på topplistan över de största dagsrasen på Stockholmsbörsen.

Ännu återstår lite drygt två veckor av det andra kvartalet och de flesta varningar för att bolagens egna prognoser inte håller, eller att det gångna kvartalet varit klart svagare än väntat, brukar komma närmare kvartalsskiftet. Men som Viaplay visade, och som Boliden visade igår, kan det i vissa fall stå klart redan nu att aktiemarknaden måste informeras om ett försämrat läge.

Vilka fler bolag som kommer att behöva vinstvarna återstår att se, men det finns sektorer och bolag där risken utan tvekan är högre. Misstankarna riktas främst mot delar av konsumentmarknaden, mediesektorn och byggrelaterade bolag. Vi tar på oss den spekulativa hatten och hittar ett antal bolag som är i riskzonen det här kvartalet.

Telia

Mediedivisionen hos Telia, TV och Media, står visserligen bara för en tiondel av operatörens omsättning men verksamheten går back och har potential att tära ordentligt på vinsten då man precis som Viaplay står inför tuffa förutsättningar. Höga kostnader för rättighetsinköp och intäkter som är under press när både konsumenterna och annonsörerna håller i plånboken är en jobbig ekvation. Att de både delområdena Cmore och TV4 nu slås ihop lär inte göra den interna effektiviteten bättre på kort sikt.

Viaplay höll inte igen när de beskrev marknaden utan pratade om en kraftig och snabb nedgång, en tilltagande försämring och kunder som lämnat på grund av prishöjningar. Att Telia inte skulle känna av den snålblåsten också är osannolikt. Är det till och med en så bred avmattning att bjässar som Netflix, efter att ha återhämtat sig rejält, börjar tappa användare igen?

Cint

En olycka kommer sällan ensam, det vet ägarna i marknadsundersökningsbolaget Cint vid det här laget. Vinstvarningen i februari, där man även påtalade en ökning av bedrägerier, fick aktiekursen att nästan halveras. Rapporten i maj blev en ny smäll då kursen backade med närmare 40 procent.

Nya vd:n Giles Palmer har tankat aktier efter det, vilket är positivt, men operativt kvarstår ett hårt arbete med att integrera Lucid-förvärvet och att vända den fallande organiska tillväxten. På annonsmarknaden kan pressade kunder innebära snabba skiften i efterfrågan och även marknadsundersökningar är förhållandevis lätta att prioritera ned eller skjuta på. Blir det en tredje snyting redan innan nästa rapport?

Bostadsbyggarna

Aktiekursen har långt mer än halverats från toppen men ändå tillhör JM de mest blankade aktierna i Stockholm. En hög exponering mot bostadsbyggande, som väntas falla brant och dra med sig intäkter och vinster ned, gör aktiemarknaden orolig. Det är ett stort frågetecken hur resultatet ser ut framöver när det inte längre går att leva lika gott på befintliga projekt.

Branschkollegor som Bonava, som är på väg ut ur Ryssland och Norge, samt Besqab och Peab är andra kandidater som kan dyka upp med negativa förhandsbesked. Skanska måste också nämnas även om de har en bredare portfölj.

Byggproduktsbolagen

Inwido får representera en stor mängd bolag som påverkas negativt när bostadsbyggandet minskar och konsumenterna håller igen på renoveringar. Orderingången vek tydligt i senaste rapporten och den 31 maj la Elitfönster, ett av de klart största varumärkena i portföljen, ett varsel om uppsägningar på grund av ”kraftigt försämrade” förutsättningar på bostadsmarknaden inom främst nybyggnation. Särskilt intressant är att Elitfönster vittnar om en förväntad säsongsmässig ökning som uteblivit, vilket talar för ett jobbigt andra kvartal.

Det är en dynamik som bör innebära att även kökstillverkaren Nobia jobbar i fortsatt motvind, trots ett blytungt år i bagaget. Norska Bewi som är stora på isolerings- och byggmaterial lär också känna av inbromsningen. Byggsystem för pooler är ett av Bewis mindre områden, men denna tvärbromsande nisch är desto viktigare för svenska Gullberg & Jansson vars omsättning halverades i första kvartalet. Det andra kvartalet blir säkerligen inte heller rolig läsning för detta lilla börsbolag.

Skogsbolagen

Medan övriga tillverkande bolag skördade stora framgångar i senaste rapportperioden och bolag som Volvo och Traton även förekom sina rapporter med omvända vinstvarningar kom flera stora skogs- och pappersbolag med traditionella vinstvarningar.

Stora Enso kapade sin helårsprognos och pekade på försämrade marknadsutsikter, som hade förvärrats i slutet av kvartalet. Svagare konsumtion och tryck på e-handeln letar sig in i pappersbolagens efterfrågan via en sämre marknad för olika typer av förpackningar, ett område där Billerud har stor verksamhet. Finska Metsä Board varnade också inför första kvartalet, medan UPM-Kymmene kom med en svag rapport som följdes upp med en vinstvarning för andra kvartalet redan i mitten av maj.

Samtidigt kom både Holmen och SCA med sina integrerade affärsmodeller med överraskande starka rapporter senast, vilket visar att enskilda kvartal är svårbedömda i sektorn. Lägre priser på slutprodukterna går nu hand i hand med lägre priser på energi och andra insatsvaror och de bolag som inte matchar detta kan mycket väl behöva varna igen.

Avslutningsvis är det värt att påpeka att det förstås inte gått aktiemarknaden förbi att många av de bolag där man kan spekulera i kommande vinstvarningar har det tufft. Kurserna har redan pressats hårt i bolag som Telia, Cint, Billerud, JM, Besqab, Bonava, Inwido, Nobia med flera.

En varning som bekräftar vad marknaden redan har befarat behöver inte leda till nya stora kursras. De största fallen kommer när den negativa informationen är oväntad och i synnerhet om det går stick i stäv med vad bolaget tidigare kommunicerat och på köpet utlöser en förtroendekris.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -