Placeras tretton utvalda fonder

Köptips Efter två starka sommarmånader bjöd augusti på börsrekyl. Placera gör byte i utbudet av utvalda fonder inför september.

Stockholmsbörsens avkastningsindex

Under augusti tog investerarna hem sommarens vinster och en majoritet av globala börserna backade. Vi hittar Turkiet- och Indienfonder samt gränsmarknadsfonder bland vinnarna den senaste månaden. Tuffast har det varit för svenska småbolagsfonder och nischade teknikfonder.

Av de tio ledande globala sektorerna lyckades två skapa positiv avkastning under augusti. Spridningen mellan bästa och sämsta sektor är drygt 8 procentenheter, vilket är ganska normalt.

Oljeprisuppgången från juli har lugnat ner sig men summeras till en procent i augusti. Samtidigt har US dollarn stigit i värde mot flera valutor. En kombination som gör att vi hittar energisektorn i toppen av de globala sektorerna.

Den andra sektorn som lyckat klara av månaden med positiv avkastning är hälsovårdssektorn, men marginalen är lövtunn. Trots den relativt bra augustimånaden hör hälsovårdssektorn till en av de svagaste sektorerna sedan årsskiftet med en blygsam avkastning på 1,6 procent.

Svagast avkastning har råvarusektorn som backat över 4 procent. Nedgången har varit bred och flera av de ledande industriråvarorna är på minus i augusti. Tenn, koppar och aluminium leder nedgången med minus 12 respektive 6 och 5 procent.

valutamarknaden har kronan haft en av sina sämsta månader på länge och backat med närmare 4 procent mot dollarn och två procent mot euron.

Jag tar ett nytt tag med listans val av Sverigefonder och reducerar antalet fonder från två till en.

Placera väljer att byta ut Spiltan Aktiefond Stabil och indexfonden PLUS Småbolag Sverige Index. Båda fonderna har haft det kämpigt det senaste halvåret och särskilt under augusti.

Trots att svenska småbolagsfonder har haft det riktigt tufft sedan januari 2022 så bjöd augusti på ännu en svag avkastning. I augusti backade Carnegie Småbolagsindex backade med 5,7 procent. Det svala intresset för småbolagsfonder består och hos Avanza toppar svenska småbolagsfonderna listan över mest sålda fonder för tredje månaden i rad.

Jag väljer att gå emot marknadssentimentet och tar in den aktivt förvaltade Spiltan Aktiefond Småland.

Spiltan Aktiefond Småland klassificeras av Morningstar som en småbolagsfond. Det är en aktivt förvaltad fond med fokus på bolag i Småland. Målet är att fonden ska utgöras till minst hälften av aktier med anknytning till Småland, med huvudkontoret eller viktig produktion i regionen.

Småland har skapat många små och medelstora kvalitetsbolag, ofta med en stark verkstads- och industrikultur. Regionen präglas av engagerat entreprenörskap med starka bolagsledningar och oftast med en stor huvudägare.

Spiltan Aktiefond Småland förvaltas av Pär Andersson sedan 2008. Pär Andersson förvaltar även systerfonden Spiltan Småbolagsfond och Sverigefonden Spiltan Aktiefond Stabil tillsammans med Erik Brändström.

Pär Andersson

Fonden innehåller allt från det internationella värmepumpsbolaget Nibe med huvudkontor och produktion i Markaryd till maskinskyddsspecialisten Troax Group i Hillerstorp. Utanför industrisektorn hittar vi mjukvarubolaget Fortnox med huvudkontor i Växjö.

Den resterande delen på upp till 50 procent i fonden investerar förvaltaren i bolag utanför Småland för riskspridning och likviditet till fonden. 

Investeringsprocessen bygger som övriga Spiltanfonder på välskötta bolag med värdebaserad tillväxt med en verksamhet som är enkel att förstå.

Fonden består av 33 innehav som inte ändras så mycket över tiden. Med relativt få bolag får förvaltaren en generellt bättre kunskap om bolagen, vilket Placera värdesätter. Fondens karaktär har en tydlig lutning mot tillväxt- och kvalitetsbolag, vilket är i nivå med snittet för fondkategorin.

Det som sticker ut är att den underliggande vinsttillväxten i fondens bolag är högre än snittet för fondkategorin och index, vilket även gäller för bolagens direktavkastning. Med andra ord hittar Pär Andersson relativt lågt värderad tillväxt i kvalitetsbolag.

Pär Andersson har lyckats riktigt bra med fondförvaltningen och har den högsta avkastningen i fondkategorin för de tre senaste åren. Den aktiva förvaltningen är tydlig och det har resulterat i en av fondkategorins absolut högsta riskjusterade avkastningar.

Fonden har fem stjärnor hos Morningstar och produktens årliga avgift är 1,5 procent. Placera ger köprekommendation på Spiltan Aktiefond Småland. 

För den som vill botanisera själv på listan över rekommenderade fonder finns det olika risknivåer.

Tror du att börsen stiger under hösten och känner att du vill öka risken i fondportföljen, då hänvisar jag till övriga fonder med högre risk. Det finns ytterligare åtta fonder till inom det segmenten att välja på.

Vill du gå en medelväg och reducera aktierisken men ändå ha en viss aktieexponering så erbjuder listans tre blandfonder en medelrisk.

För den minst riskvillige erbjuder jag fortsatt räntefonden IKC Avkastningsfond med listans lägsta risk.

HÖGRE RISK

AMF Aktiefond Nordamerika: Förvaltarna Ulf Alexandersson och Björn Lind har lyckats riktigt bra med fondförvaltningen: Fonden har stigit mer än snittet av kategorin Nordamerikafonder – till en risk lägre än kategorisnittet.

Fidelity Global Technology Fund: Förvaltaren Hyun Ho Sohn har förvaltat fonden framgångsrikt och skapat en bra riskjusterad avkastning. Investeringsprocessen bygger på att hitta innovativa tillväxtbolag med teknologier som kan förändra en hel bransch.

JPM Latin America Equity A: Investerar i kvalitetsbolag med stor och hållbar tillväxtpotential. Bolagen ska verka i attraktiva branscher med begränsade externa risker med starka balansräkningar och hållbara konkurrensfördelar.

Länsförsäkringar Japan index: Fonden följer MSCI Japan index, ett brett aktieindex som följer de största bolagen noterade på Tokyobörsen. Vi värdesätter den låga avgiften.

Spiltan Aktiefond Småland: Fonden är aktivt förvaltad och fokuserar på välskötta kvalitetsbolag med fokus på bolag i Småland. Fonden hör till småbolagsfonderna med högst riskjusterad avkastning.

Storebrand Europa A SEK: En indexnära fond. Fonden följer det breda MSCI Europa index, som investerar i ett femtontal länder. Det finns avvikelser som uppstår då fonden följer Storebrands standard för hållbara investeringar bland annat innebär att fonden avstår från att investera i bolag som bryter mot internationella normer och konventioner.

Swedbank Robur Globalfond A: Förvaltaren Kristofer Barrett letar globalt bland tillväxtbolag som skapar framtidens varor och tjänster samt intressanta värdebolag. Att hitta bolag med värdeskapande teman och strukturell tillväxt är en viktig del i investeringsstrategin. Kristofer Barrett har lyckats riktigt bra med fondförvaltningen: Fonden har stigit betydligt mer än snittet av kategorin Globalfonder – till en risk i nivå med kategorisnittet.

Swedbank Robur Small Cap Emerging Markets A: Huvudfokus är på små- och medelstora bolag med ett börsvärde på maximalt 5 miljarder dollar och är noterade på tillväxtmarknader eller andra börser, förutsatt de har en stor del av verksamheten i tillväxtmarknader. Jens Barnevik letar efter hållbara bolag med bra historik och en beprövad affärsmodell. Bolagen ska erbjuda en bra långsiktig tillväxt till ett rimligt pris.

UBS EF Mid Caps USA: Fonden investerar i huvudsak i bolag som har ett marknadsvärde på mindre än 10 miljarder dollar vid investeringstillfället. Fonden har ett tydligt fokus på snabbväxande tillväxtbolag.

MEDELRISK

AMF Balansfond: Björn Lind och Tomas Risbecker förvaltar en blandfond som har levererat en hög riskjusterad avkastning under flera år, till en låg förvaltningsavgift.

Atlant Opportunity: En aktivt förvaltat marknadsneutral hedgefond där runt 90 procent av kapitalet är investerat på räntemarknaden och maximalt 10 procent är placerat i olika case som aktier och optioner. Derivatstrategier används primärt som ett skydd mot större börsnedgångar. Fonden har levererat en bra riskjusterad avkastning och har gett 4,6 procent i årlig avkastning sedan fonden startade 2016 till en låg risk.

Carnegie Strategifond: Blandfonden förvaltas av erfarne John Strömgren som historiskt lyckats balansera risk och avkastning på ett föredömligt sätt. Fonden investerar 60 procent i aktier och 40 procent ränteprodukter.

LÅG RISK

IKC Avkastningsfond: Fonden förvaltas av Lars Bredenberg som placerar i nordiska räntebärande instrument med fokus på företagsobligationer som företrädesvis är noterade i svenska kronor. Fonden blev 2019 utsedd till bästa fond av Morningstar i fondkategorin företagsobligationsfonder.

Våra tips på köpvärda fonder bör ses som ett smörgåsbord att välja från. Rekommendationerna är ganska kortsiktiga taktiska rekommendationer som gäller på sex månaders sikt, men det är viktigt att tänka på att i samband med månadsskiften reviderar vi listan för möjliga förändringar.

Vill du ha strategiska och långsiktiga fondrekommendation hänvisar vi till Placeras Fondtopplista över bra fondval.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
AMF Aktiefond Nordamerika Köp 570,86 -
Fidelity Global Technology A-Dis-EUR Köp 623,61 -
JPM Latin America Equity A (acc) USD Köp 326,58 -
Länsförsäkringar Japan Index Köp 161,12 -
Spiltan Aktiefond Småland Köp 802,46 -
Storebrand Europa A SEK Köp 215,20 -
Swedbank Robur Globalfond A Köp 163,86 -
Swedbank Robur Small Cap EM A Köp 158,72 -
UBS (Lux) EF Mid Caps USA (USD) P Köp 33 116,94 -
AMF Balansfond Köp 359,52 -
Atlant Opportunity Köp 1 372,74 -
Carnegie Strategifond A Köp 1 906,29 -
IKC Avkastningsfond Köp 132,55 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -