Sätt Schneider på bevakningslistan

Aktieanalys Franska Schneider Electric är ledande när det gäller digitaliseringen och omställningen inom energihantering. Aktien hör hemma i en hållbarhets- och framtidsorienterad portfölj. Nu är värderingen dock i högsta laget.

Schneider Electric är specialist på energihantering och automation. Bolaget fokuserar på att göra energi säkrare, effektivare och hållbarare.

I produktportföljen finns bland annat säkringar, strömbrytare, spänningstransformatorer, smarta elnät, industrirobotar och laddare till elbilar.

Schneider sysslar med allt från energiautomatisering i hem och fastigheter, datacenter, i infrastrukturen och i industrin.

Schneider Electrics lösningar är ofta energieffektivare och minskar på vis miljöpåverkan.

Totalt har Schneider Electric drygt 130 000 anställda och bolaget finns i över än hundra länder. Schneider Electric har funnits med länge. Bolaget grundades redan 1836 av Adolphe och Eugène Schneider. Huvudkontoret ligger i Paris.

Under helåret 2023 väntas bolaget omsätta 36,2 miljarder euro. Det är en ökning med knappt 6 procent från förra året. 2024 spås omsättningen landa på 37,8 miljarder euro.

Den geografiska spridningen i omsättning är perfekt. Nordamerika, Asien och Europa står vardera för ungefär en tredjedel av omsättningen.

Under det första kvartalet var omsättningen klart starkast i Nordamerika. Här växte omsättningen med hela 34,2 procent. Näst starkast var tillväxten i Europa med 13,2 procent. Tillväxten i Asien var mer blygsam med en uppgång på 2,5 procent. 

Största ägare i Schneider är fonden Massachusetts Financial Services som äger nära 7 procent av aktierna. Näst största ägare är de anställda själva. Genom ett aktiesparprogram kontrollerar de knappt 4 procent av aktierna i bolaget. Tredje största ägaren är fondbolaget Vanguard med 2,6 procent av aktierna.

Schneider Electricaktien bevakas av 24 analytiker. 16 av dessa sätter köp på aktien. Den genomsnittliga riktkursen ligger på 171 euro.

Hittills i år har aktien gett en avkastning på knappt 26 procent. Sett över tre år är aktien upp knappt 80 procent.

Det finns flera bra argument till att köpa Schneider Electric. De ligger helt rätt till i megatrenden energiomställning i världen. Bolaget finns dessutom representerat i hela världen.

Bolaget kommer att gynnas av den gröna omställningen. Detta är efter de senaste månadernas uppvärdering dock inte något som gått marknaden förbi.

För 2023 handlas aktien till ett p/e-tal på 22,4. Det är exakt samma som största konkurrenten svenskschweiziska ABB.

För 2024 ligger prognosen på ett p/e-tal på 20,6.

Vinsten per aktie väntas i år landa på 7,4 euro. Det innebär en ökning med 20 procent från förra året. 2024 väntas vinsten per aktie hamna på 3,7 euro.

Placera tycker vi att aktien hör hemma i varje långsiktig portfölj. Det är dock inget köp som måste hetsas fram på nuvarande nivå.

Vi tycker att man ska lägga aktien på bevakning och plocka in den dagar eller perioder när marknaden är svag.

Följ mig på gärna Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Schneider Electric SE Köp 164,16 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -