Sjunkande volymer till börshandlade produkter

Fonder Minskande intresse för aktieprodukter låg bakom juli månads sjunkande volymer till börshandlade produkter. Det visar statistik från Blackrock Global Business Intelligence och EPFR.

Totalt sjönk månadens nettoflöde till börshandlade produkter till 88,1 miljarder dollar från 99,8 miljarder dollar i juni. Nettoinflödet för aktierelaterade produkter sjönk från 76,9 miljarder dollar till 59,7 miljarder dollar, en minskning med 22 procent jämfört med juni.

Ränteprodukter såg ett något ökat nettoinflöde på 30,9 miljarder dollar. Råvaror hade nettoutflöde på 3,6 miljarder dollar.

Efterfrågan på USA-aktieprodukter var fortsatt hög i juli. En stor del av efterfrågeuppgången var drivet av ökat nettoinflöde till teknikaktier.

Det var en ökad efterfrågan på flera cykliska sektorer under juli. Energisektorn såg nettoinflöde på 1,2 miljarder dollar, finanssektor med 2,4, industrisektorn med 1,6 och råvaror med 1,6 miljarder dollar.

Trenden för energisektorn vände i juli med det första nettoinflödet sedan november i fjol. Nettoutflödet under perioden december till juni motsvarar minus 12,2 miljarder dollar.

Förutom USA-aktier föredrog investerarna tillväxtmarknadsaktier som såg nettoinflöde på 11,1 miljarder dollar. Indiska aktier noterade det näst högsta nettoinflödet någonsin under juli på 1,5 miljarder dollar.

Europeiska aktieprodukter såg nettoutflöden för fjärde månaden i rad. Men takten sjönk från minus 2,2 miljarder dollar i juni till ett nettoutflöde på minus 0,9 miljarder dollar i juli. Störst nettoutflöde i Europa såg finanssektorn med minus 0,7 miljarder dollar.

För ränteprodukter var det en bra månad med stora nettoinflöden. Säkra företagsobligationer hade nettoinflöde i juli på 5,1 miljarder dollar, samtidigt som mer riskfyllda företagsobligationer såg ett fortsatt nettoinflöde på 2,2 miljarder dollar. Värt att notera är att riskfyllda företagsobligationer haft två månader i rad av nettoinflöde.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -