Smålandsfonden med en stark historik

Fondanalys Svenska småbolagsfonder har historiskt genererat bättre avkastning på Stockholmsbörsen jämfört med stora bolag. Placera guidar till en småbolagsfond med hög riskjusterad avkastning.

En svensk småbolagsfond är ett bra komplement till en fond med fokus på stora bolag. Över tid har vinsterna för småbolagen vuxit snabbare. Entreprenörskap, innovation, strukturell tillväxt, förvärv och anpassningsbarhet har gjort och gör småbolag till vinnare.

I år har småbolagsfonderna inte hängt med de största bolagen på Stockholmsbörsen. OMXS 30 som innehåller de 30 största och mest omsatta bolagen har första halvåret stigit med 14 procent. Carnegie småbolagsindex har bara orkat med en uppgång på 4,5 procent.

Anledningen till att småbolagen inte hängt med stora bolag i år är en kombination av flera faktorer. Riskviljan är fortfarande låg bland de globala investerarna, det har den amerikanska investmentbankens Bofa Securities månadsenkäter visat tydligt under hela året.

Det beror den stora osäkerheten om inflationsutvecklingen, när räntorna toppar och hur djup den förväntad recessionen blir.

När räntorna stiger skapar det ett högre avkastningskrav som drabbar småbolagen mer då de har högre risk och sämre likviditet.

För den som inte har haft någon exponering mot en svensk småbolagsfond är läget bättre än på länge för en investering.

Värderingen för svenska småbolag är relativt låg nu jämfört med stora bolag. Så sent som i slutet på 2021 hade småbolagsindex ett p/e-tal på 25. Idag är värderingen 16 på den förväntade vinsten nästa år.

Placera tycker att en svensk småbolagsfond hör hemma i en bred fondportfölj och är ett bra komplement till en Sverigefond med storbolagsfokus. Vill du inte leta småbolag själv så är en genväg att investera i en svensk småbolagsfond. Placera rekommenderar Spiltan Aktiefond Småland.

Spiltan Aktiefond Småland förvaltas av Pär Andersson sedan 2008. Pär Andersson förvaltar även systerfonden Spiltan Småbolagsfond och Sverigefonden Spiltan Aktiefond Stabil tillsammans med Erik Brändström.

Pär Andersson

Spiltan Aktiefond Småland klassificeras av Morningstar som en småbolagsfond. Det är en aktivt förvaltad fond med fokus på bolag i Småland. Målet är att fonden ska utgöras till minst hälften av aktier med anknytning till Småland, med huvudkontoret eller viktig produktion i regionen.

Småland har skapat många små och medelstora kvalitetsbolag, ofta med en stark verkstads- och industrikultur. Regionen präglas av engagerat entreprenörskap med starka bolagsledningar och oftast med en stor huvudägare.

Fonden innehåller allt från det internationella värmepumpsbolaget Nibe med huvudkontor och produktion i Markaryd till maskinskyddsspecialisten Troax Group i Hillerstorp. Utanför industrisektorn hittar vi mjukvarubolag Fortnox med huvudkontor i Växjö.

Den resterande delen på upp till 50 procent i fonden investerar förvaltaren i bolag utanför Småland för riskspridning och likviditet till fonden. 

Investeringsprocessen bygger som övriga Spiltanfonder på välskötta bolag med värdebaserad tillväxt med en verksamhet som är enkel att förstå.

Stort fokus läggs på bolagets ledning och affärsidéen - gärna i kombination med starka och tydliga ägare.

Bolagets produkter och tjänster ska efterfrågas oavsett konjunktur och representera en långsiktigt uthållig verksamhet. Det är viktigt att bolagen har en god intjäning för att kunna skapa värde och även dela ut pengar till aktieägarna. De kallar det kort och gott Spiltan-bolag.

Man hittar inga prospekteringsbolag, forskningsbolag eller annan typ av förhoppningsbolag i fonden.

Typiska Spiltan-bolag i fonden är Nibe, Troax Group, New Wave och Hexpol – bolag som framgångsrikt växer med tydliga ägare.

Fonden består av 33 innehav som inte ändras så mycket över tiden. Med relativt få bolag får förvaltaren en generellt bättre kunskap om bolagen, vilket Placera värdesätter. Fondens karaktär har en tydlig lutning mot tillväxt- och kvalitetsbolag, vilket är i nivå med snittet för fondkategorin.

Det som sticker ut är att den underliggande vinsttillväxten i fondens bolag är högre än snittet för fondkategorin och index, vilket även gäller för bolagens direktavkastning. Med andra ord hittar Pär Andersson relativt lågt värderad tillväxt i kvalitetsbolag.

De tio största innehaven väger knappt 50 procent av fondens värde och omsättningshastigheten i fonden är låg.

Tio största aktieinnehaven 
Aktier vikt
Bufab 6,6%
Fortnox 5,8%
Thule Group 5,7%
Nibe 5,2%
Hexpol 4,6%
New Wave Group 4,5%
Atlas Copco 4,4%
AAK 4,3%
Hexagon  4,2%
Lifco 4,2%
Källa: Spiltan Fonder 49,5%

 

Komponentspecialisten Bufab med huvudkontor i Värnamo är fondens största enskilda innehav med 5,7 procent följt av mjukvarubolaget Fortnox med knappt 7 procent. Thule Group är fondens tredje största innehav på knappt 6 procent.

Klart största sektor är industrisektorn som väger 49 procent. Den följs av dagligvaror och sällanköpsvaror på 12 procent vardera. Fonden saknar helt investeringar i fyra sektorer: Fastigheter, kommunikation, energi och allmännyttiga bolag.

Industrisektorn, dagligvaror och sällanköpsvaror har den största övervikten mot index och fondkategorin. Störst undervikt har fonden mot de fem sektorer som fonden inte investerar i och sällanköpsvaror.

Pär Andersson har lyckats riktigt bra med fondförvaltningen och har den högsta avkastningen i fondkategorin för de tre senaste åren. Den aktiva förvaltningen är tydlig och det har resulterat i en av fondkategorins absolut högsta riskjusterade avkastningar.

Spiltan Aktiefond Småland   Sverige, Små-/medelstora bolag
Avkastning % 5 år 103,7 75,1
Avkastning % i år 13,3 4,3
Risk % 3 år 24,3 24,2
Betyg* 4  
Avgift%/år 1,5  
Rörlig avgift  nej  
Förvaltare: Pär Andersson  
* Morningstar har 5-gradig skala    
Källa: Morningstar 230703    

 

Fonden har fem stjärnor på fem års sikt och fyra på tre års sikt hos Morningstar. Produktens årliga avgift är på 1,5 procent.

Den aktiva och långsiktiga förvaltningen gör att Placera tycker att fonden är intressant för den som vill bredda sitt Sverigefonds sparande med småländsk företagaranda i portföljen. Placera ger köprekommendation på Spiltan Aktiefond Småland för en långsiktig investering på minst fem år.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden? Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Spiltan Aktiefond Småland Köp 859,63 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -